Histamin se v organismu vyskytuje přirozeně a zastává v něm důležité funkce. Problém však nastává ve chvíli, kdy se histamin začíná v těle hromadit a způsobuje nepříjemné a někdy až nebezpečné příznaky. Proč se to děje a jak to řešit se dozvíte dále v článku.
Co je to histamin?
Histamin je poměrně jednoduchá organická chemická látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském organismu a spolu s tisíci dalšími látkami se podílí na fungování našich buněk a celého lidského těla. Histamin přijímáme z potravin, ale zároveň ho produkují některé naše vlastní buňky.
Bílé krvinky si například vytvářejí histamin, protože jim umožňuje procházet přes stěny cév do míst poranění, kde poté dochází k vyvolání zánětu a následnému boji s infekcí. Histamin se také podílí na fungování nervových a svalových buněk, vylučování trávicích šťáv a regulaci krevního tlaku.
Co je histaminová intolerance?
Kromě našich vlastních buněk produkují histamin i naše střevní mikroorganismy a histamin je obsažen také v různých potravinách. Za normálních podmínek je množství histaminu v organismu pečlivě regulované pomocí enzymů, které přebytečný histamin rozkládají.
Nejdůležitější enzymy, které histamin z těla odstraňují, se nazývají DAO (diamin oxidáza) a HNMT (histamin-N-methyltransferáza). Histaminová intolerance je stav, kdy se histamin v organismu hromadí rychleji, než ho tyto enzymy stíhají rozkládat.
Jaké jsou příznaky histaminové intolerance?
Histaminová intolerance (někdy označovaná také jako "potravinová intolerance na histamin") má velmi širokou škálu příznaků, které jsou zároveň běžné i pro jiné zdravotní komplikace, což komplikuje její diagnostiku.
Příznaky histaminové intolerance se objevují rychle, už 20–30 minut po konzumaci potraviny s vysokým obsahem histaminu, a jsou úzce spojeny s funkcemi, které histamin v organismu zastává. Symptomy, kdy se histamin v těle nahromadí, se projevují na pokožce, v trávicím traktu, na regulaci krevního tlaku a také na fungování nervového systému.
Příznaky histaminové intolerance:
- zarudnutí pokožky, vyrážky,
- kopřivka, svědění,
- otoky, lokální záněty,
- nevolnost, zvracení, průjem,
- nízký krevní tlak, bolesti hlavy,
- bušení srdce a mravenčení.
Projevy histaminové intolerance jsou velmi individuální. Lidé, které trápí histaminová intolerance, uvádějí po konzumaci potraviny s vysokým obsahem histaminu v průměru jedenáct různých příznaků. Navíc pacienti s histaminovou intolerancí trpí často ještě i sensitivitou na různé potraviny, což stanovení diagnózy dále komplikuje.
Diagnostika histaminové intolerance
Histaminová intolerance má nespecifické symptomy, které se podobají symptomům jiných intolerancí a onemocnění, proto je důležité nediagnostikovat se sám doma.
Jelikož si diagnostika histaminové intolerance žádá krevní testy, je pro potvrzení této diagnózy nezbytné navštívit lékaře. Lékař může nejprve vyloučit možnost závažných onemocnění, např. celiakie. Následná diagnostika histaminové intolerance probíhá za pomoci dvoufázového testování krve na množství histaminu a enzymu DAO.
Co způsobuje histaminovou intoleranci?
Histaminová intolerance je způsobena nedostatkem enzymu DAO. Nedostatek tohoto enzymu, který odbourává histamin, může být zapříčiněn genetickou poruchou,léky,kouřením, nadměrnou konzumací alkoholu, zejména v kombinaci s potravinami bohatými na biogenní aminy a histamin, ale také například zánětlivými onemocněními trávicího traktu.
Genetické defekty jsou ve své podstatě změny v kódu naší DNA, které způsobují, že buňky produkují méně enzymu DAO, nebo ho neprodukují vůbec. Tuto poruchu bohužel vyléčit nelze. Další faktory však ovlivnit můžeme a také bychom tak měli učinit. Pokud organismus vytváří méně enzymu DAO, můžeme se pokusit množství přijímaného a produkovaného histaminu snížit. Při snížené produkci enzymu DAO trvá organismu odstranění histaminu z těla déle, časem se mu to však podaří, jen mu to musíme usnadnit.
Léky a histaminová intolerance
Produkci DAO negativně ovlivňují léčiva chlorochin, kyselina klavulanová, verapamil, cimetidin a negativní efekt má také chemoterapie. Užívání těchto léků tak způsobuje, že se vlivem snížené produkce enzymu DAO hromadí v těle histamin. Mezi látkami, které mohou snižovat produkci DAO, se vyskytují například i vitamín C a vitamín B1.
To ovšem neznamená, že pokud nás trápí histaminová intolerance, měli bychom se těmto látkám v potravinách vyhýbat. Přijímat je totiž stále potřebujeme, ale není vhodné je dodávat tělu extra v doplňcích stravy. Kompletní seznam látek naleznete přímo v tabulce výzkumu ZDE.
Kouření a histaminové intolerance
Vdechování cigaretového kouře způsobuje v našich dýchacích cestách zánět. Bílé krvinky se podílejí na odstraňování škodlivých látek z plic a při své činnosti produkují histamin ve velkém množství.
Histaminová intolerance tak může pro kuřáky představovat náročnější situaci. Zanechání kouření může kromě prevence rakoviny pomoci také uvolnit kapacitu DAO, což umožní jednodušší odstraňování histaminu.
Alkohol a histamin
Konzumací alkoholu se histaminová intolerance zhoršuje hned čtyřikrát:
- alkohol snižuje tvorbu DAO,
- alkohol spotřebovává DAO v rámci látkové výměny,
- konzumací alkoholu se zvyšuje propustnost střevní stěny a zvyšuje se i vstřebávání histaminu vzhledem k jeho množství,
- histamin se ve vysokém množství nachází ve víně i v pivu.
Onemocnění trávicího traktu a histaminová intolerance
Histamin je obsažen ve velkém množství potravin, za normálních podmínek se z nich však do krve vůbec nedostane. Střevo samo o sobě je totiž důležitým místem produkce enzymu DAO, který přímo ve střevní stěně histamin odbourává.
Pokud však střevo nefunguje správně, například v důsledku zánětu, nevytváří dostatek DAO, a tak histamin ve větším množství proniká do vnitřního prostředí organismu. Zánět navíc znamená, že histamin se opět produkuje ve zvýšeném množství.
Jak snížit histamin v těle?
Pro zvládnutí histaminové intolerance je základním předpokladem identifikace potravin, které ji vyvolávají. Toho je možné dosáhnout vedením záznamů o konzumovaných potravinách a projevených symptomech. Tyto záznamy je možné dělat do sešitu či si je vést elektronicky, důležité je však záznamy dělat průběžně a nikoliv zpětně.
Nejdůležitější informace, které by měly být v těchto záznamech obsaženy, jsou:
- čas jídla,
- složení jídla,
- přibližné množství surovin,
- projevené symptomy,
- čas, kdy se symptomy projevily,
- závažnost symptomů (škála 1-10). (ukázková tabulka ZDE)
Mezi potraviny, které obsahují histamin, patří zdravé i nezdravé potraviny, které mohou vyvolávat příznaky histaminové intolerance. Cílem kontroly histaminové intolerance není definitivně vyřadit všechny potraviny, které obsahují histamin, ale identifikovat vlastní toleranci jednotlivých potravin a snažit se ji efektivně využívat či dokonce svoji toleranci zvýšit.
Pokud například vyřadíme z jídelníčku alkohol, zanecháme kouření, eventuálně nebudeme užívat problematické léčivé přípravky, je možné dosáhnout výrazného zlepšení kapacity enzymu DAO, který histamin odbourává, a díky tomu budete moci konzumovat i potraviny, které byly v minulosti problematické. Řešení problému napomáhá i upřednostňování zdravých potravin bohatých na vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Například v luštěninách, především těch déle skladovaných, se sice může histamin nacházet ve vyšší míře, avšak zároveň platí, že luštěniny pomáhají snižovat zánět v organismu a podporují rozvoj zdravé střevní mikroflóry. Tím luštěniny pomáhají snížit zánět ve střevě a obnovit produkci DAO v něm. Přestože luštěniny mohou být zdrojem histaminu, přispívají zároveň i k řešení problému.
Naopak alkohol a uzeniny jsou zdrojem histaminu a zároveň aktivně problém histaminové intolerance zhoršují.
Proces léčby histaminové intolerance by měl z dlouhodobého hlediska vést k co nejzdravější a pestré stravě, bohaté na celistvé rostlinné potraviny, s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tato strava totiž pomáhá uzdravit střevní mikroflóru a zároveň pak i samotné střevo působí protizánětlivě, což představuje jeden ze způsobů, jak snížit množství histaminu v těle.
V čem je histamin obsažen?
Obsah histaminu v potravinách kolísá a ani míra, v jaké je histamin tolerován u různých lidí, není stejná. Potraviny, které obsahují histamin v nejvyšší míře, jsou ty s vysokým obsahem živočišných bílkovin, které byly dlouho skladované, a také potraviny fermentované pomocí mikroorganismů.
Zmíněné potraviny mohou totiž obsahovat nejen histamin, ale také další biogenní aminy (putrescin, kadaverin), které - stejně jako histamin - spotřebovávají enzym DAO. Následující seznam potravin zdaleka není kompletní a ani dokonalý, jelikož se údaje při různých měřeních liší.
Potraviny a histaminová intolerance
Mezi potraviny s potenciálně negativním vlivem na průběh histaminové intolerance patří:
- ryby, výrobky z ryb a plody moře, uzeniny (salámy, šunky, klobásy atd), zrající sýry;
- pivo a víno, nejsou vhodné ani další alkoholické nápoje;
- špenát, rajčata, lilek;
- citrusové plody, papája, ananas, švestky, kiwi a banány;
- nakládané a konzervované potraviny (např. kyselé zelí, hotová jídla);
- dlouho skladované ořechy a luštěniny;
- čokoláda a kakaové produkty;
- seitan, ocet, sladkosti a slané pochoutky s umělými barvivy a konzervanty;
- černý a zelený čaj, energetické nápoje, maté;
- benzoany, sulfidy, dusitany, glutamát, potravinářská barviva;
- kynuté pekařské výrobky.
Mezi potraviny s potenciálně neutrálním či pozitivním vlivem na průběh histaminové intolerance patří:
- čerstvé ovoce kromě citrusů a ostatního výše zmíněného ovoce a přezrálých plodů;
- čerstvá zelenina s výjimkou špenátu, rajčat a lilku;
- obiloviny (těstoviny, jáhly, rýže, nekynuté pekařské produkty...);
- čerstvé živočišné potraviny (maso, vejce);
- oleje a bylinky;
- ovocné džusy s výjimkou citrusových;
- bylinné čaje.
Co je antihistaminikum?
Antihistaminika jsou látky, které blokují histaminové receptory v organismu, zabraňují účinku histaminu a v některých případech blokují jeho tvorbu. Antihistaminika tak sice neodstraňují histamin z organismu, mohou však přinést úlevu při závažných či nepříjemných příznacích, kterými se histaminová intolerance projevuje.
Jaká přírodní antihistaminika známe?
Quercetin (kvercetin)
Quercetin patří z volně prodejných přírodních látek mezi nejúčinnější antihistaminika. Quercetin je přírodní flavonoid, který se v přírodě běžně vyskytuje například v ovoci a zelenině. Účinkem quercetinu se snižuje produkovaný histamin a také produkce dalších prozánětlivých látek. Díky tomu může quercetin tlumit příznaky histaminové intolerance. Z přírodních látek tak quercetin představuje nejlepší antihistaminikum.
V našom e-shope nájdete produkty s obsahom kvercetínu v kategórii Quercetin.
Černucha setá (černý kmín)
Předběžné výzkumy naznačují, že látky obsažené v semínkách černuchy seté, takzvaného černého kmínu, mohou mít antihistaminové účinky. Další výzkum je v případě černého kmínu stále nutný, jde však o obecně zdravou potravinu s potenciálem terapeutických účinků pro řadu onemocnění. Černuchu setou je možné koupit ve formě celých semínek nebo jako olej z černého kmínu. Jaké má olej z černého kmínu účinky přímo na histaminovou intoleranci však zatím nevíme.
Probiotika a histaminová intolerance
Probiotika dokáží mírnit zánět ve střevě a představují jeden z nástrojů, jak snížit hladinu histaminu v těle a zabránit tomu, aby histamin pronikl z potravin do organismu. Některé probiotické mikroorganismy však produkují histamin či jiné biogenní aminy, a proto - pokud trpíte histaminovou intolerancí - není vhodné probiotické potraviny konzumovat.
Kmeny mikroorganismů v probiotických přípravcích jsou vybírány výrobcem podle toho, na co je konkrétní přípravek určen. Při histaminové intoleranci je proto důležité si vybírat výlučně přípravky specificky určené pro osoby s histaminovou intolerancí.
Autor: Bc. Radek Látal, DiS., veganský výživový poradce
Zdroje informací:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6885995/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448073/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312833/
6. https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list/