Máte problémy s trávením? Takto si ho dáte do pořádku

Máte problémy s trávením? Takto si ho dáte do pořádku

Problémy s trávením nás mohou zasáhnout během nebo po období různých svátků (Vánoce, Velikonoce či rodinné oslavy), kdy přejídání množstvím různých jídel může způsobit krátkodobé nepříjemnosti. Z dlouhodobého hlediska může poškodit naše trávení nezdravý životní stylšpatné stravovací návykyzlozvyky nebo jiné.

V následujícím článku se dozvíte, jak funguje trávicí soustava a jak zlepšit trávení, pokud vás zasáhly zažívací problémy.


Jak funguje trávení? 

Hlavním úkolem, kterou plní naše trávicí soustava je rozkládat jídlo a získávat z něj potřebné živinyTrávení potravin začíná již v ústech, kde zuby rozkoušeme jídlo na menší části a promícháme je se slinami. Sliny nejen usnadňují polykání jídla, ale obsahují také enzymy potřebné pro trávení sacharidů.  

Po spolknutí putuje jídlo jícnem do žaludku, kde je velmi kyselé prostředí, které umožňuje účinné trávení bílkovin. Ze žaludku pokračuje natrávené jídlo, které se v této fázi označuje již jako chymus, do tenkého střeva. Zde již probíhá závěrečné trávení všech živin, trávení bílkovin na aminokyseliny, tuků na mastné kyseliny a sacharidů na jednoduché cukry. 


                                                                 Trávicí soustava, zdroj: sk.wikipedia.org


Tenké střevo je také hlavním místem vstřebávání živin, a proto je nejdelší součástí trávicího systému, s délkou přibližně 3 - 5 metrů. Díky zvrásnění jeho povrchu a přítomnosti mikroskopických záhybů dosahuje jeho celková plocha až 30 m2. Tato velká plocha je protkána cévami a umožňuje vstřebávání vitamínů, minerálních látek, aminokyselin, mastných kyselin a cukrů do krevního oběhu. 

Nestrávené zbytky, tvořené především vlákninou, pak pokračují dále do tlustého střeva, kde se na nich vyživují naše přátelské střevní bakterie. Ve formě stolice se už pak vylučuje především směs vody, bakterií, odumřelých buněk střeva, nestráveného jídla a barvivo bilirubin, které vzniká rozkladem hemoglobinu a je zodpovědné za charakteristickou hnědou barvu. 


Problémy s trávením zhoršují vstřebávání živin 

Správné fungování trávicího systému je nezbytným předpokladem pro zdraví celého organismu. Špatné trávení a jeho poruchy mohou totiž zhoršovat vstřebávání a zvyšovat tak riziko nedostatku některých živin, například železa, zinku a vitaminu B12.

Obzvláště vysoké riziko představují průjmy, kdy se nejen snižuje vstřebávání množství živin, ale zároveň organismus vylučuje se stolicí i vysoké množství vody a minerálních látek jako např. sodíku, draslíku a chlóru.  


Mají vitamíny vliv na podporu trávení potravin? 

Na otázku, zda mají vliv vitamíny na trávení, je odpověď jednoznačně ano. Protože vztah esenciálních živin a trávení funguje také v opačném směru.

Nedostatek některých živin může zažívací problémy způsobovat či zhoršovat. Jde například o nedostatek zinku, který může způsobovat průjmy a nedostatek vitamínu D, který zase zhoršuje symptomy zánětlivých onemocnění trávicího traktu. 


Jak trávení souvisí s imunitou?  

Trávení úzce souvisí i s naší imunitou, protože velká část imunitního systému se nachází právě v orgánech trávicího traktu, a to vůbec není náhoda. Náš trávicí trakt je totiž domovem stovek trilionů (milion milionů) mikroorganismů, které s imunitním systémem spolupracují a společně pomáhají udržovat naše zdraví.  

Dobrá komunikace mezi imunitním systémem a přátelskými bakteriemi umožňuje nejen správné trávení, ale také prevenci různých onemocnění, jako je Crohnova choroba nebo rakovina tlustého střeva. Poruchy v této komunikaci či přemnožení škodlivých mikroorganismů mohou vyústit také v autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá vlastní buňky organismu.  


Špatné trávení - nejčastější problémy s trávením a jejich příčiny 

Za normálních podmínek trvá trávení od úst po konečník běžně jeden až dva dny. Když se však vyskytnou problémy s trávením, může se to změnit na mnohem méně (v případě průjmu) či mnohem více času (v případě zácpy).

Mezi poruchy trávení řadíme také nadýmání, plynatost, nevolnost, zvracení, nadměrné říhání, bolest břicha, kručení v břiše či pálení žáhy. Tyto zažívací problémy mohou mít náhlý akutní nebo dlouhodobý, chronický charakter.  

Akutní problémy s trávením mohou být důsledkem i poměrně běžných či svátečních prohřešků, například přejídání, konzumace množství tučných a sladkých svátečních jídel, či nadměrné konzumace alkoholu. Problémy s trávením však mohou být způsobeny i méně závažnou infekcí trávicího traktu (otrava jídlem), které jsou v domácím prostředí ve skutečnosti častější než v restauracích. 


Jak si dát do pořádku špatné trávení v případě průjmu? 

Průjem patří mezi časté zažívací problémy, které mohou být závažné především u dětí a starých lidí. Při průjmu totiž organismus přichází o velké množství tekutin a zároveň i soli, které je důležité nahradit, jinak hrozí dehydratace. Pomoci může isotonický sportovní nápoj nebo domácí rehydratační roztok a suplementace 10 -20 mg zinku denně, která může urychlit zastavení průjmu. Po rehydrataci by se měl postupně dostavit hlad a tehdy je vhodné zařadit menší jídla každé 3 - 4 hodiny.  

Pro začátek jsou vhodné lehká jídla na trávení, především na měkko uvařené obiloviny a pečivo. Určitě není vhodné konzumovat mléčné produkty. Ty totiž obsahují mléčný cukr laktózu, kterou neumí dostatečně dobře strávit až 65 % světové populace.  

Většina průjmů sama odezní během jednoho až dvou dnů. Pokud zažívací problémy, související s průjmem, trvají více než 48 hodin nebo máte jeden z vážnějších příznaků (zvýšená teplota, hlen či krev ve stolici, přetrvávající bolesti břicha, symptomy dehydratace), kontaktujte svého lékaře. 

Tip na domácí rehydratační roztok: rozmíchejte 6 čajových lžiček cukru (zarovnaných) s ½ čajové lžičky soli v jednom litru pitné vody bez bublinek. 


Co pomáhá na trávení v případě zácpy? 

Nejdůležitějšími předpoklady, jak urychlit trávení v případě zácpy, jsou dostatečný příjem tekutin, vlákniny a také pohyb. Vláknina je důležitá pro celkové zdraví trávicího systému, ale v případě zácpy se uplatňuje také její mechanická funkce.

Vláknina funguje jako podpora trávení tím, že zadržuje vodu a zvyšuje objem stolice, čímž se stimuluje a usnadňuje vyprazdňování. Existuje mnoho druhů vlákniny, a proto je ideální zařadit široké spektrum zdrojů vlákniny jako např. z celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny a ovoce. 

U někoho se místo průjmu může špatné trávení projevit v podobě zácpy. Normální frekvence stolice je jednou až třikrát denně, pokud frekvence klesne na méně než tři stolice za týden, hovoříme o zácpě. Zácpu mohou doprovázet také další problémy s trávením či jiné problémy, jako bolestivé a náročné vyprazdňování v důsledku tvrdé stolice, nebo pocity nedostatečného vyprázdnění. 


Co způsobuje nadýmání a plynatost? 

Střevní bakterie při své činnosti vytvářejí také plyny, s obsahem vodíku, metanu a dalších látek. U běžného člověka se tak vytváří půl litru až litr plynu denně, což představuje přibližně deset až dvacet „uvolnění“ za den a je to zcela normální.  

Pokud se však tvorba plynu vymkne kontrole, může jít o velmi nepříjemný problém, který je nutno řešit. Příčin, které způsobují nadýmání a plynatost, může být mnoho a jejich diagnostika vyžaduje specializované vyšetření. Častou příčinou jsou problémy s trávením některých druhů sacharidů, které se tak dostávají do tlustého střeva, kde se do nich pouštějí bakterie, které produkují plyny.  

Krátkodobě je možné tvorbu plynu kontrolovat omezením příjmu potravin s vysokým obsahem nejproblematičtějších sacharidů, označovaných jako FODMAP (fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy monosacharidy a polyoly, což jsou sacharidy s krátkým řetězcem, které jsou nesnadněji absorbovány ve střevě), nebo vyzkoušet volně prodejné trávicí enzymy na podporu trávení.  

Nejvíce FODMAP sacharidů se nachází v potravinách jako jsou brokolice, luštěniny, pšenice, cibule, česnek, jablka, ovocné džusy a sladidlo sorbitol. Cílem není tyto potraviny zcela vyloučit, jen dočasně snížit jejich příjem a následně je postupně zařazovat do jídelníčku a testovat jejich toleranci.

Tyto potraviny samy o sobě totiž nejsou špatné a skutečným problémem je porucha trávení, kterou je třeba v případě dlouhotrvající plynatosti řešit. 


Chronické problémy s trávením

Chronické problémy s trávením mohou představovat závažnější problém. Pokud se některé zažívací problémy, uvedeny výše, vyskytují dlouhodobě, je důležité je v první řadě konzultovat s lékařem. Lékař může s pomocí testů a vyšetření vyloučit přítomnost závažných onemocnění jako jsou rakovina, Crohnova choroba, celiakie, žaludeční vředy či infekční onemocnění jako například žloutenka.  

Pokud se žádné závažné onemocnění nepotvrdí, hledání příčiny pokračuje. Příčinou mohou být také různé potravinové senzitivity, intolerance, alergie a také užívání některých léků.

Stejně za špatné trávení může být zodpovědný i jeden či více dalších faktorů, mezi které patří celkově nezdravé stravování, stres, nedostatek vitaminů či minerálních látek, kouření, alkoholismus a další.  

Trávení a lidský mikrobiom je natolik složitá a málo prozkoumána oblast, že se ne vždy podaří určit přesnou příčinu problému. Zažívací problémy jsou v takových případech někdy lékaři klasifikovány jako syndrom dráždivého tračníku (IBS). V takových případech může lékař předepsat vhodné léky na trávení, podle charakteru problému, avšak existují také důležité kroky, které můžeme učinit i sami. 


Co pomáhá na trávení? 

Nejlepší prevencí poruch trávení a způsob, jak zlepšit trávení, je samozřejmě zdravá strava a celkově zdravý životní styl, s dostatkem spánku a pohybu. I proto jsou tyto faktory nedílnou součástí léčby, pokud vás trápí zažívací problémy. To, co jíme, vyživuje nejen nás, ale také mikroorganismy v našem tlustém střevě a s nimi také souvisí velká část trávicích obtíží.

Mikroorganismy v našem trávicím systému mají ze všeho nejraději vlákninu a další nestravitelné sacharidy. Tyto složky potravin se společně označují jako PREbiotika. Náš mikrobiom můžeme podpořit i s pomocí živých mikroorganismů v podobě výživových doplňků nebo fermentovaných potravin, které označujeme jako PRObiotika. Na oplátku tyto mikroorganismy produkují některé prospěšné látky, důležité pro naše zdraví, jako jsou vitamín K nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem. 


Jak zlepšit trávení přirozenou cestou? 

Pokud hledáte způsob, jak zlepšit trávení přirozenou cestou, nejdůležitějším krokem je jednoznačně zařadit zdroje vlákniny do každého jídla. Vlákninu, jako důležitou součást potravy a její funkce na trávení jsme již výše v článku zmínili.  

Vláknina je bohatě zastoupena v celozrnných obilovinách, luštěninách, zelenině a ovoci. Pro zdravé trávení by měl dospělý člověk přijmout denně ideálně více než 25 g vlákniny.

Důležité není jen množství, ale také diverzita. V přírodě existuje nespočet druhů vlákniny, které vyživují různé druhy mikroorganismů. Vlákninou obohacené potraviny a výživové doplňky jsou sice užitečné, ale pestrou stravu nenahradí. Pro zdravý a rozmanitý mikrobiom bychom měli konzumovat optimálně 30 různých druhů rostlinných potravin za týden.  


Co z dlouhodobého hlediska způsobuje špatné trávení?  

Co má naopak z dlouhodobého hlediska negativní vliv na trávení je především alkohol, kouření, uzeniny, cukr, umělá sladidla, smažené potraviny a v neposlední řadě také stres a nedostatek spánku.  

Problém pro trávení mohou představovat také antibiotika, především pokud je užíváme dlouhodobě nebo často. V takových případech dochází k poklesu počtu a rozmanitosti mikroorganismů ve střevě, což poskytuje příležitost pro rozšíření nežádoucích mikroorganismů a předpoklad pro chronické poruchy trávení.

Pokud je antibiotická léčba nevyhnutelná, ale chceme, aby nás problémy s trávením minuly, můžeme regeneraci střevního mikrobiomu podpořit vhodnými probiotiky, které obsahují živé bakterie a prebiotiky v podobě potravin s obsahem vlákniny. 


Závěr - důležité kroky, jak dát do pořádku trávení 

Pokud se u vás vyskytly zažívací problémy, předtím než jako první půjdete do lékárny pro tabletky na trávení, vyplatí se několik dní počkat a zlepšit hlavně stravu a životosprávu.

Nejdůležitějšími kroky, jak zlepšit trávení, jsou: 

  • Zařadit zdroje vlákniny do každého jídla 
  • Konzumovat nejméně 25 g vlákniny denně z různých zdrojů 
  • Omezit alkohol, cukr a zpracované potraviny 
  • Pracovat na snižování stresu 
  • Zařadit pravidelný pohyb 
  • Dopřát si spánek 7 - 8 hodin denně 
  • Nepřejídat se 


Naše doplňky výživy na podporu trávení naleznete ZDE.


Autor: Bc. Radek Látal, DiS.

Zdroje informací:

https://www.aafp.org/afp/2014/0201/p180.html 

http://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance 

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/diarrhea-a-to-z 

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/gas-flatulence-a-to-z 

https://www.health.harvard.edu/bladder-and-bowel/natural-ways-to-relieve-constipation 

https://www.health.harvard.edu/blog/feeling-gassy-is-it-ever-a-cause-for-concern-2019090917599 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK219100/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7148607/ 

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/