Vitamín B17, nazývaný také amygdalin, je přírodní sloučenina – kyanogenní glykosid, která se nachází v jádrech meruněk a je zkoumána již více než 200 let. Amygdalin oficiálně nepatří mezi vitamíny, protože nebyly zjištěny nepříznivé účinky způsobené jeho nedostatkem.
Amygdalin byl používán k léčbě onkologických onemocnění, avšak pro nedostatek důkazů o jeho účinnosti byl zakázán na léčbu rakoviny v USA i Evropě. Největším producentem je Mexiko, kde se významně používá v doplňkové léčbě onkologických onemocnění, ale i zde patří mezi alternativní formy léčby.
Zdroje bohaté na vitamín B17 – amygdalin
Amygdalin se kromě jader meruněk nachází i v jádrech jablek, broskví, švestek, červených třešní, v hořkých mandlích, lněných semínkách, ostružinách, malinách či luštěninách.
Vitamín B17 a jeho formy
Novodobější studie zjistily, že amygdalin může hrát podpůrnou roli při:
- léčbě diabetu;
- léčbě aterosklerózy;
- prevenci rozvoje rakoviny.
Kdy je vitamín B17 nebezpečný?
Pokud je vitamín B17 (amygdalin) užíván ve vyšších dávkách, může jeho nadměrná konzumace vést k otravě kyanidem, který se z něj uvolňuje v našem těle.
Vitamín B17 může způsobit následující stavy: nebezpečný pokles krevního tlaku, závratě, bolesti hlavy, zmatenost, dušnost, zvracení, horečka, podrážděnost, poškození jater, kóma až SMRT.
Za vysokou dávku se pokládá už 50–60 meruňkových jader nebo 50 gramů amygdalinu. Vitamín B17 je mimořádně nebezpečný pro děti a zvířata, kde je úroveň jeho toxické dávky mnohem nižší (5–10 jader hořkých mandlí).