Vitamín B10, označovaný také PABA nebo vitamín Bx, je kyselina paraaminobenzoová, která je součástí molekuly kyseliny listové. V našem organismu PABA B10 běžně vzniká činností bakterií, a proto není oficiálně klasifikována jako vitamín. PABA se částečně vstřebává ve střevech a část využívají střevní bakterie jako živinu. PABA je meziproduktem pro tvorbu kyseliny listové (vitamín B9) prostřednictvím bakterií. Náš organismus není schopen vytvářet kyselinu listovou z kyseliny paraaminobenzoové, avšak tento proces nám zajišťuje bakterie E.coli.
Vitamín B10 (PABA) má pozitivní vliv na pokožku a také působí jako prevence proti jejímu stárnutí. Používá se na podporu:
Kyselina paraaminobenzoová, PABA, se používá v případech, kdy je její přirozená tvorba střevní mikroflórou nedostatečná.
Pokud nám v těle chybí PABA, projeví se to příznaky, jako jsou:
Mezi hlavní zdroje kyseliny paraaminobenzoové patří: játra, pivovarské kvasnice, nefiltrované pivo, ledviny, melasa, celozrnné obiloviny.