Vitamín B15 - Kyselina pangamová

Vitamín B15, nazývaný také kyselina pangamová, je poměrně mladá molekula, která se řadí mezi vitamíny skupiny B, avšak nemá charakter vitamínu. Vitamín B15 se vyskytuje v pivovarských kvasnicích, hnědé (neloupané) rýži, otrubách, cizrně, slunečnicových a dýňových jadérkách.

Vitamín B15 a jeho účinky – přínosy

Kyselina pangamová je stále zkoumaná látka. Zatím vykazuje:

  • adaptogenní vlastnosti ve stresových situacích – zvyšuje celkovou odolnost organismu;
  • lipotropní účinek – snižuje hladinu cholesterolu v krvi a brání usazování tuků v játrech;
  • stimulační účinek na kyslíkový metabolismus v tkáních;
  • detoxikační efekt.

Kromě toho zmírňuje příznaky astmatu, podporuje vylučování škodlivých látek, potlačuje touhu po alkoholu, zmírňuje stav opilosti a prodlužuje životnost buněk.

Kdy se používá vitamín B15 – kyselina pangamová?

Vitamín B15 se používá jako podpora při ateroskleróze cév, kardiovaskulárních onemocněních, onemocněních jater, cirhóze či proti stárnutí organismu.

Kyselina pangamová má své místo i ve výživě sportovců, kdy pomáhá snižovat stresovou reakci organismu po cvičení.

Pokud chybí tělu vitamín B15, mohou se projevit následující příznaky: 

  • pocit únavy,
  • slabost,
  • bolest hlavy.
Výběr produktu
Nejlépe hodnocené
Nejprodávanější
Nejlevnější
Nejdražší
Váš výběr momentálně neobsahuje žádné produkty.

Co dál?

  • Filtrovali jste? Zadaným podmínkám nevyhovuje žádný produkt.
  • Zapomněli jste přesný název produktu? Tak si zobrazte celou kategorii pomocí menu vlevo.
  • Má to fungovat a nefunguje? Zkontrolujte si, že jste správně zadali URL adresu.
  • Ztratili jste se? Vraťte se na hlavní stránku a omrkněte novinky a slevy.
  • Potřebujete poradit? Využijte náš kontaktní formulář, rádi vám pomůžeme.