Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. V přírodě se vitamín K vyskytuje jako fylochinon (vitamín K1) v rostlinách a jako menachinon (vitamín K2) v bakteriích. Je důležitý zejména při srážení krve. V doplňcích stravy naleznete vitamín K ve formě vitamínu K2 MK-7, což je biologicky nejaktivnější forma tohoto vitamínu.
Vitamín K je mimořádně důležitý v procesech srážení krve. Je potřebný pro syntézu některých srážecích faktorů a protrombinu.
Vitamín K2 reguluje procesy metabolismu a mineralizace kostí. Zastává důležitou roli v metabolismu buněk cévních stěn a v buněčném růstu.
Vitamín K1 a vitamín K2 mají pozitivní vliv při stavech jako:
Pokud tělu chybí vitamín K, může se to projevit následujícími příznaky: poruchy srážení krve spojené s krvácením do kůže, sliznic, svalů a vnitřních orgánů.
Deficit vitamínu K je však vzácný, pokud máte v pořádku střevní mikroflóru a dodržujete pestrou a vyváženou stravu.
Nedostatek vitamínu K se může objevit v následujících případech:
Novorozencům je vitamín K předepisován hned po narození. Důvodem je skutečnost, že novorozenci mají sterilní střeva (tj. bez bakterií, které produkují vitamín K) a mléko matky obsahuje pouze pětinu denní potřeby vitamínu K. Je to velmi důležité preventivní opatření proti rozvoji krvácivé choroby novorozenců.
Vitamín K je typický pro následující potraviny:
Vstřebávání vitamínu K ze stravy závisí na příjmu tuků a na funkci žluči. Vitamín K se vstřebává v tenkém střevě a odtud se transportuje do jater. V játrech a slezině se mohou ukládat malé zásoby vitamínu K. Přibližně polovinu celkové potřeby vitamínu K vytváří bakterie v trávicím traktu.
Z kategorie Vitamín K si naši zákazníci nejčastěji kupují následující doplňky stravy: