Vitamín B15, nazývaný také kyselina pangamová, je poměrně mladá molekula, která se řadí mezi vitamíny skupiny B, avšak nemá charakter vitamínu. Vitamín B15 se vyskytuje v pivovarských kvasnicích, hnědé (neloupané) rýži, otrubách, cizrně, slunečnicových a dýňových jadérkách.
Vitamín B15 a jeho účinky – přínosy
Kyselina pangamová je stále zkoumaná látka. Zatím vykazuje:
- adaptogenní vlastnosti ve stresových situacích – zvyšuje celkovou odolnost organismu;
- lipotropní účinek – snižuje hladinu cholesterolu v krvi a brání usazování tuků v játrech;
- stimulační účinek na kyslíkový metabolismus v tkáních;
- detoxikační efekt.
Kromě toho zmírňuje příznaky astmatu, podporuje vylučování škodlivých látek, potlačuje touhu po alkoholu, zmírňuje stav opilosti a prodlužuje životnost buněk.
Kdy se používá vitamín B15 – kyselina pangamová?
Vitamín B15 se používá jako podpora při ateroskleróze cév, kardiovaskulárních onemocněních, onemocněních jater, cirhóze či proti stárnutí organismu.
Kyselina pangamová má své místo i ve výživě sportovců, kdy pomáhá snižovat stresovou reakci organismu po cvičení.
Pokud chybí tělu vitamín B15, mohou se projevit následující příznaky:
- pocit únavy,
- slabost,
- bolest hlavy.