Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. V přírodě se vitamín K vyskytuje jako fylochinon (vitamín K1) v rostlinách a jako menachinon (vitamín K2) v bakteriích. Je důležitý zejména při srážení krve. V doplňcích stravy naleznete vitamín K ve formě vitamínu K2 MK-7, což je biologicky nejaktivnější forma tohoto vitamínu.
Účinky vitamínu K
Vitamín K je mimořádně důležitý v procesech srážení krve. Je potřebný pro syntézu některých srážecích faktorů a protrombinu.
Vitamín K2 reguluje procesy metabolismu a mineralizace kostí. Zastává důležitou roli v metabolismu buněk cévních stěn a v buněčném růstu.
Vitamín K1 a vitamín K2 mají pozitivní vliv při stavech jako:
- srážení krve – je nezbytná jejich přítomnost;
- vstřebávání vápníku;
- ochrana srdce;
- zlepšení citlivosti na inzulín;
- prevence osteoporózy;
- dlouhověkost.
Nedostatek vitamínu K
Pokud tělu chybí vitamín K, může se to projevit následujícími příznaky: poruchy srážení krve spojené s krvácením do kůže, sliznic, svalů a vnitřních orgánů.
Deficit vitamínu K je však vzácný, pokud máte v pořádku střevní mikroflóru a dodržujete pestrou a vyváženou stravu.
Nedostatek vitamínu K se může objevit v následujících případech:
- dlouhotrvající podvýživa;
- zničená mikroflóra (chybějící prospěšné bakterie) ve střevech – například při dlouhodobém užívání antibiotik;
- předávkování některými léky na ředění krve;
- chronické onemocnění jater.
Vitamín K u novorozenců
Novorozencům je vitamín K předepisován hned po narození. Důvodem je skutečnost, že novorozenci mají sterilní střeva (tj. bez bakterií, které produkují vitamín K) a mléko matky obsahuje pouze pětinu denní potřeby vitamínu K. Je to velmi důležité preventivní opatření proti rozvoji krvácivé choroby novorozenců.
Co obsahuje vitamín K?
Vitamín K je typický pro následující potraviny:
- potraviny rostlinného původu – vitamín K1 – především v listové zelenině;
- fermentované potraviny – vitamín K2;
- potraviny živočišného původu – játra, žloutek – vitamín K2.
Vstřebávání vitamínu K ze stravy závisí na příjmu tuků a na funkci žluči. Vitamín K se vstřebává v tenkém střevě a odtud se transportuje do jater. V játrech a slezině se mohou ukládat malé zásoby vitamínu K. Přibližně polovinu celkové potřeby vitamínu K vytváří bakterie v trávicím traktu.
Z kategorie Vitamín K si naši zákazníci nejčastěji kupují následující doplňky stravy:
- Vitamín D3+K2 MK7 kapky, 1020 kapek, 30 ml – kombinace vitamínu K2 MK-7 s vitamínem D3 v bázi z kokosového oleje;
- Vitamín D3 2000 IU + K2 MK-7 100 µg, 60 kapslí – vitamín K2 MK-7 a vitamín D3 v dávce až 2000 IU;
- Vitamín D3+K2 MK-7 kapky, 20 ml, GAEA – vitamín K2 MK-7 v praktické formě kapek, navíc až 500 IU vitamínu D3 v 1 kapce.