Kyselina pantothenová, označovaná také jako vitamín B5, patří mezi vitamíny skupiny B. Vitamín B5 se nachází v rostlinných i živočišných složkách potravy, zejména ve vaječném žloutku, vnitřnostech, kvasnicích, obilovinách i luštěninách. Kyselina pantothenová je tvořena i bakteriemi střevní mikroflóry.
Kyselina pantothenová plní v těle důležitou roli, protože je součástí koenzymu A, který má centrální postavení v našem metabolismu.
Kyselina pantothenová přispívá ke:
Nedostatek kyseliny pantothenové se vyskytuje zřídka vzhledem k jejímu výskytu v mnoha potravinách. Nejčastěji se deficit projeví při závažné podvýživě, kdy dochází k nedostatku celé škály vitamínů. Mezi projevy nedostatku vitamínu B5 patří:
Denní potřeba vitamínu B5 je 4–7 mg.
Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin má kyselina pantothenová následující doporučené dávkování:
Věk | Pohlaví | Dávka (EFSA) |
7–11 měs. | obě pohlaví | 3 mg* |
1–3 let | obě pohlaví | 4 mg* |
4–10 let | obě pohlaví | 4 mg* |
11–17 let | obě pohlaví | 5 mg* |
≥ 18 let | obě pohlaví | 5 mg* |
≥ 18 let | těhotné ženy | 5 mg* |
≥ 18 let | kojící ženy | 7 mg* |
Zdroj: EFSA(*) označuje hodnoty definované jako průměrný příjem (AI / average intake) stanovený EFSA v případech, kde neexistuje dostatek dat pro definici přesnějších hodnot populačního referenčního příjmu.
Z kategorie Vitamín B5 Kyselina pantothenová si naši zákazníci nejčastěji kupují následující produkty: