Proč vaše tělo potřebuje betaglukany? Poznejte jejich pozitivní účinky

Proč vaše tělo potřebuje betaglukany? Poznejte jejich pozitivní účinky

Betaglukany, látky nacházející se v houbách, mořských řasách, obilí či kvasnicích se staly populární pro svou schopnost posilovat imunitní systém. Jde o nafouknutou reklamní bublinu nebo opravdu můžeme mezi houbami najít podporu pro své zdraví? Vyplatí se betaglukany užívat? 


Betaglukany – co to jsou betaglukany? 

Betaglukany jsou polysacharidy, které se vyskytují v buněčných membránách některých rostlin a hub. Z výživového hlediska patří mezi rozpustnou vlákninu, která, jak pravidelní čtenáři našich stránek vědí, je nezbytná pro zdravý střevní mikrobiom. 


Jaké účinky mají betaglukany?

Mezi pozitivní účinky betaglukanů na naše zdraví patří ochrana před viry a bakteriemi, udržování normálního krevního tlaku, posilování imunitního systému a podpora duševního zdraví. V praxi to vypadá následovně:

  • ochrana před viry a bakteriemi – díky betaglukanům se snižuje riziko infekcí,
  • udržování normálního krevního tlaku – betaglukany mají celkově pozitivní dopad na cévní soustavu a srdce, kromě udržování zdravých hodnot tlaku můžou snižovat i hladinu cholesterolu a zlepšovat stav srdce,
  • posilování imunitního systému – posilují celkovou obranyschopnost a tím zvyšují odolnost těla proti infekcím a onemocněním, betaglukany aktivují makrofágy, které fungují jako aktivátory nebezpečí v těle a včas započnou s jeho ochranou, 
  • podpora duševního zdraví – konzumace betaglukanů přispívá k psychické pohodě.


Kde se betaglukany vyskytují v potravinách?

Z běžných potravin najdeme betaglukany v houbách (zejména těch medicinálních jako jsou reishi, hlíva, shiitake, cordyceps), kvasnicích (pivovarských i pekařských), celozrnných obilovinách (ovesné vločky), mořských řasách či zelených potravinách. 

Tabulka: Obsah betaglukanů ve vybraných potravinách

Potravina

Obsah betaglukanů v %

medicinální houby (sušené)

10 - 30 %

kvasnice (zejména pivní, pekařské a lahůdkové droždí)

cca 10 %

mořské řasy

cca 8 - 9 % 

ječmen

2 - 20 %

ovesné vločky

5 %

celozrnné obiloviny

0,5 - 2 %


Betaglukany ze stravy vs. betaglukany v doplňcích stravy – co je lepší?

Při potřebě zařadit betaglukany do jídelníčku máme dvě možnosti – přijímat je ze stravy anebo sáhnout po doplňcích stravy. Oboje má své klady a zápory. 

Pokud zvolíme betaglukany ze stravy, budeme je přijímat jako komplex spolu s dalšími důležitými živinami a takto fungují pro naše tělo nejlépe. Nevýhodou ale je, že v rostlinách i houbách je proměnlivé množství betaglukanů a proto nemůžeme s jistotou vědět, zda jich přijímáme dostatečné a potřebné množství. 

Určitě ale doporučujeme zařazovat pravidelně potraviny bohaté na betaglukany do jídelníčku. Betaglukany přijímanými ze stravy se nemůžeme předávkovat. 

Problémem může být také třeba to, že bohatými zdroji betaglukanů jsou houby, které jsou pro mnoho lidí těžko stravitelné a pokud má jedinec citlivý žaludek, nemusí mu pravidelná konzumace hub dělat dobře. 

Stejné platí i pro děti, kde se houby doporučují zařazovat až po 3 roce věku nebo později. A navíc pořád existuje velké procento lidí, kterým houby jednoduše nechutnají. 

Pro lepší vstřebatelnost a správný terapeutický účinek je lepší betaglukany ze stravy izolovat. Z tohoto pohledu se lépe tváří užívání betaglukanů z doplňků stravy

Oproti tomu betaglukany z doplňků stravy můžeme snadno dávkovat dle potřeby a problémem nebude ani chuť, neboť máme na výběr z kapslí, lisovaných tablet, tekutých extraktů a dalších. Pro děti se rozšiřuje nabídka sirupů.

Osobně doporučujeme vybírat betaglukany, které jsou v kombinaci s dalšími podpůrnými látkami, například komplexy na podporu imunity, mají vyšší vstřebatelnost zejména pokud jsou s vitamínem C a resveratrolem. 


Pro koho jsou účinky betaglukanů vhodné? Kdo by je měl užívat?

Užívání betaglukanů je vhodné zařadit jako podporu léčby, ale rovněž i jako šetrnou prevenci. 

Která onemocnění jdou ruku v ruce s pomocí účinků betaglukanů? 

  • V první řadě se jejich užití hodí jako podpora imunity. Jste často nemocní, trápí vás respirační problémy, nemůžou se vaše děti zbavit už několik týdnů kašle a vy hledáte přírodní a šetrnou pomoc? Vyzkoušejte sílu betaglukanů.
  • Máte problémy s krevním tlakem, zlobí vás potíže se srdcem a cévní soustavou? Zařaďte pravidelnou dávku betaglukanů.
  • Trpíte cukrovkou a míváte často rozkolísanou hladinu cukru? Pomozte si s betaglukany.
  • Vaše psychická pohoda je jako na horské dráze? Ano, vyzkoušejte zdali vám nepomůžou betaglukany


Co může zlepšit vstřebatelnost betaglukanů?

Vstřebatelnost betaglukanů je na vysoké úrovni, i přesto se prokázalo, že například konzumace dostatečného množství vitamínu C, resveratrolu a probiotik zlepšuje kvalitu vstřebání. 


Vitamín C

Dostatek vitamínu C zajistíte pravidelnou konzumací pestré palety ovoce a zeleniny. Ideálně si dopřávejte ke každému jídlu porci zeleniny nebo ovoce. Volte druhy sezónní, lokální a pokud možno zralé, čím je ovoce a zelenina dovážena z větší dálky, sbírána nezralá anebo dlouho skladovaná, hladina vitamínu C se snižuje. Vitamín C je rovněž ničen vysokou teplotou. 

Skvělým zimním a lokálním zdrojem vitamínu C je například tradiční kysané zelí nebo pickles z červené řepy. Mimochodem fermentovaná zelenina je fantastickým elixírem zdraví a kromě výše uvedeného vitamínu obsahuje i probiotika, vitamín K2 a další. 


Resveratrol

Resveratrol je přírodní silný antioxidant, který v hojné míře najdeme v červeném víně (hroznech i nápoji), bobulovitém ovoci, ale také arašídech. Doporučujeme užívat resveratrol spíše z celistvých potravin, čímž docílíme příjmu i dalších antioxidantů a vlákniny, jejichž součinností dosáhneme lepších přínosů pro tělo. 


Probiotika 

Kromě výše zmíněných látkách se diskutuje i o zvýšení vstřebatelnosti betaglukanů díky užívání dostatečného množství probiotik, které přispívají ke zdravému střevnímu mikrobiomu. Betaglukany patří mezi polysacharidy a ty se právě nejvíce vstřebávají v tenkém a tlustém střevě, proto pokud naše střeva nebudou zdravá, nemůže správně fungovat ani vstřebávání důležitých živin, nejen betaglukanů.


Užívání a dávkování betaglukanů

Při užívání výživových doplňků se řiďte dávkováním dle doporučení výrobce. U betaglukanů se názory na doporučenou denní dávku liší. Nejčastěji uváděná preventivní denní dávka betaglukanů pro dospělého je 100 - 200 mg. V případě, že trpíte již nemocí a chcete tělo posílit, může se krátkodobě dávka navýšit až na 500 mg. Existují ale i studie s příjmem 2,5 - 3,5 gramů.

Navýšení příjmu betaglukanů je například vhodné v průběhu respiračních onemocnění. 

V případě pochybností o vhodnosti užívání betaglukanů se poraďte se svým lékařem.


Můžou betaglukany užívat i děti, těhotné a kojící ženy? 

Podle dosavadních výzkumů jsou betaglukany považovány za bezpečné pro většinu lidí včetně dětí, těhotných i kojících žen. Výhodou je, že se na ně nedá vytvořit závislost a proto jsou vhodné i k dlouhodobému užívání. 


Za jak dlouho zaznamenáte zlepšení a účinky betaglukanů?

Například u onemocnění srdce nebo při problémech s krevním cukrem existují studie – dojde ke zlepšení po 3 - 8 týdnech užívání 2,5 - 3,5 gramech betaglukanů denně. 


Mají betaglukany i vedlejší účinky?

Z dosavadních výzkumů vyplývá, že betaglukany nemají vedlejší účinky. Jediné ale, které jsme objevili je, že snižování hladiny cukru v krvi nemusí být u všech přínosné a proto by se na dlouhodobou konzumaci betaglukanů měli dát pozor ti, které trápí nízká hladina cukrů v krvi. V tomto případě se poraďte o vhodnosti užívání se svým lékařem.


Závěr

Betaglukany jsou v alternativní i moderní medicíně uznávaným prostředkem k posílení imunity. Názory se však liší na velikost doporučené denní dávky. Za nás jde o skvělé a šetrné přírodní látky, které nám mohou jenom prospět. Ideální pomocník zejména v zimě, kdy se nacházíme v epicentru respiračních onemocnění. 


Autorka: Lenka Špaček, certifikovaná výživová poradkyně se zaměřením na veganství, výživu dětí a potravinové intolerance

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479769/
  2. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2011.2137
  3. https://www.healthline.com/nutrition/beta-glucan-heart-healthy
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1041/beta-glucans
  5. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/beta-glucans-uses-and-risks 
  6. https://jhoonline.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-8722-2-25
  7. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-beta-glucan-89418
  8. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/beta-glucan
  9. https://www.healthline.com/nutrition/beta-glucan-heart-healthy
  10. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/67/11/624/1850752
  11. https://thescipub.com/pdf/ajisp.2017.62.72.pdf