Vitamín B15, nazývaný také kyselina pangamová, je poměrně mladá molekula, která se řadí mezi vitamíny skupiny B, avšak nemá charakter vitamínu. Vitamín B15 se vyskytuje v pivovarských kvasnicích, hnědé (neloupané) rýži, otrubách, cizrně, slunečnicových a dýňových jadérkách.
Kyselina pangamová je stále zkoumaná látka. Zatím vykazuje:
Kromě toho zmírňuje příznaky astmatu, podporuje vylučování škodlivých látek, potlačuje touhu po alkoholu, zmírňuje stav opilosti a prodlužuje životnost buněk.
Vitamín B15 se používá jako podpora při ateroskleróze cév, kardiovaskulárních onemocněních, onemocněních jater, cirhóze či proti stárnutí organismu.
Kyselina pangamová má své místo i ve výživě sportovců, kdy pomáhá snižovat stresovou reakci organismu po cvičení.
Pokud chybí tělu vitamín B15, mohou se projevit následující příznaky: