Podle odborníků můžeme denně zkonzumovat až 400 mg kofeinu, ale kolik šálků kávy to představuje? A závisí množství kofeinu na druhu kávy nebo dokonce na způsobu její přípravy? Odpovědi na tyto otázky najdete v tomto článku.
Kolik kofeinu obsahuje káva?
Šálek kávy obsahuje v průměru 100 mg kofeinu, což znamená, že si můžete dát tři až čtyři šálky denně. Neexistuje však nic takového jako káva. Průměrné množství kofeinu v šálku černé kávy je 150,5 mg, espresso má 108,3 mg a instantní káva obsahuje podle studie jen asi 50 mg. Obsah kofeinu tedy závisí na řadě faktorů, o kterých si povíme dále v článku.
Co ovlivňuje množství kofeinu v kávě?
Kolik kofeinu je v šálku kávy, ovlivňuje:
Rozmanitost kávových zrn
Na světě je známo více než 80 odrůd, ale nejrozšířenější jsou dvě: Arabica a Robusta. Arabica pochází z Etiopie a její zrna se získávají z kávovníku arabského a vyznačují se jemnou sladkou chutí a aromatickou vůní. Zrna Robusty pocházejí z mohutného kávovníku. Díky vyššímu obsahu kofeinu má Robusta výrazně hořčí chuť. Kombinací jemných a aromatických vlastností kávy Arabica s intenzivní hořkostí kávy Robusta vzniká celá řada káv, jejichž obsah kofeinu je upraven podle poměru obou odrůd ve směsi.
Způsob pražení kávy
Během pražení vznikají různé chemické látky, které mají zásadní vliv na barvu, chuť a vůni kávy. Proces začíná rozkladem chlorogenových kyselin obsažených v surových kávových zrnech. Při tomto rozkladu vznikají především kyseliny, laktony a další látky. Čím více se tato zrna praží, tím více se mění chuť a vůně kávy, což může mít za následek sladší, hořčí nebo kyselejší tóny v její konečné podobě.
Způsob přípravy kávy
Existuje mnoho způsobů přípravy kávy, které se od sebe liší, což má významný vliv na obsah kofeinu v konečném nápoji. Mezi tyto způsoby patří:
- zalití mleté (instantní) kávy horkou vodou,
- mletí kávových zrn těsně před přípravou,
- filtrování kávy,
- French press ‒ mletá káva se nechá dlouho louhovat v horké vodě, po několika minutách se pístovým mechanismem stlačí filtr, čímž se oddělí kávová sedlina od nápoje.
Kolik mg kofeinu obsahuje káva: podle druhu
Obsah kofeinu v různých druzích kávy se může lišit a je přehledně uveden v následující tabulce.
Potraviny | Obsah kofeinu v 1 šálku/porci | Obsah kofeinu na 100 ml |
---|---|---|
dvojité espresso | 127 mg | 212 mg |
espresso | 63 mg | 210 mg |
filtrovaná káva | 96 mg | 40 mg |
turecká káva | 91,8 mg | 37 mg |
latte | 86,8 mg | 35 mg |
cappuccino | 86,4 mg | 36 mg |
macchiato | 85,2 mg | 142 mg |
moka | 81,8 mg | 33 mg |
ledová káva | 74,4 mg | 31 mg |
irská káva | 64,8 mg | 27 mg |
instantní káva | 46,5 mg | 26 mg |
Zdroj tabulky: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-search?query=coffee&type=Survey%20(FNDDS)
Jak vidíte v tabulce, množství kofeinu v jednotlivých druzích kávy se značně liší. Abyste splnili doporučený denní příjem kofeinu ‒ nejvýše 400 mg ‒ můžete si dát například dva až tři šálky espressa, ale až čtyři šálky turecké nebo filtrované kávy.
Kolik mg kofeinu obsahuje káva podle zpracování
Obecně existují dva hlavní způsoby pražení kávy. V této části článku se blíže podíváme na rozdíly mezi světle a tmavě praženou kávou.
Světle pražená káva
Její zrna se obvykle praží při teplotě 177 °C až 204 °C po dobu přibližně 10 minut, někdy i kratší dobu. Má jemnější chuť a nedávná studie zjistila, že vzorek světle pražené kávy obsahuje přibližně 64 mg kofeinu.
Tmavě pražená káva
Během pražení se kávová zrna zahřívají přibližně 15 minut na teplotu vyšší než 204 °C. Během pražení se může mírně změnit jejich chuť. Tmavě pražená zrna navíc obsahují přírodní oleje, které zvyšují viskozitu nápoje. Podle výše uvedené studie obsahuje stejné množství tmavě pražené kávy přibližně 51 mg kofeinu, tento obsah se však může u různých druhů kávových zrn lišit.
Rozdíly v chuti a struktuře různými způsoby pražených zrn mohou být důležitými faktory při výběru kávy.
Výběr kávy
Říká se jí také speciální káva a vyznačuje se vysokou kvalitou a jedinečnou kombinací chutí. Najdete zde informace o způsobu přípravy, odrůdách kávy, které obsahuje, a někdy i datum sklizně, což může být velmi užitečné, pokud jste milovníkem kávy. Cena je často vyšší, což je důležitým ukazatelem její kvality.
Výzkum z roku 2021 zjistil, že vybrané kávy nemají vyšší obsah kofeinu než jiné značky. Ve srovnání s nimi mají však výrazně vyšší antioxidační aktivitu, což znamená, že obsahují více prospěšných látek.
Antioxidanty jsou důležité pro zdraví a podle vědeckých poznatků hrají klíčovou roli při udržování zdraví tím, že chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů, které mohou přispívat ke vzniku různých onemocnění.
Instantní káva
Tento typ kávy má obvykle práškovou, někdy granulovanou formu, která se rozpouští v horké vodě. Podle odborníků se vyrábí dehydratací kávových koncentrátů, dokud konečný obsah vlhkosti kávových zrn není nižší než 5 %. K tomuto účelu se používají metody jako sprejové sušení a lyofilizace (sušení mrazem). Vyrábí se také v kombinaci s dalšími přísadami pro rychlou přípravu kávových nápojů. Jeden šálek instantní kávy obsahuje v průměru 46,5 mg kofeinu, což je téměř o třetinu méně než espresso (63 mg).
Která káva obsahuje více kofeinu?
Podle studie z roku 2021 obsahují zrna Arabiky přibližně 154 mg kofeinu na 100 gramů, zatímco zrna Robusty mají vyšší obsah kofeinu, a to 182 mg na 100 gramů. Tyto rozdíly mohou mít vliv i na chuť a aroma kávy. Pokud dáváte přednost silné kávě, je Robusta dobrou volbou. V případě, že si chcete vychutnat jemnější chuť, měli byste sáhnout po kávě Arabica.
Závěr
Možná jste si dosud neuvědomovali, kolik aspektů ovlivňuje barvu, chuť a vůni kávy, kterou si každý den vychutnáváte. Bez ohledu na to, jaký druh kávy si vyberete, je nezbytné, abyste nepřekračovali maximální denní příjem kofeinu. Tak si můžete naplno vychutnat svůj oblíbený šálek kávy a zároveň myslet na své zdraví.
Autor: Mgr. Petronela Misárová ‒ bioložka
Zdroje:
- https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/food-features/coffee/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-019-00916-5
- https://brucol.be/files/articles/ejnm_v4_i1_21/Caracostea.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23004136
- https://www.mdpi.com/2077-0472/13/11/2116
- https://www.mdpi.com/2304-8158/10/6/1208
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-018-0442-x
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30815289/
- https://guentercoffee.com/en/blogs/coffee-knowledge/what-is-specialty-coffee?srsltid=AfmBOooabd6DhVS1K-xiE8fF3yha3ZOuGSEesBCA_tR5k4QZ87DKo-3l
- https://www.food.actapol.net/volume20/issue2/abstract-5.html
- https://sci-hub.se/10.1007/s10068-018-0442-x
- https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2018.01162/full
- https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/instant-coffee
- https://brucol.be/files/articles/ejnm_v4_i1_21/Caracostea.pdf