Vitamín E, nazývaný také alfa-tokoferol, je vitamín rozpustný v tucích. Má výrazný antioxidační účinek, díky kterému bojuje proti působení volných radikálů a odstraňuje oxidační stres. Je součástí přípravků na pleť. Podílí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin a na regulaci hormonálních funkcí. Vitamín E je antagonistou vitamínu K, což znamená, že ruší absorpci, a tím i účinek vitamínu K.
Vitamín E se používá k prevenci vzniku různých problémů týkajících se, například:
Vitamín E se používá jako podpůrná léčba při:
Nedostatek vitamínu E může vést ke vzniku poruch funkce svalů a nervů i snížení imunity. Pozor na jeho nedostatek by si měly dát osoby, které trpí poruchou vstřebávání tuků ve střevech – Crohnova choroba, celiakie – a také předčasně narozené děti.
Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou potraviny s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Patří sem zejména rostlinné oleje, semínka, oříšky, sója, arašídy, saláty, olej z pšeničných klíčků.
Doporučená denní dávka pro vitamín E je 30 mg.
V akutních stavech je terapeutická dávka pro dospělé 100 mg – 200 mg vitamínu E (v případě potřeby až 200 mg – 600 mg vitamínu E denně) v několika dávkách. Terapeutická dávka se může lišit v závislosti na daném onemocnění/diagnóze.
Vitamín E není vhodný pro děti do 3 let, pro osoby s přecitlivělostí na alfa-tokoferol a pro osoby, které užívají léky na ředění krve – zvyšuje krevní srážlivost (proto není vhodný před operacemi a po operacích).
Z kategorie Vitamín E si naši zákazníci nejčastěji kupují následující produkty: