Kvercetin vs. COVID-19. Jaký potenciál má kvercetin v léčbě nejnovějšího koronaviru?

Kvercetin vs. COVID-19. Jaký potenciál má kvercetin v léčbě nejnovějšího koronaviru?

Kvercetin je zajímavou přírodní látkou s protizánětlivými účinky. V následujícím článku si přečtete to, co o kvercetinu dnes víme, ale i to, zda může být užitečný v prevenci či léčbě onemocnění COVID-19.

Kvercetin (anglicky quercetin) je v přírodě široce zastoupená látka rostlinného původu. Kvercetin patří mezi flavonoidy, tedy žlutá barviva, které dávají rostlinám zářivou barvu a mají antioxidační schopnosti. Kvercetin se v malém množství vyskytuje běžně například v rajčatech, kapustě kadeřavé, borůvkách a v dubové kůře. Právě dubu vděčí kvercetin - quercetin - za svůj název, vychází totiž z latinského slova quercetum označujícího dubový háj.

Kvercetin a jeho účinky jsou dlouhodobě zkoumány v souvislosti s řadou onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, a také v souvislosti se stárnutím. Důvodem tohoto vědeckého zájmu je především to, že kvercetin může blokovat v těle zánět, který urychluje proces stárnutí a představuje rizikový faktor nebo jednu z příčin výše zmíněných onemocnění. 

Chronický zánět způsobuje poškození cév a oslabení jejich schopnosti regulovat krevní tlak, poškozuje buňky a může způsobit až vznik rakoviny či urychlovat proces stárnutí. Výsledky výzkumů o účincích kvercetinu při těchto onemocněních jsou zatím předběžné, avšak potenciál kvercetinu v boji se zánětem zaujal vědce i v souvislosti s probíhající pandemií onemocnění COVID-19.


Kvercetin může blokovat vznik zánětu

Zánět má totiž svou roli i v případě onemocnění COVID-19, které je způsobeno virem Sars-CoV-2. Kromě účinků samotného viru představuje velké riziko i odpověď našeho vlastního imunitního systému. 

Virus se v našem organismu množí v napadených buňkách, a proto náš imunitní systém útočí také na tyto napadené buňky, aby virus zničil. Tento proces se označuje jako zánět a pokud se vymkne kontrole, může způsobit větší škody než samotný virus. Závažná forma zánětlivé reakce nazývaná "cytokinová bouře" může poškozovat plíce a další orgány a způsobit až jejich selhání. Tato přehnaná reakce imunitního systému je proto jednou z hlavních příčin těžšího průběhu onemocnění a také úmrtí pacientů.

Proto se vědci rozhodli hledat vhodné látky pro tlumení zánětu při prevenci a léčbě onemocnění COVID-19. V čínském výzkumu, který se zaměřil na účinky 179 známých léčebných látek rostlinného původu, byl kvercetin identifikován jako jedna z látek s vysokým potenciálem. Kvercetin totiž může blokovat jeden z mechanismů vzniku zánětu, čímž by mohl teoreticky snížit riziko poškození orgánů, a také tlumit bolest. 

Není proto náhodou, že právě celistvé rostlinné potraviny, které obsahují quercetin a další polyfenoly, se řadí mezi protizánětlivé potraviny. Kromě samotného viru k zánětu přispívá také kouření a konzumace nezdravých potravin, jako jsou červené maso a uzeniny, smažená a tučná jídla, slazené nápoje a zpracované potraviny s přídavkem cukru.


Kvercetin a prevence poškození ledvin

Jednou z častých komplikací onemocnění COVID-19 je také poškození ledvin, které zvyšuje riziko úmrtí pacientů. Podle výzkumu, který pomocí počítačové simulace zjišťoval potenciální účinky kvercetinu, se ukázalo, že kvercetin může být potenciálně účinný právě v prevenci poškození ledvin. Vědci totiž zjistili, že kromě protizánětlivé funkce může mít kvercetin také schopnost blokovat některé z funkcí samotného viru.


Výzkum účinků kvercetinu v prevenci a léčbě COVID-19

Dosavadní výzkumy zaměřené na kvercetin byly realizovány především na zvířatech, v počítačových modelech a takzvaně v "Petriho misce", kdy vědci ověřují funkci látky v živých buňkách v laboratorním prostředí. Proto zatím o kvercetinu neslyšíme od našich lékařů. 

Pro potenciál, kterým kvercetin disponuje, a zároveň díky nízké pravděpodobnosti vedlejších účinků již probíhá i výzkum sledující účinky kvercetinu v prevenci a léčbě onemocnění COVID-19 přímo na lidech. Tohoto výzkumu se účastní více než 400 osob a výsledky by měly být k dispozici již v průběhu léta 2021. Do té doby neumíme s jistotou říci, zda je kvercetin při prevenci či léčbě onemocnění COVID-19 skutečně účinný, podle dosavadních zjištění však má kvercetin určitý potenciál a je bezpečný.


V čem je kvercetin obsažen?

Kvercetin se přirozeně nachází v celé řadě druhů zelenin a bylin, které běžně známe z naší kuchyně, ale získat ho můžeme také z doplňků stravy. Z rostlinných potravin je kvercetin obsažen ve vysokém množství například v kaparách, libečku, pohance a karobu. 

Chcete-li získat kvercetin ze stravy v co největším množství, je vhodné sáhnout po produktech ekologického zemědělství. Podle studie, v níž vědci měřili obsah, v jakém se kvercetin vyskytuje v rajčatech, měla biorajčata z ekologického zemědělství o 97 % kvercetinu více než rajčata z běžné produkce.

 
Potravina(mg/100 g)Potravina(mg/100 g)
Kapary (čerstvé)

234

Paprika setá

51

Kapary (nakládané)173Listy fenyklu49
Libeček170Červená cibule32
Pohanka90Ředkvička (plod)32
Šťovík86Řeřicha30
Ředkvička (listy)70Kapusta kadeřavá23
Kopr55Borůvky18
Koriandr53Brusinky15

Zdroj: USDA


Zelenina a koření mají tu výhodu, že obsahují také další látky s pozitivními účinky na zdraví. Výzkum zaměřený na to, jakou má kvercetin účinnost proti onemocnění COVID-19, však používá dávku 500 mg denně, kterou nemusí být snadné získat pouze z potravin. 


Kvercetin v doplňcích stravy

Doplňky stravy obsahující kvercetin by měly být užívány společně s jídlem obsahující zdravé tuky a sacharidy pro vyšší vstřebatelnost. Při krátkodobém užívání kvercetinu u dospělých, kdy se kvercetin přijímal v dávkách do 1000 mg, byly v dosavadních výzkumech vedlejší účinky ojedinělé a mírné.

V případě, že užíváte nějaké léky nebo trpíte onemocněním ledvin, doporučujeme poradit se o užívání kvercetinu s lékařem dříve, než takový přípravek začnete užívat. 

Díky svým protizánětlivým vlastnostem je kvercetin zajímavou látkou s potenciálem při prevenci či podpůrné léčbě některých onemocnění. Výzkum stále probíhá a čas ukáže, zda se kvercetin osvědčí jako účinný také v případě onemocnění COVID-19.


V našem e-shopu naleznete produkty s obsahem kvercetinu v kategorii Quercetin.


Autor: Bc. Radek Látal, DiS., veganský výživový poradce

Zdroje informací:

1. Acute kidney injury and quercetin - https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0245209

2. Anti-inflammatory potential of Quercetin in COVID-19 treatment - https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6

3. Analysis on herbal medicines utilized for treatment of COVID-19 - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221138352030589X?via%3Dihub

4. Anti-ageing and rejuvenating effects of quercetin - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556510002196

5. Effect of Quercetin on Prophylaxis and Treatment of COVID-19 - https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04377789

6. Inflammaging - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043276016301254

7. Organically grown tomatoes had 97 % more quercetin than non-organically grown fruit. - https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf070344%2B

8. Quercetin supplements in the aglycone form are far less bioavailable than the quercetin glycoside often found in foods, especially red onions. - https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids

9. Safety Aspects of the Use of Quercetin as a Dietary Supplement - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201700447

10. USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods - https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Data/Flav/Flav_R03.pdf