Co je riboflavin
Vitamín B2 neboli riboflavin je ve vodě rozpustný vitamín patřící do skupiny vitamínů B. Riboflavin najdeme zejména v mléce, vejcích, játrech a zelené listové zelenině. Vitamín B2 (riboflavin) produkují i bakterie nacházející se v trávicím traktu.
Riboflavin a jeho účinky
Riboflavin jako vitamín B2 přispívá k:
- správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy;
- zachování zdravých sliznic;
- udržení dobrého zraku a zdravé pokožky;
- správné látkové výměně železa a k udržení zdravých červených krvinek;
- správnému fungování imunitního systému.
Nedostatek riboflavinu je často spojen i s nedostatkem ostatních vitamínů skupiny B.
Mezi hlavní příznaky nedostatku vitamínu B2 patří:
- poruchy kůže a sliznic (dermatitida, popraskané a oteklé rty);
- záněty koutků úst a anogenitální oblasti.
Pokud chybí tělu vitamín B2 (riboflavin), může se tento nedostatek projevit i:
- padáním vlasů;
- otoky;
- poruchami reprodukčního systému;
- svěděním či zarudnutím očí;
- poruchami jater;
- poruchami nervového systému.
Riboflavin dávkování
Potřeba vitamínu B2 (riboflavinu) je závislá na energetickém příjmu a má dosahovat 0,6 mg na 1000 kcal potravy, což představuje asi 1,5 mg riboflavinu na den u dospělých. Doporučený minimální příjem pro riboflavin je 1,2 mg na den.
Následující tabulka uvádí doporučené dávky pro vitamín B2 (riboflavin) podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin. Riboflavin v dávce nad 27 mg není nebezpečný, vstřebávání se v této dávce rapidně snižuje a nevyužitý riboflavin se vyloučí močí.
Věk | Pohlaví | Dávka (EFSA) |
7–11 měs. | obě pohlaví | 0,4 mg |
1–3 let | obě pohlaví | 0,6 mg |
4–6 let | obě pohlaví | 0,7 mg |
7–10 let | obě pohlaví | 1 mg |
11–14 let | obě pohlaví | 1,4 mg |
15–17 let | obě pohlaví | 1,6 mg |
≥ 18 let | obě pohlaví | 1,6 mg |
≥ 18 let | těhotné ženy | 1,9 mg |
≥ 18 let | kojící ženy | 2 mg |
Zdroj: EFSA
Z kategorie Vitamín B2 Riboflavin si naši zákazníci nejčastěji kupují následující produkty: