Diabetes je chronické onemocnění, které celosvětově postihuje 10,5 % dospělých lidí. Co ji způsobuje a jaká jsou její rizika? Dokážete jí nějak předejít? Všechny důležité informace se dozvíte v článku.
Co je to cukrovka?
Cukrovka neboli diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění, které se vyznačuje zvýšenou hladinou cukru v krvi v důsledku poruchy tvorby nebo účinku inzulinu. Inzulin je hormon, který reguluje hladinu glukózy v krvi a umožňuje její vstup do buněk, kde se přeměňuje na energii.
Glukóza je hlavním zdrojem energie organismu. K jejímu využití však potřebuje inzulin, hormon, který je produkován slinivkou břišní. V případě, že tělo nevytváří dostatek inzulinu nebo jej nevyužívá správně, glukóza zůstane v krvi, což může způsobit zdravotní problémy.
Statistika z roku 2021 uvádí, že diabetes mellitus celosvětově postihuje 537 milionů dospělých lidí ve věku 20–79 let. V Evropě je diagnostikován u 61 milionů lidí, což představuje jednoho z 11 dospělých lidí. Předpokládá se, že nárůst pacientů bude v důsledku nezdravé životosprávy v následujících letech ještě stoupat.
Jaké hodnoty znamenají onemocnění?
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je normální koncentrace glukózy v krvi nalačno 70–100 mg/dl, což představuje 3,9–5,6 mmol/l.
Pokud je hodnota nalačno v rozmezí 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l), jedná se o hyperglykémii, tedy zvýšenou hladinu cukru v krvi a vyšší riziko rozvoje diabetu. Doporučuje se změna životního stylu a sledování glykémie (hladiny cukru/glukózy v krvi). Hodnota nalačno, která dosahuje ve dvou samostatných testech 126 mg/dl (7 mmol/l) nebo více, znamená cukrovku.
Pokud jsou hodnoty glykémie pod 70 mg/dl (3,9 mmol/l), jedná se o hypoglykémii, tedy sníženou hladinu cukru v krvi. Mezi její projevy patří závratě, pocení, bušení srdce nebo rozmazané vidění. Tento stav je třeba monitorovat, ideálně prostřednictvím přístroje – glukometru. Vše o těchto stavech – hyperglykémii a hypoglykémii – si můžete přečíst v jednom z našich článků.
Typy cukrovky
Existuje několik druhů cukrovky:
Diabetes mellitus 1. typu
Jedná se o autoimunitní onemocnění, při němž imunitní buňky napadají a ničí pankreatické beta buňky, tedy buňky produkující inzulin. Ty zaniknou a přestávají produkovat tento hormon, což vede k problémům s regulací hladiny cukru v krvi. Podle nejnovější studie tento typ postihuje 8,5 milionu lidí. Diabetes 1. typu je obvykle diagnostikován u dětí a mladých lidí, ale může se vyvinout i později.
Prediabetes
Toto onemocnění je rizikovým faktorem rozvoje diabetu 2. typu, do něhož se podle odborníků vyvine v 5–15 % případů. Souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií), která dosahuje hodnoty 110–125 mg/dl.
Diabetes mellitus 2. typu
Tento typ zahrnuje 90 % všech případů. Hlavní příčinou je, že tělo nevytváří dostatek inzulinu nebo buňky nedokážou na vyprodukovaný inzulin reagovat. V takovém případě je odpověď na inzulin snížena a vzniká inzulinová rezistence. Během tohoto stavu je hormon produkovaný slinivkou břišní neúčinný. Zpočátku se organismus brání tak, že zvýší jeho produkci, aby si udržel homeostázu (rovnováhu) hladiny glukózy. Později však produkce inzulinu klesá, což vede k rozvoji tohoto onemocnění. Nejčastěji se rozvíjí u lidí starších 45 let, přičemž jeho výskyt stoupá s věkem. Podle statistik se vyskytuje u 4,4 % pacientů ve věku 15–49 let, u 15 % mezi 50–69 lety a ve 22 % postihuje lidi nad 70 let.
Gestační diabetes
Jako jediný se může vyvinout jen během těhotenství. Prvním příznakem je zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykémie). Obecně postihuje ženy během druhého a třetího trimestru. Podle American Diabetes Association (Americká asociace pro diabetes) se vyskytuje v 7 % všech těhotenství. U žen, které mají diagnostikovanou těhotenskou cukrovku, je v budoucnu vyšší riziko rozvoje diabetu také u dětí.
Cukrovka u dětí
U dětí je nejčastěji diagnostikován diabetes mellitus 1. typu. Odhaduje se, že celosvětově se ročně vyvine u 98 200 dětí mladších 15 let a u 128 900 mladých lidí ve věku do 20 let. Příčinami může být genetická predispozice či virové infekce během těhotenství nebo v dětství, které mohou narušit imunitu a poškodit autoimunitní mechanismy. Strava bohatá na sacharidy a tuky v raném věku vede ke zrychlenému tloustnutí, což může způsobit poškození beta buněk slinivky břišní, jež produkují inzuin.
Stařecká cukrovka
Tímto typem trpí 20 % lidí nad 60 let. Jedná se o diabetes 2. typu, který vzniká v důsledku inzulinové rezistence. V pokročilém věku je sekrece inzulinu výrazně snížena a u 30 % starších pacientů je riziko narušení regulace glukózy vyšší.
Příčiny vzniku diabetu
Mezi nejčastější příčiny patří genetika, autoimunitní onemocnění, inzulinová rezistence, hormonální nerovnováha, poškození slinivky břišní nebo užívání některých léků. V následujících řádcích se na možné příčiny podíváme blíže.
Autoimunitní onemocnění
Je příčinou diabetu 1. typu a nastává, když imunitní systém napadne a poškodí buňky slinivky břišní produkující inzulin.
Inzulinová rezistence
Tento stav je způsoben tím, že buňky nereagují na inzulin tak, jak by měly. K různým stupňům inzulinové rezistence přispívá několik faktorů včetně obezity, nedostatku fyzické aktivity, stravování, hormonální nerovnováhy, genetiky a některých léků. Inzulinová rezistence způsobuje diabetes 2. typu. Více o tomto onemocnění najdete v samostatném článku.
Hormonální nerovnováha
Během těhotenství placenta uvolňuje hormony (např. prolaktin), které způsobují inzulinovou rezistenci. Pokud slinivka břišní nedokáže produkovat dostatek inzulinu k překonání inzulinové rezistence, může se vyvinout gestační diabetes.
Poškození slinivky břišní
V důsledku zranění nebo operace může být ovlivněna její schopnost produkovat inzulin.
Genetika
Rozvoj cukrovky je vyšší v případě, že se vyskytla u někoho v rodině. Genetická onemocnění jako cystická fibróza (dědičné onemocnění, které poškozuje plíce a slinivku) a hemochromatóza (onemocnění způsobené zvýšenou resorpcí – zpětným vstřebáváním železa ze střeva) mohou poškodit slinivku břišní, což vede k vyšší pravděpodobnosti vzniku diabetu.
Dlouhodobé užívaní některých léků
Užívání kortikosteroidů (skupina hormonálních léků) nebo léků pro léčbu HIV může vést k diabetu 2. typu.
Rizikové faktory vzniku cukrovky
K rizikovým faktorům, které zvyšují pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění, patří následující.
Prediabetes
Dlouhodobá hyperglykémie (zvýšená hladina cukru v krvi) je nejběžnějším faktorem, který způsobuje vznik diabetu 2. typu.
Věk
Výskyt cukrovky je vyšší u lidí ve středním a starším věku. Riziko stoupá po 45. roce života.
Nadváha a obezita
Vysoká hmotnost je rovněž rizikovým faktorem. Tuková tkáň, zejména v oblasti břicha, snižuje schopnost těla účinně využívat inzulin. Obvod pasu je zase spojen se vznikem inzulinové rezistence. Riziko stoupá u mužů s obvodem pasu více než 100 cm a u žen více než 88 cm.
Vysoký krevní tlak
Hypertenze souvisí se zvýšeným rizikem vzniku diabetu mellitu 2. typu, přičemž u lidí trpících tímto onemocněním je vysoký krevní tlak pravděpodobnější.
Minimální fyzická aktivita
Nedostatek pohybu vede ke snížené citlivosti na inzulin a zvýšenému riziku rozvoje diabetu.
Nesprávné stravovací návyky
Strava, která obsahuje mnoho zpracovaných potravin, polotovarů a jídel s vysokým obsahem rafinovaných cukrů nebo soli, je spojena s vyšším rizikem vzniku cukrovky.
Gestační diabetes
Ženy, kterým byla diagnostikována těhotenská cukrovka, jsou později vystaveny zvýšenému riziku jejího rozvoje.
Stres
Chronický stres a poruchy spánku mohou negativně ovlivnit hladiny cukru v krvi.
Jak poznat, že se jedná o cukrovku?
Mezi hlavní příznaky cukrovky patří:
- nadměrná žízeň (polydipsie),
- časté močení,
- sucho v ústech,
- únava,
- rozmazané vidění,
- nevysvětlitelná ztráta hmotnosti,
- snížená citlivost končetin,
- mravenčení/brnění v rukou nebo nohou,
- pomalé hojení ran,
- suchá pokožka,
- zvýšený výskyt kožních infekcí.
Jak se projevuje cukrovka: projevy začínajícího onemocnění
Včasné rozpoznání příznaků diabetu je důležité pro zmírnění progrese onemocnění a předcházení komplikacím.
Prediabetes mohou doprovázet příznaky jako žízeň a pocit sucha v ústech, časté močení, únava, pomalé hojení ran nebo vyšší riziko infekcí. V případě, že se z prediabetu vyvine diabetes, mohou se objevit další problémy jako rozmazané vidění, hubnutí nebo mravenčení a brnění končetin.
V pokročilém stádiu může způsobit vznik dalších komplikací. Objevit se mohou onemocnění očí, dásní, ledvin, kardiovaskulární a neurologická onemocnění či problémy s močením a plodností.
Diagnostika cukrovky
Zahrnuje měření hladiny cukru v krvi pomocí laboratorních testů.
Test na stanovení hladiny glukózy nalačno
Tento test měří hladinu cukru v krvi ráno a nalačno. Nejspolehlivějších výsledků se dosáhne po alespoň osmihodinovém půstu. Vyhodnocení naměřených hodnot hladiny cukru v krvi je následující.
- Méně než 100 mg/dl (5,6 mmol/l) je normální hodnota pro zdravého člověka.
- 100–125 mg/dl (5,6 až 6,9 mmol/l) poukazuje na prediabetes.
- 126 mg/dl (7 mmol/l) nebo více v případě dvou samostatných testů signalizuje diabetes mellitus.
Test glykovaného hemoglobinu
Analyzuje průměrnou hladinu cukru v krvi za poslední dva až tři měsíce. Měří procento glukózy navázané na hemoglobin (protein přenášející kyslík v červených krvinkách). Tento test se nemusí provádět nalačno.
Výsledky se uvádějí v procentech. Vyšší procento poukazuje na vyšší průměrnou hladinu glukózy v krvi.
- Při hodnotách menších než 5,7 % se jedná o normální hladinu glykovaného hemoglobinu.
- Rozhraní 5,7–6,4 % znamená zvýšenou koncentraci glykovaného hemoglobinu a diagnostikování prediabetu.
- Hodnoty nad 6,5 % poukazují na vznik cukrovky.
Test na stanovení náhodné hladiny cukru v krvi
Vzorek krve se odebere v náhodném čase bez ohledu na konzumaci jídla. Glykémie o hodnotě 200 mg/dl (11,1 mmol/l) nebo vyšší naznačuje rozvoj diabetu.
Orální glukózový toleranční test
Používá se pro diagnostiku diabetu 2. typu, prediabetu a gestačního diabetu. Před testem je zapotřebí osmihodinový půst. Hladina glukózy v krvi se analyzuje ve dvou vzorcích. V prvním vzorku se měří nalačno. Potom pacient vypije tekutinu s obsahem cukru. Pro kontrolu glykémie se druhý vzorek krve odebere o dvě hodiny později. Onemocnění se potvrdí při naměření hodnoty více 200 mg/dl.
- Koncentrace glukózy v krvi nižší než 140 mg/dl (7,8 mmol/l) je normální.
- Hodnoty 140–199 mg/dl (7,8 mmol/la 11,0 mmol/l) poukazují na zvýšenou glykémii a prediabetes.
- Hodnoty vyšší než 200 mg/dl (11,1 mmol/l) po dvou hodinách znamenají cukrovku.
Léčba diabetu mellitu
K léčbě se nejčastěji používá metformin, který obsahuje léčivou látku metformin-chlorid. Jedná se o tabletovou formu léku, jehož hlavním úkolem je snížení hladiny cukru v krvi několika způsoby.
- Snižuje množství glukózy, které tělo absorbuje ze stravy.-
- Snižuje množství glukózy, kterou tvoří játra.
- Pomáhá lepšímu fungování produkovaného inzulinu.
Metformin je dostupný v lécích s účinnou látkou metformin-chlorid a jeho užívání je možné pouze v případě léčby diabetu naordinované lékařem.
Je možné cukrovku vyléčit?
Dosud neexistuje žádný způsob ani lék, který by ji dokázal zcela vyléčit. Množství vědeckých týmů na světě však pracuje na vývoji metod, které by umožnily tento stav zcela eliminovat. I na Slovensku skupina vědců realizuje studii, která zkoumá, zda transplantace beta buněk slinivky břišní může obnovit glykemickou kontrolu. Tento výzkum má velký potenciál pro léčbu diabetu v budoucnosti. Momentálně ale existují opatření, která ji mohou pomoci zmírnit. Důležité je zaměřit se na regulaci hladiny glukózy v krvi prostřednictvím zdravé stravy a pohybu.
Jak cukrovka ovlivňuje kvalitu života?
Diagnóza diabetu mellitu výrazně ovlivňuje kvalitu života, přičemž její vliv na život závisí na tom, jak dobře organismus onemocnění zvládá a v jakém stádiu je rozvinutá. To, jaká opatření vyžaduje, se dočtete níže v článku.
Co je důležité dodržovat při cukrovce?
Jde hlavně o dodržování doporučených zdravotních postupů a pravidelného monitorování stavu. Důležité je také vést zdravý životní styl a dodržovat pokyny odborníků.
Zdravá a vyvážená strava
Lidé s tímto onemocněním by měli jíst v pravidelných intervalech, tehdy tělo dokáže lépe využívat inzulin. Zaměřte se na zdravou a vyváženou stravu bohatou na potraviny s nízkým glykemickým indexem (poukazuje na schopnost potraviny zvýšit hladinu cukru v krvi) . Patří sem:
- ovoce (jablko, banán, hruška, maliny, borůvky, fíky, třešně, granátové jablko, hrozny, pomeranč, sušené švestky, jahody),
- zelenina (mrkev, brokolice, cuketa, špenát, rajčata, okurky, hlávkový salát),
- celozrnné potraviny (pečivo, rýže, těstoviny),
- luštěniny (fazole, hrách),
- nízkotučné mléčné výrobky,
- rostlinné mléčné produkty.
Do jídelníčku se také doporučuje přidat potraviny s obsahem vlákniny (například ořechy), omega-3 a -6 mastných kyselin a jídla s obsahem mononenasycených a polynenasycených tuků. Jedná se o zdravé tuky, které se nacházejí například v avokádu nebo olivovém oleji. Naopak byste ze stravy měli vyloučit potraviny obsahující rafinovaný cukr, sůl a všechna zpracovaná a mastná jídla.
Pitný režim
Hydratace může významně zlepšit udržování stabilní glykémie. Voda pomáhá ledvinám efektivně filtrovat nadbytečnou glukózu z krve přes moč. Při dostatečné hydrataci ledviny dokáží snadněji eliminovat přebytečný cukr, čímž se zabraňuje zvyšování jeho hladiny. Pitný režim by měl zahrnovat zejména čistou vodu o objemu 1,5–2 litry denně, případně neslazené bylinkové čaje. Sycené nebo slazené nápoje byste měli vyloučit, protože mohou zvyšovat glykémii.
Měření hladiny cukru v krvi
Pravidelné sledování je důležité pro udržení správné hladiny glukózy a snížení rizika hypoglykémie nebo hyperglykémie.
Měření se provádí prostřednictvím glukometru. Před odběrem je důležité mít čisté ruce. Následně se postupuje podle těchto kroků.
- Mechanickou jehlou uděláte vpich do bříška prstu.
- Krev nasajete do jednorázového testovacího proužku.
- Proužek vložíte do elektronického glukometru.
Výsledek je znám do několika vteřin a zobrazí hodnotu v jednotkách mg/dl nebo mmol/l, závisí na typu přístroje.
Nízká hladina cukru v krvi (pod 70 mg/dl) znamená, že tělo potřebuje přijmout glukózu ze stravy. Doporučuje se konzumovat jídla s obsahem složených sacharidů, například jablečnou šťávu, malý banán nebo 15 bobulí hroznů. Když jsou po měření hodnoty dlouhodobě nad 180 mg/dl, je nutné tento stav konzultovat s lékařem, neboť může dojít k rozvoji diabetu.
Kdy měřit glykémii?
Měřit byste ji měli vždy, když se necítíte dobře. Zejména u pacientů s nedávno diagnostikovanou cukrovkou je pravidelné měření důležité pro sledování hladiny glukózy v krvi.
Jaké hodnoty jsou v normě?
To závisí na tom, kdy si měříte hladinu glukózy. Glykémie nalačno je pro léčeného diabetika v normě do 7 mmol/l a po jídle do 9 mmol/l.
Podávání inzulinu
U většiny lidí s cukrovkou je podávání inzulinu nezbytné. Bez něj se glukóza nedokáže dostat do buněk a přeměnit na energii. Namísto toho její hladina v krvi stoupá a může vést k hyperglykémii, která je nebezpečná. Inzulin se nejčastěji podává těmito způsoby:
Injekční forma
Inzuliín si můžete podat pomocí jehly a stříkačky. Inzulin účinkuje nejrychleji při vpichu do břicha. Mezi další místa, do nichž si ho můžete aplikovat, patří stehno nebo paže, může však trvat déle, než odtud začne působit.
Inzulinové pero
Může být jednorázové nebo s inzulinovou náplní, kterou lze měnit. Mnoho pacientů preferuje inzulinová pera kvůli snazšímu použití.
Inzulinová pumpa
Jde o přístroj, který pumpuje inzulin přes plastovou hadičku do těla 24 hodin denně. Může se nacházet mimo tělo, například být připevněna na opasku nebo v kapse. Druhou možností je připevnit ji přímo na pokožku pomocí samolepicí podložky. Tato pumpa je ovládána ručním zařízením. Plastová hadička a čerpadlo se vyměňují každých několik dní.
Inhalátor
Dalším způsobem je vdechování práškového inzulinu do úst z inhalačního zařízení. Inzulin se dostane do plic a následně do krve a je vhodný pouze pro dospělé diabetiky.
Tryskový injektor
Jedná se o zařízení, které dodává inzulin sprejovou formou přes kůži pod vysokým tlakem. Používá se méně často než injekční forma nebo inzulinové pero.
Pravidelný pohyb
Fyzická aktivita zlepšuje schopnost svalových buněk přijímat glukózu z krve, čímž se zvyšuje citlivost na inzulin. Během cvičení ji svaly spotřebovávají jako zdroj energie, což vede k okamžitému poklesu hladiny cukru v krvi. Tento efekt může přetrvávat i po skončení cvičení.
Dodržování předepsané léčby
Léčba je nezbytná, protože pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi v normálním rozmezí, což je klíčové pro prevenci krátkodobých i dlouhodobých komplikací. Pokud se léčba nedodržuje, může dojít k závažným problémům a zhoršení stavu.
Co pomůže při cukrovce?
Některé vitaminy mohou zlepšovat komplikace spojené s tímto onemocněním.
Vitamin B1
Vitamin B1 (thiamin) je potřebný ke štěpení glukózy. V případě, že se jí nachází v krvi více, pro organismus je obtížné ji metabolizovat a může mít zvýšenou potřebu tohoto vitaminu.
Starší studie uvádí příznivé účinky podávání thiaminu na diabetickou nefropatii. Jedná se o chronické onemocnění ledvin způsobené dlouhodobou zvýšenou glykémií. Pacientům s diabetem, jež tvořilo 21 mužů a 19 žen, bylo podáváno 100 mg thiaminu třikrát denně po dobu tří měsíců. Následně dva měsíce suplementace neprobíhala. Progrese onemocnění se snížila o 15 %, ale neměla vliv na kontrolu glykémie. Přesto má vitamin B1 potenciál ke zmírnění příznaků onemocnění ledvin způsobeného cukrovkou.
Vitamin C
Vitamin C podporuje imunitní systém a podle výzkumů může ovlivnit glykémii. Vědci zkoumali účinek kyseliny askorbové na hladinu glukózy v krvi. Do výzkumu trvajícího čtyři měsíce bylo zařazeno 31 pacientů (26 mužů a 5 žen) v průměrném věku 60 let, kterým byl diagnostikován diabetes mellitus 2. typu. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina užívala tobolku obsahující 500 mg vitaminu C dvakrát denně a druhá skupina užívala tobolku s placebem bez obsahu vitaminu C. Účastníci nevěděli, zda užívají vitamin C, nebo placebo, což pomohlo zvýšit kvalitu výsledků.
Oběma skupinám byla měřena hladina cukru v krvi pravidelně během 48hodinových intervalů a také průměrná hladina během 24 hodin. U pacientů, kteří užívali kyselinu askorbovou, byly hladiny cukru v krvi po jídle výrazně nižší ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Snížil se také výskyt hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi) po jídle. Tato zjištění nabízejí možnost doplňkové terapie vitaminem C pro zlepšení kontroly glykémie u lidí s diabetem 2. typu.
Vitamin D
Na regulaci glukózy v krvi může mít vliv i déčko. Cílem studie bylo zhodnotit efekt suplementace vitaminem D u pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Zúčastnilo se jí 100 lidí, kterým bylo dva měsíce podáváno 4 500 IU vitaminu D. Před suplementací a po ní se měřily tři parametry, a to glykémie nalačno, glykovaný hemoglobin a lipidový profil (pro zjištění hladin cholesterolu a triglyceridů).
Výsledky ukázaly, že došlo k významnému zvýšení koncentrace vitaminu D a snížení glykémie. Lipidový profil výrazně neklesl. Diabetici s vysokou hladinou vitaminu D měli výrazně nižší hladiny celkového cholesterolu i LDL (špatného) cholesterolu. Suplementace vitaminem D tak může být diabetikům prospěšná, protože zlepšuje regulaci cukru v krvi a souvisí i se zlepšením hladin lipidů (tuků).
Nedávný výzkum publikovaný v European Journal of Endocrinology zkoumal, zda užívání vitaminu D3 může zlepšit citlivost na inzulin u pacientů buď s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu, nebo s vysokým rizikem vzniku tohoto onemocnění. Celkem analyzoval 96 lidí, kterým bylo po dobu šesti měsíců denně podáváno 5 000 IU vitaminu D3. Výsledky potvrdily zvýšení periferní citlivosti na inzulin a funkci beta buněk, což naznačuje, že může pomoci zpomalit metabolické zhoršení cukrovky.
Hořčík
Hořčík má na zdraví mnoho účinků, ale může být efektivní i při cukrovce? Studie z roku 2019 analyzovala 42 pacientů s tímto onemocněním, kterým bylo podáváno 250 mg hořčíku denně. Výzkum trval tři měsíce a ukázal, že vyšší hladiny hořčíku odpovídaly vyššímu stupni citlivosti na inzulin, což vysvětlovalo zlepšení ukazatelů glykémie. Užívání magnézia také pomohlo zlepšit inzulinovou rezistenci a regulaci hladiny glukózy v krvi. Tyto výsledky se shodují se zjištěními starších výzkumů, jež potvrdily, že perorální suplementace hořčíkem zlepšila citlivost na inzulin o 10 % a hladinu cukru v krvi o 37 %.
Chrom
Chrom je esenciální minerál, který má prospěšnou roli při regulaci účinků inzulinu na metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů. Starší studie zkoumala účinky pikolinátu chromu na starší diabetické pacienty v rámci rehabilitačního programu. Zúčastnilo se jí 39 pacientů (18 mužů a 21 žen) v průměrném věku 73 let. Dalších 39 diabetických pacientů tvořilo kontrolní skupinu. Spolu se standardní léčbou dostávali pacienti 200 mcg chromu dvakrát denně po dobu tří týdnů. Výsledky prokázaly snížení hladiny glukózy v krvi nalačno o 21 % a glykovaného hemoglobinu o 7 %. Došlo také ke snížení cholesterolu a hladiny triglyceridů o 10 %.
Výzkum z roku 2022 analyzoval deset studií, které zahrnovaly 509 pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Byli rozděleni do dvou skupin, přičemž 269 z nich tvořilo experimentální skupinu, které byly podávány doplňky výživy s obsahem chromu, a 240 lidem bylo podáváno placebo. Byla provedena statistická analýza glykovaného hemoglobinu, glukózy v krvi, triglyceridů a celkového cholesterolu. Výsledky ukázaly, že suplementace chromem může do určité míry snížit hladinu glykovaného hemoglobinu. V ostatních zkoumaných parametrech nebyly rozdíly významné.
Skořice
Existuje několik hypotéz, podle nichž může skořice ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Vědci zkoumali účinek skořice na hodnoty glykémie u lidí s diabetem mellitem 2. typu. Studie se zúčastnilo 60 pacientů (30 mužů a 30 žen), kteří byli rozděleni do tří skupin. Po dobu 40 dnů každá z nich užívala kapsle s obsahem buď jednoho, dvou nebo šesti gramů skořice po jídle. Bylo zjištěno, že užívání doplňků s obsahem skořice ve všech skupinách pomohlo snížit průměrnou koncentraci glukózy v krvi nalačno o 18–29 % . Došlo také k poklesu hladiny triglyceridů o 23–30 % a cholesterolu o 12–26 %. Výsledky ukazují, že užívání doplňků stravy s obsahem skořice může být prospěšné lidem s cukrovkou 2. typu.
Multivitamin pro regulaci cukru v krvi
Specializovaný veganský komplex bohatý na několik důležitých vitaminů a minerálů zlepšuje schopnost těla efektivněji zpracovávat glukózu a regulovat hladinu cukru v krvi. Multivitamin je vhodný jako doplněk stravy pro lidi s cukrovkou, kteří potřebují dostat hodnoty glykémie pod kontrolu.
Závěr
Cukrovka je sice zatím nevyléčitelné onemocnění, ale může být zvládnutelná. Při dodržování správných opatření umožňuje plnohodnotný život. Důležitá je pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi, zdravý životní styl a dodržování doporučení lékaře.
Autor: Mgr. Petronela Misárová - bioložka
Zdroje:
- https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2021.728880/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322747/
- https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17956-blood-sugar-monitoring
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
- https://www.healthline.com/health/diabetes/magnesium-and-diabetes#supplements
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
- https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5394731/
- https://www.webmd.com/drugs/2/drug-11285-7061/metformin-oral/metformin-oral/details
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549946/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/expert-answers/byetta/faq-20057955
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/tests-diagnosis
- https://omegaquant.com/are-blood-sugar-and-blood-pressure-related/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9843502/
- https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/understand-your-risk-for-diabetes
- https://www.cdc.gov/diabetes/risk-factors/index.html
- https://medlineplus.gov/diabetescomplications.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279027/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317220
- https://www.carearc.org/latest-news-posts/10-early-warning-signs-of-prediabetes-you-shouldnt-ignore
- https://drc.bmj.com/content/8/1/e000907
- https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes
- https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-2/prediabetes
- https://www.cdc.gov/diabetes/signs-symptoms/index.html
- https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673801/
- https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/2024/april/diabetes-older-adults
- https://www.nia.nih.gov/health/diabetes/diabetes-older-people
- https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01301-6/fulltext
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/diagnosis-treatment/drc-20371451
- https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/testing
- https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/2380
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6661119/
- https://www.nature.com/articles/s41574-024-01029-0
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513253/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459332/
- https://idf.org/about-diabetes/diabetes-facts-figures/
- https://diabetesatlas.org/
- https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/2380
- https://www.nature.com/articles/s41574-024-01029-0
- https://drc.bmj.com/content/8/1/e000907
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513253/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673801/
- https://medlineplus.gov/diabetescomplications.html
- https://www.webmd.com/drugs/2/drug-11285-7061/metformin-oral/metformin-oral/details
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-008-1224-4
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30394006/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26391639/
- https://academic.oup.com/ejendo/article-abstract/181/3/287/6654148?redirectedFrom=fulltext
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356710/
- https://diabetesjournals.org/care/article/26/4/1147/23730/Oral-Magnesium-Supplementation-Improves-Insulin
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15223977/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15296075/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-021-02693-3
- https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/other-types-of-diabetes/steroid-induced-diabetes
- https://www.gov.uk/government/news/adults-with-a-large-waist-are-5-times-more-likely-to-get-type-2-diabetes
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smll.202307464
- https://www.webmd.com/diabetes/fruit-diabetes
- https://www.eatingwell.com/article/7763406/best-vegetables-for-diabetes/
- https://www.webmd.com/diabetes/hypoglycemia-diet-tips
- https://www.diabetes.co.uk/diabetes_care/blood-sugar-level-ranges.html
- https://www.mdpi.com/2072-6643/14/13/2773
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/