Co je to nemoc dna, jak se projevuje a dá se vyléčit? + dieta

Co je to nemoc dna, jak se projevuje a dá se vyléčit? + dieta

Dna, neboli nemoc králů, je poměrně časté, nepříjemné zánětlivé onemocnění kloubů, které postihuje převážně muže. Do jaké míry jej můžeme ovlivnit našimi stravovacími a pohybovými návyky? A v případě již probíhajícího onemocnění, jak zlepšit svůj zdravotní stav natolik, aby pro nás dna nebyla strašákem? Odpovědi nejen na toto najdete v následujícím článku.


Co je to nemoc dna?

Nemoc dna je forma artritidy, která je charakteristická otoky a silnou bolestivostí některých kloubů. Nejčastěji bývají postižené klouby palců u nohy, klouby rukou, kotníků nebo kolenou. 

Kloub je již na pohled oteklý, zarudlý, kůže v jeho okolí je napnutá a na dotek silně bolestivá. Akutní stavy jsou často doprovázeny horečkou a únavou.

Mnoho z vás zná dnu pod názvem nemoc králů nebo pakostnice a jak už sami názvy napovídají, jedná se o onemocnění, které je tu s námi po staletí. První zmínky o dně najdeme už u Hippokrata, který žil zhruba 400 let před naším letopočtem. 


Dna, nemoc králů

Proč se dně říká nemoc králů? Toto pojmenování si nemoc vysloužila tím, že v minulosti postihovala především krále, politicky mocné a majetné lidi, kteří si mohli dovolit nadstandardní stravu bohatou na velkolepé hostiny plné masa, vnitřností, alkoholu a přejídání se. Dna byla mnohdy považována za žádoucí, neboť symbolizovala právě onu moc a vysoké postavení ve společnosti.

V současnosti se bohužel nemoc dna rozšířila napříč společenskými vrstvami celého západního světa, což je příčinou nezdravého životního stylu. V současnosti postihuje zhruba 1 – 2 osoby ze 100, její nárůst jde ruku v ruce s narůstající váhou, proto redukce váhy u lidí s nadváhou či obezitou je prevencí tohoto onemocnění.


Příčiny vzniku nemoci dna – Co jí způsobuje?

U choroby dna si z 90 % může za onemocnění pacient sám a to nejčastěji nezdravou životosprávou, jen z 10 % můžeme nemoc přisuzovat genetickým předpokladům

Nemoc dna nejčastěji postihuje muže středního a vyššího věku.

Při nárůstu hladiny kyseliny močové v krvi (tzv. hyperurikémii),dochází časem k usazování krystalků v kloubech, ale i ledvinách nebo měkkých tkáních a šlachách a tím k propuknutí onemocnění dnou.

Ukládání krystalků kyseliny močové je dáno buď:

  • nadměrnou tvorbou této odpadní látky v těle, což se děje například při zhoubných onemocněních,
  • sníženým vylučováním odpadních látek z těla a tím pádem nedostatečnou funkcí ledvin,
  • dlouhodobým nadbytečným příjmem purinů ze stravy,
  • poruchou metabolismu purinů, která bývá dána geneticky,
  • jako sekundární projev jiných onemocnění (onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy),
  • nadměrnou konzumací alkoholu,
  • užíváním některých léků (např. léky na odvodnění).

Normální hodnota kyseliny močové je mírně vyšší u mužů než u žen. Zatímco u mužů je normou 210 – 450 µmol/l, u žen jsou hodnoty nižší 140 – 360 µmol/l

Vysoká hladina kyseliny močové je často doprovodným jevem vysokého krevního tlaku, břišní obezity, zvýšené hladiny tuků a cukrů v krvi. Vysoká hladina není riziková jen pro rozvoj dny, ale rovněž zvyšuje riziko onemocnění ledvin, cév a srdce.

Nízká hladina kyseliny močové v krvi rovněž signalizuje problém, který může souviset s onemocněním jater nebo nedostatečným příjmem bílkovin ze stravy, což může být problém u striktních diet či onemocnění doprovázených nechutenstvím.

Jak je již zřejmě z článku patrné, zvyšování kyseliny močové si nejčastěji zapříčiňujeme sami nezdravým životním stylem, kdy přijímáme nadbytek purinů – ať už z potravy bohaté na živočišné tuky a produkty, z množství smažených jídel, potravin bohatých na fruktózu, nadbytkem soli a koření, ale také častým kouřením, pravidelnou konzumací alkoholu nebo také nedostatkem pohybu a potížemi spojenými s kombinací výše uvedeného – nadváhou, obezitou a jinými onemocněními.

O kyselině močové si můžete přečíst více ve článku Zvýšená hladina kyseliny močovej – Jak ji snížit?

A co vlastně jsou ty zmiňované puriny zač? Puriny jsou přírodní látky, které jsou součástí našich buněk, ale také je přijímáme potravou. Naše tělo je potřebuje například na metabolizaci kyseliny močové, která je nezbytná pro správné fungování cév. Problém nastává v momentě, kdy je purinů v těle nadbytek (ať už kvůli příjmu ze stravy nebo následkem onemocnění), ledviny je nezvládají z těla filtrovat a kyseliny močové se tvoří nadbytek. A dál už to znáte.


Projevy a příznaky choroby dna

Onemocnění dnou dělíme do 4 stádií:

  1. stádium – bez příznaků, ale již je zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi a začínají se tvořit krystaly (tofy), které se začínají ukládat do kloubů,
  2. stádium – tzv. akutní dnavá artritida, tzv. dnavý záchvat doprovázený prudkou bolestí, zánětem, teplotou a únavou, do pár dní odezní,
  3.  stádium – tzv. klidové, interkritické období, které je bez příznaků a je jím označován čas mezi dnavými ataky,
  4.  stádium – tzv. chronická tofózní dna, která je charakteristická degenerativními změnami na kloubech a zhoršením životních podmínek.

Jaké má nemoc dna příznaky? Podezření na dnu můžou signalizovat náhlé silné noční a ranní bolesti v kloubech, zejména u palce na noze nebo v kloubech ruky, kotnících či kolenech. Klouby mohou být zarudlé, oteklé a na dotyk silně bolestivé. Nemoc dna může propuknout náhle a akutní dnavý záchvat pak trvá několik dní, poté ustoupí, obvykle se ale tyto záchvaty v různých intervalech vrací.

Během dnavého záchvatu je žádoucí postižený kloub chladit a zahájit léčbu doporučenou lékařem. Nejčastěji vám předepíše na akutní stavy léky proti bolesti a zánětům kloubů (tzv. nesteroidní antiflogistika) a léky snižující tvorbu krystalků kyseliny močové.

Je velmi důležitá správná diagnostika a případná léčba, neboť neléčení může vést až k selhání ledvin.

V neakutním období je dobré zapracovat na změně životosprávy a podpořit léčbu bylinnou cestou nebo pomocí kvalitních výživových doplňků.


Diagnostika a léčba choroby dna

Dna se diagnostikuje na základě anamnézy, vyšetření krve a stanovení hladiny kyseliny močové. Často vás lékař rovněž pošle na rentgenové vyšetření postiženého kloubu a sono ledvin (tzv. ultrasonografické vyšetření).

Klasická medicína léčí nemoc dnu konzervativně a to zejména přísnou dietou a změnou životního stylu doplněnou o léky, které snižují bolest a záněty kloubů při akutních stavech. 

Při chronickém onemocnění se do léčby obvykle zapojuje i ortoped, který napomáhá s léčbou deformit kloubů.

Jako u každé choroby, tak i při nemoci dna je nejdůležitější prevence a ideálně nemoci předcházet. Velkou roli hraje vaše hmotnost. Pokud máte nadváhu nebo obezitu, velmi prospěje snížení váhy na normální hodnotu (BMI 20 – 25) doplněné o zdravou životosprávu, která zahrnuje omezení alkoholu, kouření a živočišných tučných jídel.

(Výpočet normální hodnoty BMI můžete snadno získat sami. Stačí vaši hmotnost vydělit druhou mocninou vaší výšky v metrech. Pokud tedy měříte 1,7 metru a vážíte 65 kg, vaše BMI bude 65 / (1,7 x 1,7) = 22,4, normální váha).

Samozřejmostí by mělo být zařazení zeleniny ke každému jídlu, omezení lepkových potravin a jídel bohatých na cukr a fruktózu, zejména těch vysoce průmyslově zpracovaných.

Součástí zdravého životního stylu by měl být i pravidelný pohyb, který zařazujte ideálně denně. Hodinová procházka denně je efektivnější pro vaše zdraví než se dvakrát týdně „zničit“ v posilovně a zbytek týdne prosedět v kanceláři za počítačem.


Dá se dna vyléčit?

Podle současných vědeckých poznatků je dna evidována jako nevyléčitelné onemocnění, pokud u vás jednou dna propukne, už jste doživotně brán jako nemocný s dnou. V případě, kdy ale nemoc podchytíte včas a budete dodržovat režimová opatření, můžete patřit mezi bezpříznakové pacienty a žít plnohodnotný život jako před prvním dnavým atakem.


Jídelníček a strava – dieta při nemoci dna

Základem diety při nemoci dna je dostatečný pitný režim založený na filtrované vodě, případně nekofeinových čajích. Můžete sáhnout i po bylinných, z nichž jako nejvhodnější se jeví čaje z kopřivy, přesličky, šípku či zlatobýlu.

Občasně můžete zařadit léčivé minerální vody jako například Bílinskou kyselku, Magnésii a jiné.

Kofeinové a slazené nápoje omezte na minimum nebo zcela vynechte. Samozřejmostí je i úplné vyloučení alkoholu, včetně piva a vína.

Úprava životního stylu by měla jít ruku v ruce s co největším snížením stresu a dostatečnou pohybovou aktivitou doplněnou o kvalitní odpočinek, relaxaci a spánek.

Jídelníček by měl projít zásadní proměnou. Nejdůležitější je omezit příjem purinů ze stravy, čehož docílíte tak, že výrazně omezíte živočišné tuky, snížíte příjem bílkovin celkově (doporučený příjem je 0,6 – 0,8 g na kg váhy) a dávejte přednost potravinám, které nemají vysoký podíl purinů.

Při onemocnění dnou se snažte denní příjem purinů držet pod hodnotou 400 mg. 

Tabulka: Obsah purinů ve vybraných potravinách

Potravina

Počet purinů na 100 g

pivní kvasnice

2995 mg

hořká čokoláda 

528 mg 

sušené houby

480 mg

sardinky (konzervované)

400 mg

játra

285 mg

sója

180 mg

salám 

120 mg 

brokolice 

81 mg

řasa Kombu

50 mg

pivo 

20 mg


Nejvyšší obsah purinů najdete v:

  • mase a vnitřnostech (největší podíl purinů mají játra, srdce, ledviny a jiné vnitřnosti, maso mláďat, zvěřina, masové vývary),
  • rybách a mořských produktech (ančovičky, makrely, sardinky, krevety, sledi, krabi),
  • dalších zdrojích (kvasnice, pivo, chřest, špenát, luštěniny, houby, čokoláda).

Naopak do jídelníčku co nejčastěji zařazujte:

  • Čerstvé ovoce a zeleninu, jako významný zdroj vitamínu C (pozor však na špenát, kapustu, křen, česnek, květák). Výbornou volbou je např. celer a kořenová zelenina, které mají močopudné účinky, čímž napomáhají ledvinám odplavovat nadbytečnou kyselinu močovou z těla.
  • Namísto živočišných tuků používejte kvalitní rostlinné oleje, doporučujeme např. čerstvě lisovaný lněný olej, který má vysoký obsah protizánětlivých omega 3 mastných kyselin.
  • Omezte vysoce průmyslově zpracované potraviny, zejména ty bohaté na lepek a cukr a dávejte přednost čerstvé, celistvé a pestré stravě.

Při nemoci dna je správně sestavený a zdravý jídelníček s nízkým obsahem purinů zásadní v cestě k trvalému zlepšení zdravotního stavu.


Přírodní látky a výživové doplňky pomáhající v boji s dnou

Při snaze pomoci svému tělu v boji s dnou se vyplatí sáhnout po přírodních preparátech, které jsou bohaté na vitamín C, protizánětlivé látky a močopudné látky.

Z bylin můžeme doporučit kopřivu, jalovec, pampelišku či černý bez, ale také heřmánek, anděliku či majoránku. Pomáhají s detoxikací organismu, zlepšují stav krve a prokrvení, některé mají i analgetické vlastnosti a dokáží tlumit bolesti kloubů.

Velmi doporučovaná bývá i čerstvá celerová šťáva, která je ale velmi aromatická a ne pro každého. Hodí se i při akutních záchvatech dny. Pokud nezvládnete pití čerstvé šťávy, můžete vyzkoušet extrakt ze semen celeru Apium graveolens.

Z dalších doplňků stravy se soustřeďte na ty, které jsou:

Můžeme rovněž doporučit i směs Organika Goutrin Pro, která je vytvořená přímo na zmírnění příznaků dny, na zánětlivost a bolesti kloubů.


Co ještě může podpořit léčbu dny?

Mezi doporučované typy, které pomáhají mírnit projevy nemoci dny, patří pravidelná návštěva infrasauny, kdy infračervené záření pomáhá při rehabilitacích a pozitivně působí na klouby, svaly a měkké tkáně. Jen pozor, saunování není vhodné pro každého, poraďte se o vhodnosti použití, zejména pokud onemocnění dnou doprovází i jiné zdravotní potíže.

Pozitivní ohlasy má i využití kryoterapie (léčba chladem) v kombinaci s klidovým režimem.

Dalším tipem jsou masáže. U těch však pozor. Nikdy nechoďte na masáž v akutní fázi zánětu. Čím si však neublížíte, když budete občasně chodit bosy. Doporučuje se však chůze v přírodě, nikoli po pevném povrchu.

Pravidelný pohyb jsme již zmiňovali, jen volte sport podle úvahy a závažnosti vašeho onemocnění. Pokud například trpíte dnou a jste obézní a začnete s běháním, můžete svým kloubům více ublížit. V takovém případě je vhodnější volbou jízda na kole, plavání nebo procházky, jóga, pilates, vodní aerobic, chůze do schodů. Rovněž je dobré se vyvarovat sportům s velkými nárazy.


Závěr

I přesto, že dna patří mezi nepříjemná onemocnění, pokud se včas podchytí, dá se jen s pomocí úpravy životního stylu dobře léčit. Ač jsou příčiny nemoci dna různé, často bývá toto zánětlivé onemocnění kloubů popisováno právě jako nemoc obézních mužů, kteří milují maso a alkohol. Návod na jeho zvládnutí je snadný, proč tedy nezačít se změnou hned?


Autorka článku: Lenka Špaček, certifikovaná výživová poradkyně se zaměřením na veganství, výživu dětí a potravinové intolerance

Zdroje: 

  1. https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/dna-priciny-priznaky-a-lecba/
  2. https://www.healthline.com/health/vitamin-c-gout
  3. https://www.healthline.com/health/turmeric-for-gout 
  4. https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis-vs-gout#differences
  5. https://www.ceskyprehled.cz/tabulka-potravin-s-puriny-czp-1195-10385-0q-tabulka+puriny+v+potravinách.html 
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/new-look-at-an-ancient-disease-study-finds-novel-treatment-targets-for-gout