Křemík je významný stopový prvek pro naše tělo. V malých množstvích se nachází ve všech buňkách těla, a to zejména v kostech, kůži, vlasech, v zubní sklovině, očních čočkách, slinivce, játrech, v srdci a ve svalové hmotě. V našem organismu se nachází přibližně 7 g křemíku. Avšak s přibývajícím věkemse množství křemíku v těle snižuje. Ve vyšším věku úbytek představuje až 80 % z celkového množství křemíku.
Křemík a jeho účinky v našem těle
Křemík:
- představuje nezbytnou součást enzymů;
- podílí se na tvorbě pojivové tkáně;
- sehrává nezastupitelnou roli při kalcifikaci kostí – křemík je potřebný pro vázání vápníku na vitamín C – má vliv na pevnost kostí;
- je důležitý při obnově a výstavbě elastinových a kolagenových vláken – chrupavky, šlachy, tepny atd.;
- dodává pevnost a pružnost kůži, nehtům a vlasům;
- snižuje hladinu cholesterolu.
Pokud tělu chybí křemík...
Nedostatek křemíku se může projevit:
- únavou, změnami nálad;
- nechutenstvím;
- zhoršenou kvalitou vlasů, nehtů a kůže – zvýšenou lámavostí nehtů a vlasů;
- přecitlivělostí na chlad;
- poklesem plodnosti;
- urychleným rozvojem aterosklerózy tepen;
- osteoporózou / zvýšeným rizikem zlomenin / špatným vývojem kostí;
- poruchou tvorby kolagenu.
Jak doplnit křemík?
Nedostatek křemíku může napravit vhodná, zdravá a vyvážená strava, nebo ho můžeme tělu dodat pomocí doplňků stravy s obsahem křemíku. Po 25. roce života se snižuje rozsah jeho vstřebávání ze stravy, a tím se snižuje i jeho zásah do fyziologických dějů v našem těle. Doporučená denní dávka pro dospělou osobu činí přibližně 20–40 mg křemíku.
Potraviny bohaté na křemík
Křemík se nachází zejména v potravinách rostlinného původu, jako jsou:
- obilná zrna a výrobky – ječný slad, oves, pšenice, ovesné vločky, černý chléb, rýže;
- ovoce a zelenina: mrkev, červená řepa, cibule, špenát, fazole, brambory, kukuřice, pórek, ředkvičky.
Křemík najdeme také v potravinách živočišného původu, jako jsou: krevety, hovězí maso, kuřecí maso a zejména vejce, avšak obsah křemíku je zde mnohem nižší ve srovnání s ječným sladem.
Nadbytek křemíku v těle
Pokud přijímáme křemík ve stravě, riziko předávkování nehrozí, protože se 80 % z přijatého množství vyloučí ledvinami.
V případě užívání doplňků stravy s obsahem křemíku je třeba dodržovat doporučenou denní dávku, jelikož nadbytek křemíku v těle zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů.
Z kategorie Křemík kupují zákazníci nejčastěji následující produkty: