Veganský protein obsahuje jen čistě rostlinné bílkoviny a je skvělým doplňkem stravy nejen pro vegany, ale pro všechny, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o kvalitní bílkoviny, tuky, vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty z rostlin a zeleniny, které bychom v živočišných proteinech hledali marně.
V dnešní době už dávno neplatí, že by obohacování stravy o protein bylo jen doménou kulturistů, jak tomu bývalo dříve. Proteinový prášek může užívat kdokoli – ten, kdo se cvičením teprve začíná, ten, kdo aktivně cvičí již delší dobu, nebo i rekreační sportovci (běžci, cyklisté ap.), kteří potřebují zvýšit denní příjem bílkovin. Bílkoviny jsou totiž skvělé pro tvorbu a růst svalové hmoty.
Pokud se teď sami sebe ptáte, jaký je vlastně rozdíl mezi živočišným a rostlinným proteinem a v čem je veganský protein, neboli jinak řečeno rostlinný protein, lepší, čtěte dál a dozvíte se to.
Přestože je živočišný protein na trhu déle než rostlinný protein, výrobci tzv. „vegan proteinů“ rozhodně nezahálí. V současnosti totiž najdeme na trhu velké množství produktů, které mají stejně propracovanou chuť, rozpustnost, vstřebatelnost či aminokyselinový profil jako živočišné proteiny vyráběné zpravidla ze syrovátky.
Kvalita proteinu se posuzuje na základě několika faktorů, jako je například biologická hodnota proteinu (kolik gramů tělesných bílkovin může být vytvořeno ze 100 g bílkovin přijatých stravou, v tomto případě z proteinového prášku) a aminokyselinový profil (které aminokyseliny protein obsahuje).
Obecně se může zdát, že živočišný, zejména právě syrovátkový protein má vyšší biologickou hodnotu než rostlinné proteiny. Avšak v současné době najdeme už i výjimky, jako například u německého výrobce rostlinných proteinů ProFuel, který se svými produkty jednoznačně dokazuje, že biologická hodnota rostlinného proteinu může být srovnatelná se syrovátkovým proteinem.
Co se týče aminokyselinového profilu, i zde se ukazuje, že rostlinný protein veganského původu může obsahovat srovnatelné spektrum aminokyselin jako živočišný protein. Pokud například vhodně zkombinujete sójový nebo hrachový protein s rýžovým proteinem, získáte vyvážený koktejl s komplexním aminokyselinovým profilem.
Veganský protein obvykle obsahuje procentuálně o něco méně bílkovin než syrovátkový protein, proto je u některých výrobků pro přijetí stejného množství bílkovin zpravidla doporučená vyšší dávka prášku. Opět však platí, že pro maximální účinek stačí jen vhodně zkombinovat jednotlivé rostlinné proteiny (například konopný protein, rýžový protein, hrachový protein), což se v současnosti při výrobě vícedruhových rostlinných proteinů daří hned několika výrobcům.
U nás v nabídce naleznete například komplexní a vyváženou směs hrachu, hnědé rýže a konopí od Veganicity se 70% obsahem bílkovin – Proteinový komplex (70%), 250g, nebo také Vegan protein 525 g od slovenského výrobce Kompava obohacený o vitamíny skupiny B, vitamín D3 a větvené aminokyseliny BCAA rostlinného původu (základní stavební kameny bílkovin – leucin, isoleucin a valin, které si tělo neumí vytvořit samo).
Pro nadšence lahodných příchutí doporučujeme vyzkoušet některý veganský protein značky ProFuel, které jsou nejen úžasně chutné, ale také nabité vysokým procentem bílkovin a skvělým aminokyselinovým profilem! Vyzkoušejte například ďábelsky dobrý ProFuel V-PROTEIN CLASSIC Arašídové máslo, 1000 g, neodolatelný ProFuel V-PROTEIN 4K BLEND Slaný karamel, 750 g či lahodný ProFuel V-PROTEIN 4K BLEND Malinový jogurt, 750 g se svěží ovocnou příchutí. Pokud si neumíte vybrat, nevadí, klidně je vyzkoušejte všechny! Pro nerozhodné jsou v nabídce také vzorky proteinů z řady 4K BLEND.
Pokud se někomu zdá, že syrovátkový protein je lepší než rostlinný protein, možná jen nezná všechny benefity toho rostlinného. Veganský protein má totiž ve srovnání s živočišným proteinem spoustu výhod. Je například vhodný pro všechny, a to i pro osoby, které trpí potravinovou alergií nebo intolerancí některých potravin či jejich složek, které se vyskytují u živočišných proteinů, jako například mléko, mléčný cukr laktóza či mléčná bílkovina kasein. U veganského proteinu si můžete být jisti, že se v něm žádná laktóza, kasein ani jiná mléčná složka nenachází. A to zdaleka není vše!
Veganský protein je kombinace optimální biologické hodnoty a perfektní výživové hodnoty v lahodném proteinovém prášku čistě veganského původu.
Veganský protein je vhodný úplně pro každého. Ať už jste vegan nebo ne, veganský protein dodá vašemu tělu bohatou dávku bílkovin a vlákniny. Jelikož neobsahuje žádné složky živočišného původu, je skvělý i pro osoby s potravinovou intolerancí, konkrétně nesnášenlivostí laktózy či kaseinu. Díky nízkému obsahu sacharidů a tuků je vhodný také při redukci tělesné hmotnosti.
Protein veganského původu je skvělý například při fyzické námaze, jako je cvičení, ke zvýšení výkonu, při aktivním životním stylu, při hubnutí, ale také k urychlení regenerace po tréninku.
U našich zákazníků jsou nejoblíbenější následující veganské proteiny: