Quercetin (česky kvercetin) je velmi účinný bioflavonoid (tzn. přírodní látka rostlinného původu, tradičně žluté barvy), přírodní antihistaminikum a antioxidant přirozeně se nacházející v ovoci a zelenině. Quercetin zároveň podporuje antioxidační účinky vitamínu C.
Quercetin je z chemického hlediska polyfenolová sloučenina přirozeně se vyskytující v přírodě. Nejvyšší koncentraci quercetinu mají kapary v množství 234 mg na 100 g jedlé porce (v syrovém stavu - RAW). Dále je quercetin obsažen například v cibuli, jablkách, česneku, černém bezu, červeném hroznu, černém rybízu, aronii a čerstvém koriandru.
Quercetin se vyznačuje množstvím pozitivních účinků na lidský organizmus, přičemž mezi ty hlavní patří:
Na základě výše uvedených účinků se quercetin užívá na následující problémy a situace:
Účinky quercetinu se dlouhodobě zkoumají i v souvislosti s rakovinou, onemocněními srdce a cév i v souvislosti se stárnutím. Důvodem je především skutečnost, že quercetin může blokovat v těle zánětlivé procesy urychlující stárnutí, přičemž tyto zánětlivé procesy jsou rizikovým faktorem či jednou z příčin zmíněných onemocnění.
Quercetin vykazuje i terapeutický potenciál při prevenci a zmírňování onemocnění jako rakovina, onemocnění věnčitých tepen, astma a Alzheimerova choroba (neurodegenerativní onemocnění - poškození nervových struktur).
Quercetin se v našich výživových doplňcích nachází buď samostatně (výhodou je vyšší obsah quercetinu v jedné tobolce) nebo spolu s jinými látkami podporujícími jeho účinek, jako např. bromelain či vitamín C (výhodou je synergický efekt více látek). Z našich produktů obsahujících quercetin jsou mezi zákazníky nejoblíbenější: