Ingredience:
- 200 g mouky z ovesných vloček (použili jsme bezlepkové ovesné vločky)
- 160 g cukru (třtinový, kokosový, xylitol....) nebo tekuté sladidlo (použili jsme 100 ml rýžového sirupu a 60 ml datlového sirupu)
- 80 g hořké čokolády (použili jsme 70% hořkou čokoládu na vaření s následujícím složením: kakaová hmota, přírodní třtinový cukr, kakaové máslo)
- 70 g kakaového prášku (koupíte i u nás v BIO a RAW kvalitě ZDE)
- 1 a 1/2 ČL kypřicího prášku do pečiva (použili jsme bezfosfátový prášek do pečiva)
- 1/2 ČL sody bikarbony
- 1/3 ČL soli
- 300 g cukety nastrouhané najemno
- 2 zralé banány
- 90 ml rostlinného mléka (použili jsme mandlové)
- 1 balík třtinového vanilkového cukru, můžete použít i 1 lžičku vanilkového extraktu
Volitelné ingredience:
- 5 ks čerstvých fíků (můžete použít i libovolný džem)
- 80 g hořké čokolády (použili jsme stejnou jako do těsta)
Postup:
1. Cuketu/y si nastrouháme najemno, banány rozmačkáme vidličkou případně rozmixujeme v mixéru.
2. Zvlášť v misce smícháme všechny suché ingredience (kromě hořké čokolády) a ve druhé misce smícháme všechny mokré ingredience (nastrouhanou cuketu, banán, rostlinné mléko a tekuté sladilo, pokud ho používáme místo cukru).
3. Do misky se suchými ingrediencemi přimícháme všechny mokré ingredience a pořádně promícháme.
4. Hořkou čokoládu (80 g) si nalámeme nebo nakrájíme na menší kousky a přimícháme k ostatním surovinám do misky.
5. Takto vzniklé těsto dáme na plech (o rozměrech cca 26x22 cm) vystlaný papírem na pečení (můžete vyzkoušet i náš ekologický pečicí papír) nebo opakovaně použitelnou pečící fólii.
6. Plech dáme do předem rozehřáté pečicí trouby a pečeme při 180º C přibližně 30-40 minut.
Zda je brownies upečený zjistíme, když píchneme párátkem do koláče - pokud párátko zůstane suché, koláč je upečený. Pokud však máte raději když je koláč šťavnatý a měkčí, můžete jej klidně vyjmout z trouby i dříve, cca po 30 až 35 minutách.
Koláč je v podstatě hotový, můžete ho nakrájet a vychutnat si ho také v takové podobě. Pro ty, kteří rádi experimentují, mohou, tak jak jsme udělali my, potřít koláč ještě fíkovým džemem (případně jiným džemem podle preferencí) a polit ho rozpuštěnou čokoládou.
,,Fíkový džem'' si připravíte následovně:
Mezitím jak se nám koláč peče si pokrájíme 5 fíků na menší kousky a dáme do menšího hrnce na sporák. Fíky podlijeme trochou vody a necháme rozvařit přibližně na 10-15 minut, aby nám vznikla konzistence podobná džemu. Během vaření fíky pravidelně mícháme, aby se nám nepřichytily na dno hrnce a v případě potřeby doléváme vodu. Po odstavení ze sporáku takto vzniklý ,,fíkový džem'' necháme na chvíli vychladnout a rozetřeme ho rovnoměrně na upečený mírně vychladlý koláč.
Horkou čokoládu si nalámeme na drobné kousky a rozpustíme nad párou ve vodní lázni (nebo způsobem, který preferujete). Rozpuštěnou čokoládou rovnoměrně polijeme vrchní část koláče a dáme ztuhnout do chladničky (minimálně na 1-2 hodiny). Alternativně můžete ještě dozdobit kakaovými boby (ty u nás najdete v BIO a RAW kvalitě ZDE).
Po ztuhnutí čokoládové polevy koláč nakrájejte na menší kousky (nám vyšlo přibližně 30 kousků) a konečně si můžete vychutnat ten zázrak, který se vám povedl - zdravý čokoládový brownies s cuketou, MŇAAAAM. Přejeme dobrou chuť!