Hypoglykémie, hyperglykémie a hypoglykemický šok: jak se projevují a jsou nebezpečné?

Hypoglykémie, hyperglykémie a hypoglykemický šok: jak se projevují a jsou nebezpečné?

Je horší hypoglykémie, nebo hyperglykémie? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, protože oba stavy jsou rizikové. V tomto článku se dozvíte, jak se projevují, proč mohou být nebezpečné a co dělat při hypoglykemickém šoku. Čtěte dále, protože tyto informace vám mohou doslova zachránit život.

Co je to glykémie?

Označuje koncentraci cukru nebo glukózy v krvi, která slouží jako hlavní zdroj energie pro buňky. Její hladina je regulována hormonem inzulinem, který umožňuje její vstup do buněk, a glukagonem, který její hladinu v případě potřeby zvyšuje.

Glykémie je jedním z nejdůležitějších parametrů metabolického zdraví organismu, protože její abnormální hodnoty mohou způsobit vážné komplikace. Podle odborníků je normální hladina nalačno 70–100 mg/dl. Její množství se však během dne mění. Před prvním denním jídlem je na nejnižší hodnotě. Po jídle hladina glukózy stoupá a přibližně po hodině se ustálí. 


Příliš mnoho nebo příliš málo cukru v krvi

Dlouhodobě zvýšená glykémie je definována jako stav, kdy je koncentrace glukózy v krvi nalačno vyšší než 140 mg/dl a přibližně dvě hodiny po jídle vyšší než 180 mg/dl. Tento stav se označuje jako hyperglykémie a může vzniknout v důsledku problémů s inzulinem. Jedná se o hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi, a pokud je jeho funkce narušena, může dojít k jeho zvýšení. Hyperglykémie se může časem vyvinout v diabetes mellitus 2. typu.

V opačném případě se jedná o hypoglykémii. Její hodnota je definována jako nižší než 60 mg/dl. Příznaky se však mohou objevit až při poklesu hladiny cukru v krvi pod 55 mg/dl, což je již život ohrožující stav.

 

Hypoglykémie

Dochází k ní, když je hladina cukru v krvi nižší než normální, což může vést k různým problémům. Jedná se o běžný problém u lidí s cukrovkou, ale může se vyskytnout i z jiných důvodů.

Příčiny

Mezi nejčastější příčiny glykémie patří:

  • strava s nízkým obsahem sacharidů (cukrů) – ty jsou hlavním zdrojem glukózy v těle,
  • častá konzumace alkoholu snižující produkci glukózy,
  • nadměrná fyzická aktivita,
  • vedlejší účinek inzulinu nebo jiných léků u lidí s diabetem mellitem 1. nebo 2. typu,
  • endokrinní poruchy (poškození žláz s vnitřní sekrecí, jako je štítná žláza, které produkují hormony).

 

Může to souviset s cukrovkou?

Nízká hladina cukru v krvi je častou komplikací diabetu mellitu. Studie uvádějí, že k závažné hypoglykémii dochází v 3,3–13,5 % případů ročně. Pacienti užívající inzulin jsou obecně ohroženi více.

Ve vzácných případech nemusí souviset s cukrovkou. V takovém případě je obvykle důsledkem onemocnění jater, ledvin nebo nedostatku hormonů. Může se také vyvinout v důsledku užívání některých léků (např. beta-blokátorů, které se používají k léčbě kardiovaskulárních onemocnění).

Příznaky

Příznaky hypoglykémie mají obvykle rychlý nástup a zahrnují:

  •     třes nebo chvění,
  •     pocity slabosti,
  •     extrémní hlad (polyfagie),
  •     rychlý srdeční tep,
  •     závratě,
  •     točení hlavy,
  •     zmatek,
  •     problémy se soustředěním,
  •     úzkost,
  •     podrážděnost,
  •     bledou pleť,
  •     brnění nebo necitlivost rtů, jazyka nebo tváří.

 

V případě, že se po výskytu některého z výše uvedených příznaků stav neřeší, hrozí závažnější komplikace, jako jsou:

  •     rozmazané nebo dvojité vidění,
  •     nesrozumitelná řeč,
  •     nemotornost a potíže s koordinací,
  •     dezorientace,
  •     záchvaty,
  •     ztráta vědomí.

 

První pomoc při hypoglykémii

 

Odborníci z Americké diabetické asociace doporučují dodržovat pravidlo 15-15“, které spočívá v konzumaci 15 gramů sacharidů, jež zvýší hladinu glukózy v krvi, a měření hladiny glukózy v krvi po 15 minutách. Může to vypadat například takto:

  • Snězte nebo vypijte něco, co obsahuje 15 g glukózy. Najdete ji ve formě tablet nebo nápoje, který koupíte v každé lékárně. Vhodný je také například sladký nealkoholický nápoj nebo sklenice ovocné šťávy. Nedávejte si dietní nápoje bez cukru.
  • Po 15 minutách si zkontrolujte hladinu glukózy v krvi.
  • Pokud je hodnota stále nižší než 70 mg/dl, doplňte dalších 15 gramů sacharidů.
  • Změřte koncentraci glukózy.
  • Opakujte, dokud se glykémie nezvýší (alespoň na 70 mg/dl).
  • Pokud se stav nezlepší, zavolejte záchrannou službu.

Pokud máte příznaky hypoglykémie, ale nemůžete kontrolovat hladinu cukru v krvi, použijte pravidlo 15-15“, dokud se nebudete cítit lépe.

 

 

Jak předcházet nízké hladině cukru v krvi?

 

  1. Zdravá strava jezte vyvážená jídla v pravidelných intervalech, abyste udrželi stabilní hladinu glukózy v krvi.
  2. Fyzická aktivita –- buďte opatrní při zvýšené fyzické aktivitě a upravte příjem sacharidů, abyste zabránili poklesu hladiny cukru.
  3. Minimalizujte stres –- snažte se vyhýbat stresovým situacím, které mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi.
  4. Doplňování inzulinu pokud vám byla diagnostikována cukrovka, dodržujte předepsané dávkování inzulinu.
  5. Sledování hladiny glukózy pravidelně si kontrolujte hladinu glukózy a podle toho upravte svůj jídelníček. Měření se provádí pomocí glukometru, který si můžete zakoupit v lékárně.
  6. Doplňky stravy užívejte doplňky stravy s čistou glukózou nebo rychle vstřebatelnými sacharidy. Tato forma není vhodná pro diabetiky a děti do sedmi let, protože způsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi.
  7. Poraďte se s odborníky poraďte se o svém stavu s lékařem nebo specialistou na cukrovku.
 

Jaké je riziko, pokud se hypoglykémie neléčí delší dobu?

Může být život ohrožující a vést k následujícím komplikacím:

  •     selhání více orgánů,
  •     srdeční arytmie,
  •     srdeční zástava,
  •     trvalé poškození mozku,
  •     kóma,
  •     smrt.

 

Hypoglykemický šok

Jedná se o závažný stav, k němuž dochází při poklesu hladiny glukózy v krvi na kriticky nízké hodnoty. Nejčastěji je spojován s cukrovkou, ale může se vyskytnout i u lidí, kteří jí netrpí. V takovém případě k němu může dojít v důsledku nevhodné diety, hladovění nebo nadměrné konzumace alkoholu. Tento extrémní pokles může způsobit vážné komplikace. Včasné podání glukózy může být v tomto případě klíčové.

Mezi projevy hypoglykemického šoku patří:

  •     rozmazané vidění,
  •     křeče,
  •     ospalost,
  •     problémy s mluvením,
  •     trhavé pohyby,
  •     nemotornost,
  •     ztráta vědomí.

Pokles glykémie je život ohrožující stav, protože extrémně nízká hladina cukru v krvi může vážně narušit funkci mozku. Tento orgán nemůže ukládat energii ve formě tuků, takže jeho fungování závisí na stálém přísunu glukózy. Pokud jí není dostatek, vede to k záchvatům, ztrátě vědomí a potenciálně trvalému neurologickému poškození nebo smrti. Rychlá diagnóza a okamžitá léčba jsou nezbytné, aby se zabránilo trvalému poškození a život ohrožujícím stavům.

 

První pomoc

  1. Pokud je osoba při vědomí, podejte jí glukózu. Může to být sladký nápoj nebo jídlo obsahující cukr.
  2. Změřte jí hladinu glukózy. Pokud nemáte glukometr, sledujte vývoj příznaků, jako je únava, třesavka, pocení nebo závratě. Naznačují, že hladina cukru v krvi je stále nízká a je důležité pokračovat v podávání glukózy.
  3. Pokud se stav nezlepší nebo postižený ztratí vědomí, okamžitě volejte záchrannou službu.
  4. Hladinu glukózy sledujte až do příjezdu odborné pomoci.

 

Jak hypoglykémii zabránit?

Chcete-li se tomuto nepříjemnému a život ohrožujícímu stavu vyhnout, řiďte se následujícími radami.

  • Pravidelně sledujte hladinu glukózy v krvi.
  • Doplňujte inzulin podle potřeby.
  • Pravidelně jezte.
  • Dopřejte si nutričně hodnotná jídla s vyváženým poměrem cukrů, tuků a bílkovin.
  • Nezapomeňte pít.

Naučte se rozpoznat první příznaky hypoglykémie a mějte u sebe vždy rychlý zdroj cukru. Pokud problémy přetrvávají, poraďte se o svém stavu s odborníkem.

 

Hyperglykémie

Jedná se o stav, který je spojen se zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Tento problém vzniká, když tělo nedokáže účinně regulovat glykémii. K tomu dochází v důsledku inzulinové rezistence nebo nedostatku inzulinu. Pokud trvá dlouho, může vést k závažným komplikacím.

Příčiny výskytu

Zvýšená hladina cukru v krvi je spojena sprediabetem a je jedním z rizikových faktorů, které vedou k rozvoji diabetu mellitu 2. typu.

Hyperglykémii signalizují následující hodnoty:

  •     100–125 mg/dl (nalačno) – prediabetes,
  •     nad 125 mg/dl (nalačno),
  •     nad 180 mg/dl (dvě hodiny po jídle).

Rizikové faktory

  •     Genetika,
  •     nadváha a obezita,
  •     nedostatek fyzické aktivity,
  •     strava s vysokým obsahem sacharidů,
  •     vysoký krevní tlak,
  •     věk,
  •     těhotenství,
  •     stres,
  •     některé léky (např. kortikosteroidy – skupina hormonálních léků).

Příznaky

  •     Pocit žízně,
  •     časté močení,
  •     pocity slabosti,
  •     únava,
  •     rozmazané vidění,
  •     úbytek hmotnosti,
  •     pomalé hojení ran,
  •     časté kožní infekce.

Jak se diagnostikuje?

Nejprve se vyšetřuje rodinná anamnéza a další rizikové faktory spojené s hyperglykémií, jak je uvedeno výše. Pro definitivní diagnózu se používají krevní testy, které měří hladinu glukózy v krvi:

  • glykemický test nalačno (měří hladinu cukru v krvi po nejméně osmihodinovém lačnění),
  • test glykovaného hemoglobinu (analyzuje průměrnou hladinu cukru v krvi za poslední dva až tři měsíce),
  • orální glukózový toleranční test (používá se k diagnostice diabetu mellitu 2. typu).

 

První pomoc při hyperglykémii

Postupujte podle následujících kroků.

  1. Podání inzulinu ke snížení hladiny glukózy v krvi. Pokud to není možné, je důležité vyhnout se dalšímu příjmu sacharidů, aby se stav nezhoršil.
  2. Hydratace zajistěte dostatečný příjem tekutin, abyste předešli dehydrataci.
  3. Kontrola hladiny cukru v krvi pravidelně sledujte hladinu glukózy a příznaky, jako je zmatenost, zrychlené dýchání či nevolnost, které mohou znamenat vážné komplikace.

Pokud se stav nezlepší, okamžitě volejte záchrannou službu.

Co pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi?

  • Hormon inzulin umožňuje buňkám vstřebávat glukózu z krve.
  • Fyzická aktivita a cvičení zvyšují citlivost na inzulin.
  • Nízkosacharidová dieta a omezení příjmu sacharidů snižují množství glukózy uvolňované do krve.
  • Pití dostatečného množství tekutin pomáhá ledvinám vyplavovat z těla přebytečný cukr.
  • Lék metformin zlepšuje účinnost inzulinu nebo zvyšuje jeho produkci, ale musí být předepsán lékařem.
  • Doplňky stravy.

 

Hořčík

Hraje důležitou roli při udržování homeostázy (rovnováhy) metabolismu inzulinu a glukózy prostřednictvím několika enzymatických reakcí.

Studie analyzovala vliv hořčíku na hladinu glukózy v krvi. Trvala 12 týdnů a zúčastnilo se jí 54 osob s diagnostikovanou cukrovkou 2. typu. Po dobu tří měsíců pacienti užívali buď 300 mg hořčíku denně (ve formě síranu hořečnatého), nebo placebo. Vědci zjistili, že suplementace hořčíkem významně zlepšila glykémii: o 7 % u pacientů nalačno a o 13 % dvě hodiny po jídle. Došlo také ke zlepšení složení lipidů (tuků), krevního tlaku a jaterních enzymů.

Doporučená denní dávka hořčíku je 310–320 mg pro ženy a 400–420 mg pro muže. Zdrojem jsou ořechy, banány, špenát nebo dýňová semínka. Pokud nemůžete získat dostatek hořčíku pouze z jídla, měli byste ho doplnit pomocí doplňků stravy.

 
Chrom

Některé studie potvrdily, že suplementace chromem může mít vliv na snížení hladiny cukru v krvi. Výzkum analyzoval 60 pacientů ve věku 30–75 let, u nichž byla diagnostikována cukrovka 2. typu. Po dobu 16 týdnů dostávala jedna skupina dvakrát denně 200 µg chromu, zatímco druhá skupina užívala placebo. Měření hladiny glukózy v krvi bylo prováděno před zahájením podávání a po jeho ukončení.

U pacientů užívajících doplňky stravy s chromem bylo zjištěno 39% snížení glykémie nalačno. U ostatních metabolických parametrů, jako je hladina cholesterolu nebo triglyceridů, nebyly pozorovány žádné významné změny. K potvrzení relevantního účinku chromu na snížení hladiny cukru v krvi je však zapotřebí dalších studií.

Denní příjem chromu by měl být 20–25 µg denně pro ženy a 30–35 µg denně pro muže. Mezi dobré zdroje patří brokolice, mušle, zelené fazolky nebo hroznová či pomerančová šťáva. Alternativou k dosažení doporučené denní dávky mohou být také doplňky stravy obsahující chrom.


Inositol

Jedná se o formu cukru, kterou tělo přirozeně produkuje a která se nachází také v některých potravinách včetně ovoce, obilovin a luštěnin. Nazývá se rovněž vitamin B8. Výzkum se zabýval tím, zda může být účinný i při kontrole glykémie. Analyzováno bylo celkem 20 studií s celkem 1 239 účastníky. Ukázalo se, že suplementace inositolem pomohla snížit glykémii nalačno o 64 %, koncentraci inzulinu nalačno o 53 % a citlivost na inzulin o 50 %. Nebyly pozorovány žádné významné rozdíly v hladinách glykovaného hemoglobinu. Potenciál inositolu pro kontrolu glykémie a zlepšení citlivosti na inzulin by měl být předmětem dalšího výzkumu.


Multivitamin pro udržení glykemické rovnováhy

U lidí s diagnózou diabetes mellitus je kontrola hladiny glukózy v krvi důležitá pro prevenci zdravotních a život ohrožujících komplikací. K tomu je vhodný specializovaný veganský komplex vitaminů a minerálů, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Multivitamin skvěle chutná a je vhodný pro diabetiky.

 

Jak hyperglykémii zabránit?

  1. Monitorování glykémie pomocí glukometru vám poskytne přehled o jejím stavu.
  2. Správně dávkujte inzulin a další antidiabetické léky (např. metformin),dodržujte jejich předepsané dávky, abyste udrželi stabilní hladinu cukru v krvi.
  3. Pravidelné lékařské prohlídky jsou důležité pro sledování vašeho zdravotního stavu a v případě komplikací pro nasazení nebo úpravu léčby.
 

Jaké je riziko, pokud se hyperglykémie dlouhodobě neléčí?

V takovém případě může vést k vážným zdravotním komplikacím. Mezi hlavní rizika patří poškození cév, které může způsobit srdeční problémy, infarkt nebo mrtvici.

Léčba a pravidelné sledování hladiny cukru v krvi jsou klíčem k prevenci dalších komplikací:

  • diabetické neuropatie (poškození nervů, které způsobuje poruchy citlivosti a bolesti, zejména v končetinách),
  • diabetické retinopatie (poškození cév v sítnici, které může vést ke zhoršení zraku až slepotě),
  • diabetické nefropatie (poškození, až selhání ledvin).

 

V závažných případech může dojít k diabetické ketoacidóze, což je akutní a život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

 

 

Závěr

Hypoglykémii a hyperglykémii nelze zcela odstranit, lze ji však zmírnit. Zaměřte se na pravidelné sledování glykémie, dodržování léčebného plánu a zdravý životní styl. Tato opatření vám pomohou udržet hladinu cukru v krvi v normálních mezích a snížit riziko komplikací.

 

Autor: Mgr. Petronela Misárová - bioložka

Zdroje:

 

  1. https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/2380
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/249413#high-levels
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534841/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323699
  5. https://diabetesjournals.org/care/article/27/7/1761/24662/Tests-of-Glycemia-in-Diabetes
  6. https://www.news-medical.net/health/What-is-Glycemia.aspx
  7. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-chromium
  8. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
  9. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11647-hypoglycemia-low-blood-sugar
  10. https://medlineplus.gov/hypoglycemia.html
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8696639/
  12. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20371525
  13. https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-sugar-hypoglycaemia/
  14. https://stjohnwa.com.au/online-resources/first-aid-information-and-resources/diabetic-emergency
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5498203/
  16. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11647-hypoglycemia-low-blood-sugar
  17. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/diagnosis-treatment/drc-20373689
  18. https://www.cdc.gov/diabetes/treatment/treatment-low-blood-sugar-hypoglycemia.html
  19. https://www.healthline.com/health/hypoglycemia-without-diabetes#hypoglycemia-without-diabetes
  20. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320518#_noHeaderPrefixedContent
  21. https://www.healthline.com/health/how-to-raise-blood-sugar-fast#causes
  22. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325031#treatment
  23. https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-sugar-hyperglycaemia/
  24. https://diatribe.org/diet-and-nutrition/5-supplements-people-diabetes-should-avoid
  25. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9815-hyperglycemia-high-blood-sugar
  26. https://www.yalemedicine.org/conditions/hyperglycemia-symptoms-causes-treatments
  27. https://www.verywellhealth.com/hyperglycemia-causes-risk-factors-1087604
  28. https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/diabetes.html
  29. https://www.healthline.com/nutrition/14-ways-to-lower-blood-sugar
  30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16784965/
  31. https://www.healthline.com/nutrition/is-magnesium-good-for-my-blood-sugar-levels-if-i-have-diabetes#2
  32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25405132/
  33. https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium
  34. https://www.healthline.com/nutrition/chromium-foods#2.-Whole-wheat-flour
  35. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/magnesium/
  36. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/chromium/
  37. https://www.nhs.uk/medicines/metformin/about-metformin/
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279510/
  39. https://www.verywellhealth.com/beta-blockers-for-high-blood-pressure-8635319
  40. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes/prediabetes
  41. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/25173-inositol
  42. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)31176-2/abstract