Banánový flapjack - tyčinka z ovesných vloček s mandlemi (vegan, bez lepku)

Banánový flapjack - tyčinka z ovesných vloček s mandlemi (vegan, bez lepku)

Ovesné vločky jsou zdrojem množství prospěšných látek pro naše tělo. Benefitů ovesných vloček pro náš organismus najdeme mnoho a stejně široké je i jejich použití.

My jsme si pro vás připravili rychlý a jednoduchý recept na ovesné tyčinky, známé původním anglickým názvem ,,flapjack''. Měkké konzistence tyčinek a šťavnaté ovocno-ořechové chuti jsme docílili s použitím banánů, sušeného ovoce a mandlí.

Recept je samozřejmě veganský a jednoduše se lze připravit i v bezlepkové verzi, kterou jsme zvolili i my. Stačí se do toho jen pustit. 


 

Na úvod pár slov o ovesných vločkách a jejich benefitech pro naše tělo

Ovesné vločky se vyrábějí z loupaných zrn ovsa, a před následným zpracováním se ještě důkladně očistí. Ovesné vločky se v dnešní době těší velké oblibě a našly si široké použití. Jejich výhodou je dobrá dostupnost téměř v každém obchodě s potravinami a poměrně nízká cena. V dnešní době můžete koupit již i bezlepkové ovesné vločky, takže si je mohou vychutnat opravdu téměř všichni. 

Lze z nich jednoduše připravit snídaňové ovesné kaše, domácí ovesné tyčinky nebo granola, různé koláče či dezerty. Stejně tak lze použít i do zeleninových placek či karbanátků a můžete jimi zahustit i polévku. 

Ovesné vločky jsou pro naše tělo přínosné díky množství cenných látek - jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, dodají tělu dostatek energie, která se uvolňuje postupně v průběhu dne a obsahují množství vitamínů, minerálů a stopových prvků . 


 

Ovesné vločky a betaglukany

Největší část vlákniny v ovesných vločkách představují betaglukany. Ty patří mezi nejvíce prozkoumané přírodní látky s příznivým účinkem na lidský organismus: 

  • posilují imunitní systém – mají imunostimulační efekt
  • přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • pomáhají zvládat alergická onemocnění dýchacího systému
  • pomáhají zmírňovat následky stresu a psychosomatických onemocnění


 

Benefity konzumace ovesných vloček:

  • jsou bohaté zejména na vitamíny skupiny B (kyselina listová a thiamin) a minerály jako mangan, hořčík a fosfor
  • napomáhají správnému trávení - díky vysokému obsahu vlákniny
  • celozrnné ovesné vločky zajišťují postupné uvolňování sacharidů do krve díky čemuž poskytují pocit sytosti a dostatek energie na delší dobu
  • obsahují mnoho antioxidantů - chrání tělo před volnými radikály
  • jsou vhodné pro lidi s cukrovkou 2. typu - regulují hladinu cukru v krvi díky obsahu betaglukanů
  • jsou vhodné pro sportovce a vyznavače aktivního životního stylu - díky vysokému obsahu bílkovin (cca 13 g bílkovin na 100 g ovesných vloček) a sacharidů s postupným uvolňováním energie
  • existují i ​​bezlepkové ovesné vločky, které jsou vhodné pro lidi s citlivostí na lepek či celiakií


 


Banánový flapjack - tyčinky z ovesných vloček, banánů a mandlí

(vegan, přirozeně bez lepku)   

Množství: 10-12 kousků                                     Příprava: 20 min.                                          Pečení: 20-25 min.


Suroviny

  • 300 g ovesných vloček (my jsme použili bezlepkové - verze, kterou zvolíte, záleží na vašich potřebách, ať už zvolíte klasické nebo bezlepkové vločky)
  • 100 g sušených rozinek
  • 50 g sušených datlí
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g mandlí
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g rostlinného másla nebo oleje (například kokosového)
  • 3 PL ořechového másla (my jsme použili mandlové) - pokud nemáte, můžete přidat o to více rostlinného másla či oleje
  • 4-5 PL agave sirupu (použít můžete libovolné tekutého sladidlo - např. sirup javorový, rýžový, datlový,...) 
  • 3 zralé banány
  • 1/2 ČL skořice
  • 1 ČL vanilky (volitelné)
  • špetka soli
  • 100 ml teplé vody

*Poznámka: sušené ovoce, ořechy i semínka můžete zvolit podle svých preferencí, stejně tak si můžete přizpůsobit i jejich množství. Můžete použít více meruněk namísto datlí, nebo meruňky úplně vynechat a použít jen rozinky a datle, nebo vyzkoušejte švestky, brusinky; je to jen na vás, do jaké míry se rozhodnete experimentovat  ;-)

Dekorace (volitelné)

  • 20-30 g hořké čokolády
  • 1 PL agave sirupu (libovolného tekutého sladidla)
  • 1 PL rostlinného mléka (použili jsme mandlové)

Postup

1. Do velké mísy nasypeme ovesné vločky, přidáme veškeré sušené ovoce - datle a meruňky si nakrájíme na drobné kousky a přidáme spolu s rozinkami. 

2. Na suché pánvi lehce osmahneme mandle a dýňová semínka (cca 3-5 minut) za občasného míchání až dokud začnou provoňovat a chytí zlatavou barvu. Následně je přidáme k ostatním surovinám v misce. Mandle můžeme předtím ještě pokrájet na menší kousky - my jsme je krájeli podélně na poloviny, předtím je však třeba nechat chvíli vychladit, abyste se neopálili.

3. K surovinám v misce přidáme i mletou skořici, vanilku a špetku soli.

4. Do menšího hrnce přidáme máslo (nebo kokosový olej), ořechové máslo, agave sirup (nebo jiné tekuté sladilo) a na mírném plameni zahříváme. Mezitím si vidličkou rozmačkáme banány na kaši (můžete to udělat i předtím, než dáte suroviny do hrnce). Když suroviny začnou tát, promícháme je vařečkou a přidáme rozmačkané banány a 100 ml teplé vody. Chvíli pomícháme, aby se suroviny spojily a odstavíme z plamene. 

5. Tekuté suroviny z hrnce přidáme k ostatním surovinám v misce a promícháme. Nejdříve použijeme vařečku, pak můžeme použít i ruce, aby se suroviny lépe propojily, avšak předtím chvíli počkáme, než se tekuté suroviny trochu ochladí, abychom se neopálili. 

6. Takto vzniklou hmotu přeložíme na plech vystlaný pečícím papírem či znovu použitelnou fólií, nebo plech jen potřeme olejem či rostlinným máslem. Hmotu rozprostřete rovnoměrně na plech o rozměru cca 20x25 cm. Pokud však nemáte plech uvedeného rozměru, nevadí. Můžete použít i větší plech a hmotu rozprostřete jen do poloviny plechu – hmota je dostatečně pevná, takže bude držet svůj tvar, případně použijte zapékací mísu nebo dortovou formu – jednoduše to, co podle možností máte doma. :-) Nebo přizpůsobte množství použitých surovin rozměrům vašeho plechu, stačí zachovat poměr surovin. 

7. Plech vložte do trouby rozehřáté na 160°C a pečte 20-25 minut, nebo dokud nezačne povrch ovesného flapjacku chytat zlatou či hnědavou barvu.

8. Před krájením nechte vychladnout. Z upečeného množství jsme nakrájeli 12 obdélníkových ovesných tyčinek - flapjackov a následně jsme je ještě ozdobili - polili jsme je hořkou čokoládou (v mikrovlnce jsme si roztály 3 kostky hořké čokolády v 1 PL lžíci rostlinného mléka, přidali agave sirup, smíchali a čokoládou jsme polili nakrájené tyčinky).

Věříme, že vám banánový flapjack bude chutnat stejně jako nám. Přejeme vám proto příjemný zážitek z pečení a dobrou chuť. ;-)