Co je to kolagen a jak podpořit jeho tvorbu v těle?

Co je to kolagen a jak podpořit jeho tvorbu v těle?

O kolagenu v dnešní době slyšíme snad z každé strany. Není se čemu divit, je to skutečně látka, která je pro naše tělo nezbytná. Víte však, co to kolagen ve skutečnosti je? Zajímá vás, k čemu je dobrý a z čeho se v těle vytváří? Chcete vědět, jak lze zjistit kdy jeho hladina ve vašem těle klesá, kdy je třeba jeho tvorbu podpořit a jaké potraviny jsou k tomu vhodné? Připravili jsme pro vás článek, kde se to všechno dozvíte.


Co je kolagen?

Kolagen je životně důležitá bílkovina, kterou si tělo vytváří přirozeně samo. Zároveň je to nejrozšířenější bílkovina v lidském těle, tvoří asi 30 % celkového množství bílkovin v těle. Často se nazývá „lepidlo“, které drží všechno pohromadě. Nachází se v mnoha částech těla, včetně vlasů, kůže, nehtů, kostí, chrupavek, šlach, vazů, krevních cév a střev. Díky němu je vaše pokožka pružnější a kosti silnější. S přibývajícím věkem hladina kolagenu přirozeně klesá. To může vést k ochabnutí kůže a dokonce ovlivnit zdraví kostí.


Na co je dobrý kolagen?

Hlavním úkolem kolagenu je poskytnout strukturu, sílu a podporu celému vašemu tělu. Kolagen plní tyto důležité funkce:

  • Pomáhá vytvářet fibroblasty ve vaší dermis (střední vrstva kůže), čímž napomáhá k růstu nových buněk.
  • Hraje důležitou roli při nahrazování odumřelých kožních buněk.
  • Orgánům poskytuje ochranný obal.
  • Dodává pokožce strukturu, pevnost a pružnost.
  • Drží svaly a kosti pohromadě.
  • Zabraňuje úbytku kostní hmoty.
  • Zajišťuje dobrý spánek.
  • Pomáhá při srážení krve v případě potřeby zacelení a hojení ran.


Jaké typy kolagenu existují?

Bylo identifikováno 28 různých typů kolagenu. Navzájem se liší sestavením molekul, přidanými buněčnými složkami a i tím, kde se daný kolagen v těle využívá. Avšak všechny kolagenové fibrily mají alespoň jednu strukturu v podobě trojité spirály.

Toto je pět hlavních typů kolagenu i s jejich funkcemi:

  • Typ I. – Tento typ tvoří 90% kolagenu našeho těla. Typ I. se používá k zajištění struktury pokožky, kostí, šlach a vazů.
  • Typ II. – Nachází se v elastické chrupavce, která poskytuje kloubní podporu.
  • Typ III. – Tento typ se nachází ve svalech, tepnách a orgánech.
  • Typ IV. – Najdeme ho ve vrstvách pokožky.
  • Typ V. – Vyskytuje se v rohovce očí, některých vrstvách kůže, vlasech a tkáni placenty.


Kdy dochází k poklesu kolagenu v těle?

Kolagen poskytuje strukturu, pevnost a elasticitu různým tkáním a zajišťuje jejich správnou funkci. Jak stárneme, naše přirozená produkce kolagenu klesá, což vede k viditelným známkám stárnutí, jako jsou vrásky, ochablá kůže a ztuhlost kloubů.

Kolagen v naší pokožce je během mládí a dospívání velmi stabilní. Proto mladí lidé nemají mnoho viditelných známek úbytku kolagenu, jako jsou ochablá kůže či bolesti kloubů a svalů. Jeho hladina v našem těle začíná postupně klesat po 30. roce života. S rostoucím věkem se stávající kolagen v našem těle rozkládá rychleji než u mladého člověka a vytváří se stále méně nového kolagenu. To představuje jakýsi začarovaný kruh, kdy dochází k rychlejšímu odbourávání kolagenu a pomalejší tvorbě nového.

K výraznému snížení produkce kolagenu u žen dochází po menopauze. Obecně pro každého platí, že výrazný pokles tvorby kolagenu v těle přichází po 60. roce života.


Další faktory, které ovlivňují tvorbu kolagenu v těle

Kromě stárnutí existují další skutečnosti, které mohou přispět ke snížení množství kolagenu v těle. Patří sem nezdravé návyky a životní styl, jako jsou kouření, strava s vysokým obsahem cukrů, včetně množství rafinovaných sacharidů, a nadměrné vystavování se slunci bez ochranných opalovacích prostředků (vliv UV záření).

Takto ovlivňují výše zmíněné faktory tvorbu kolagenu v těle:

  • Kouření – Snižuje tvorbu kolagenu. Poškozuje kolagen a elastin, což vede k vráskám a pomalému hojení ran. Nikotin stahuje krevní cévy v blízkosti povrchu pokožky, čímž brání přísunu kyslíku a živin.
  • Strava s vysokým obsahem cukrů a rafinovaných sacharidů – Cukr se váže na bílkoviny a vytváří konečné produkty pokročilé glykace – glykace povzbuzuje uvolňování odumřelých buněk způsobujících buněčné stárnutí. Tyto molekuly poškozují blízké proteiny a způsobují, že kolagen se stává slabým, suchým a křehkým.
  • Vystavování se ultrafialovému světluPříliš mnoho slunečního záření snižuje produkci kolagenu a způsobuje, že se kolagen rychleji rozkládá. Ultrafialové sluneční záření způsobuje hlavně vrásky a ztrátu pružnosti pokožky. Proto je dobré vyhýbat se nadměrnému slunečnímu záření a v případech kdy jste venku, hlavně během horkých letních dnů, vždy používat opalovací krém (SPF 30 a vyšší).


Vliv různých chorob na tvorbu kolagenu v těle

Hladinu kolagenu v těle negativně ovlivňují i různé druhy chorob, patří sem:

  • autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém těla napadá vlastní tkáň,
  • revmatoidní artritida,
  • lupus,
  • dermatomyozitida a sklerodermie – autoimunitní onemocnění pojivové tkáně, o kterých je známo, že poškozují kolagen.

Kolagen v těle mohou poškodit i genetické mutace. Chyby v konstrukci kolagenu následně vedou ke stavům jako je Ehlers-Danlosův syndrom (skupina dědičných poruch, které postihují pojivové tkáně – především kůži, klouby a stěny krevních cév) a osteogenesis imperfecta – heterogenní skupina dědičných chorob (patří sem fragilitas ossium hereditaria, osteopsathyrosis, fragilitas ossium či Ekmanova-Lobsteinova nemoc).


Jak zjistím, že v mém těle klesá tvorba kolagenu?

Hladina kolagenu se nedá změřit – například krevním testem – ale existují příznaky, díky nimž můžete zjistit, že tvorba kolagenu u vás klesá. Patří mezi ně tyto příznaky:

  • Pokožka je vrásčitá, krepovitá, tenčí, méně hydratovaná nebo ochablá.
  • Vaše oči jsou světlejší, než bývaly a bledší je i pokožka v jejich okolí a také pokožka obličeje celkově.
  • Pozorujete u sebe stahující se, ochabující a bolestivé svaly.
  • Šlachy a vazy jsou tužší a méně pružné.
  • Trápí vás bolesti kloubů nebo artróza v důsledku opotřebované chrupavky.
  • Projevuje se ztráta pohyblivosti v důsledku poškození nebo ztuhlosti kloubů.
  • Nastávají gastrointestinální problémy v důsledku řídnutí výstelky trávicího traktu.
  • Dochází k problémům s průtokem krve.


Jak mohu podpořit tvorbu kolagenu a předejít poklesu jeho hladiny v těle?

Kromě toho, že se budete vyhýbat výše zmíněným negativním vlivům, jako jsou kouření, strava s vysokým obsahem cukrů a UV záření, existují další způsoby, jak si udržet v těle potřebnou hladinu kolagenu co nejdéle. Navíc dokážete také podpořit tvorbu nového kolagenu a zachovat si mladistvý vzhled, pevnou pokožku a zdravé silné tělo.

Jak již bylo zmíněno, naše tělo si kolagen vytváří přirozeně samo. Kolagen je protein a proteiny se vytvářejí z aminokyselin. Hlavními aminokyselinami, které tvoří kolagen, jsou:

Tyto aminokyseliny se seskupují a vytvářejí proteinové fibrily ve struktuře trojité spirály. Aby se zachovala nebo zvýšila tvorba kolagenu, kromě zmíněných aminokyselin potřebuje naše tělo také dostatečné množství vitamínu C, zinku, mědi a manganu k vytvoření trojité spirály.

Kolagen je něco, co potřebujeme všichni a každý jej může mít nedostatek, bez ohledu na věk. Existuje několik způsobů, jak můžete vašemu tělu zajistit dostatečné množství kolagenu:

  • Stravou – konzumací potravin obsahujících látky potřebné pro tvorbu kolagenu.
  • Užíváním doplňků stravy s obsahem kolagenu nebo s obsahem látek podporujících přirozenou tvorbu kolagenu.

Kromě uvedených způsobů ovlivňujících vnitřní prostředí těla, jako je strava, a doplňky stravy, existuje i vnější podpora pleti či kloubů, které projevují známky nízké hladiny kolagenu. Patří sem různé kolagenové krémy či estetické zákroky v podobě injekčně aplikovaných sér. Používají se zejména ke zlepšení stavu pleti a bolavých kloubů, které vykazují známky poklesu hladiny kolagenu. Takové pleťové krémy či estetické zákroky dokáží do určité míry pomoci ke zmírnění známek stárnoucí pleti či ke snížení bolestí kloubů, nicméně nejdůležitějším krokem k zachování mladistvého vzhledu pleti a zdravého stavu těla je vnitřní podpora tvorby kolagenu ve formě správné výživy a také zdravý životní styl.


Potraviny podporující tvorbu kolagenu v těle

Podpora tvorby kolagenu ve formě stravy představuje pro tělo nejpřirozenější způsob. Mezi rostlinné potraviny s vysokým obsahem živin, jako jsou vitamin C, zinek, měď a mangan, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, chcete-li podpořit tvorbu kolagenu, patří:

  • tmavá listová zelenina,
  • avokádo,
  • lněná semena,
  • bobulovité ovoce,
  • česnek,
  • houby,
  • citrusy,
  • fazole,
  • červená a zelená paprika,
  • rajčata,
  • brokolice,
  • celá zrna, jako jsou rýže, kukuřice a pšenice,
  • ořechy.

Kromě rostlinných zdrojů pro podporu tvorby kolagenu známe také zdroje živočišné. Stejně jako je lidské tělo přirozeně schopno vytvářet si kolagen samo, dokáží to i těla zvířat. Proto i maso obsahuje kolagen, a to zejména drůbeži, hovězí, vepřové, ale také tučné ryby, jako losos nebo tuňák, kde se nejvíce kolagenu nachází právě v jejich kůži či chrupavkách.

Je však třeba si uvědomit, že existují zásadní rozdíly mezi živočišnými zdroji, co obsahují kolagen, a rostlinnými zdroji, které podporují tvorbu kolagenu. Mezi hlavní rozdíly patří:

  • absorpce kolagenu v těle,
  • využitelnost aminokyselin potřebných pro tvorbu kolagenu v těle,
  • udržitelnost,
  • bezpečnostní profil.

Podrobnosti o rozdílech mezi živočišným a rostlinným kolagenem se dočtete v článku 4 důvody, proč je rostlinný kolagen lepší než živočišný + recenze na nejlepší veganské kolageny.


Doplňky stravy pro tvorbu kolagenu

Produktů, které slibují zvýšení tvorby kolagenu v těle, najdeme v dnešní době mnoho. Prodávají se nejčastěji ve formě prášků, ale i kapslí a tablet. Práškové formy jsou velmi oblíbené pro jejich nenáročné použití – příslušné množství prášku jednoduše smícháte s tekutinou (vodou, džusem, smoothie, případně se může přidat i do snídaňové kaše) a vypijete.

Stejně jako v případě potravinových zdrojů kolagenu, tak i zde existují 2 hlavní druhy výživových doplňků pro tvorbu kolagenu z pohledu zdrojů: rostlinné a živočišné. Mezi nejčastěji se vyskytující živočišné kolagenové doplňky na trhu patří jednoznačně doplňky obsahující hovězí kolagen a mořský kolagen. Hovězí kolagen se vyrábí převážně z kůží a chrupavek krav chovaných pro maso, jako vedlejší produkt masovýroby. Mořský kolagen se extrahuje z kůží, kostí, ploutví a šupin mořských ryb, a proto se mu často říká také rybí kolagen.

Pro zastánce rostlinné stravy, příznivce udržitelnosti, ale i pro všechny ostatní existují v dnešní době i rostlinné alternativy k živočišným kolagenovým doplňkům. Rostlinné kolagenové doplňky stravy však neobsahují kolagen přímo, neboť rostliny kolagen neobsahují. Proto v rostlinných kolagenových doplňcích výživy najdeme zmíněné aminokyseliny, vitamíny a minerály, nezbytné pro produkci kolagenu. Tím tyto doplňky zabezpečují v těle přirozený proces tvorby kolagenu. Všechny doplňky stravy v našem e-shopu určené pro přirozenou tvorbu kolagenu jsou pouze rostlinného složení a naleznete je v kategorii Kolagen.


Závěr

Kolagen je nepochybně důležitou součástí našeho těla a je potřebný pro udržení zdraví kostí, kloubů, svalů, vlasů, nehtů, pokožky a cév. Je důležité, aby potraviny podporující přirozenou tvorbu kolagenu byly součástí naší stravy. Pozorujeme-li výrazný pokles kolagenu v těle, umíme jeho tvorbu podpořit i výživovými doplňky. Rostlinné doplňky stravy na podporu kolagenu představují jednodušší a přirozenější způsob, neboť obsahují aminokyseliny a vitamíny, které tělo může okamžitě použít pro tvorbu kolagenu bez nutnosti předchozího rozkladu na jednotlivé složky, jako je tomu v případě doplňků živočišných.


Redakce Vegmart

Zdroje informací:

  1. https://happyhealthyhippieco.com/blogs/news/vegan-collagen-vs-animal-collagen-supplements
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
  3. https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/is-vegan-collagen-as-good-as-animal-collagen
  4. https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-to-naturally-boost-your-collagen-for-healthier-skin-joints-bones-and-gut?_pos=11&_sid=ea4b4dcd2&_ss=r
  5. https://www.galdermaaesthetics.com/which-is-better-hyaluronic-acid-or-collagen
  6. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen
  7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ehlers-danlos-syndrome/symptoms-causes/syc-20362125
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/
  9. https://www.webmd.com/beauty/vegan-collagen-what-to-know