Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem

Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem

Nenechte si ujít sezónu dýní, která je v plném proudu. Vyzkoušejte náš recept na dýňové kari s cizrnou.

Tímto jídlem nejenže potěšíte své chuťové pohárky, ale zároveň svému tělu dopřejete spoustu cenných živin, a podpoříte tak svou imunitu a zdraví. 


Na úvod pár slov o dýni a jejích zdravotních benefitech

Dýně je výživná, nabitá cennými vitamíny a minerály. Je skvělým zdrojem draslíku a betakarotenu, což je karotenoid, který se přeměňuje na vitamín A.

Obsahuje také některé minerály, včetně vápníku, hořčíku, sodíku, železa, zinku, manganu, fosforu a mědi. Dále je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamíny C, E a K.

Zdravotní benefity konzumace dýně:

  • dýně podporuje imunitní systém a zdravé trávení
  • pomáhá vylučovat škodlivé látky z organismu a je vhodná při hubnutí, protože obsahuje malé množství kalorií
  • díky obsahu vitamínu A posiluje zdraví očí a podporuje zdravou pokožku
  • má vysoký obsah antioxidantů
  • dýňová semínka jsou skvělá pro regeneraci buněk díky obsahu nenasycených kyselin a díky fosfátům, které tělu dodávají energii, přispívají k udržení mládí
  • obsahuje živiny, které podporují zdraví srdce (draslík, vitamín C a množství vlákniny)
  • dýně je vhodnou plodinou i pro těhotné ženy - díky vysokému obsahu kyseliny listové, vitamínu A, zinku a bílkovin podporuje potřeby dítěte a konzumace jejích semínek chrání matku i plod 

Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem

Množství: 2 porce

Příprava: 15 min.

Vaření: 30 min.


Suroviny

  • 400 g dýně nakrájené na kostičky (libovolný druh - hokaido, máslová,...)
  • 1 plechovka cizrny (nebo 250g vařené cizrny)
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
  • 200 g rajčat (můžete použít i loupané rajčata v konzervě)
  • 1/4 sklenice vody
  • 2 PL oleje (použili jsme olivový)
  • 1 malá červená cibule
  • 2-3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 ČL garam masala
  • 1 ČL kari
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL soli (použili jsme růžovou himálajskou sůl)
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL mleté ​​kurkumy
  • 1/2 ČL skořice
  • 1/4 mletého chilli
  • 1/2 - 1 chilli paprička
  • 1-2 ČL javorového sirupu/agáve sirup/jiné tekuté sladidlo 
  • k servírování: kešu ořechy, lístky koriandru nebo petržele, citron/limetka

Postup

1. V hrnci nebo ve wok pánvi si na mírném plameni zahřejeme olej. Když je olej rozehřátý, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme za pravidelného míchání 2-3 minuty.

2. K cibuli přidáme nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou chilli papričku a opékáme na pánvi další 2 minuty za stálého míchání na mírném plameni. 

3. Do směsi dále přidáme veškerý mletý pepř a opékáme 1-2 minuty za stálého míchání, aby se nám koření nepřipálilo. 

4. Když koření začne vonět, přimícháme rajčata a 1/4 sklenice teplé vody. Vaříme 2-3 minuty.

5. Přimícháme nakrájenou dýni a cizrnu, promícháme s ostatními surovinami, opékáme 2 minuty a zalijeme kokosovým mlékem. Směs osolíme a necháme sevřít. Následně plamen ztišíme a vaříme, dokud dýně nezměkne (10-20 min. v závislosti na druhu dýně).

6. Když je dýně měkká, směs odstavíme z plamene a dochutíme 1-2 čl javorového sirupu či jiného tekutého sladidla. Jídlo ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. 

7. Na servírování můžete použít kešu ořechy, lístky koriandru nebo petrželku a směs pokapat šťávou z citronu nebo limetky. Jako přílohu jsme použili basmati rýži. 

Upozornění: Recept je mírně pikantní, díky obsahu koření a chilli. Pokud pikantní jídla ze zdravotních nebo jiných důvodů nekonzumujete, doporučujeme použít menší množství chilli a zázvoru, případně můžete suroviny vynechat. Pokud však pikantní jídla milujete, obsah koření můžete klidně zvýšit. 

Přejeme vám příjemný zážitek z vaření, dobrou chuť a pevné zdraví. ;-)