Kurkumovo-citrusový dort k posílení imunity

Kurkumovo-citrusový dort k posílení imunity

Na zpestření dlouhých podzimních a zimních dnů vám přinášíme recept na netradiční dort, který zaujme nejen svou výraznou žlutou barvou, ale určitě i složením.

Díky kombinaci citrusových plodů, bohatých na vitamin C (pomerančová a citrónová šťáva), a kurkumy je tento dort skvělou pochoutkou, vhodnou zároveň i pro posílení imunity a dodání prospěšných látek vašemu tělu.

Kurkumin obsažený  v kurkě účinkuje na snížení krevního tlaku, zlepšení zdraví srdce, má protizánětlivé vlastnosti, antioxidační účinky a další skvělé účinky. 


 

Na úvod pár slov o kurkumě a jejích zdravotních benefitech

Kukruma je kořen, který se pěstuje převážně v tropických oblastech Asie. Je známá svojí sytou žlutou barvou, za kterou vděčí složce s názvem kurkumin.

Několik tisíců let se používá v čínské a ajurvédské tradiční medicíně a pro své zdravotní benefity je oblíbená a používaná i dnes.

Pro lepší vstřebávání kurkuminu se doporučuje konzumace kurkumy s pepřem, který díky látce piperin dokáže podpořit vstřebávání kurkuminu v krevním oběhu až o 2000 %.


 

Zdravotní benefity kurkumy a kurkuminu:

  • konzumace syrové kurkumy může pomoci při léčbě žaludečních vředů a usnadňuje trávení
  • má protizánětlivé účinky - pomáhá při snižování zánětů v těle
  • má antioxidační účinky - čistí krev a vylučuje z ní toxiny
  • tradičně se používá také při léčbě kožních onemocnění
  • surová kurkuma reguluje také hladinu cukru v krvi
  • podporuje mozkovou činnost a pomáhá při redukci srdečně-cévních onemocnění

Kurkumovo-citrusový dort pro posílení imunity

      

Množství: 10-12 kousků                                     Příprava: 20 min.                                          Chlazení: 1 hod.


Suroviny

Korpus - základ

  • 200 g ořechů - použili jsme 140g lískových ořechů a 60 g mandlí
  • 80 g datlí
  • 1/2 ČL mleté ​​kurkumy
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepře

Kurkumovo-citrusový krém

  • 1 plechovka kokosového mléka(400 ml)
  • 400 ml pomerančové šťávy/džusu
  • 100 g tekutého sladidla - použili jsme datlový sirup (může být javorový sirup, agave sirup, rýžový sirup,...)
  • 2-3 ČL škrobu (my jsme použili tapiokový škrob, ale může být i kukuřičný)
  • 2 ČL prášku z řasy agar (funguje jako přírodní rostlinná želatina)
  • 1 ČL mleté ​​kurkumy
  • 1 ČL mleté ​​vanilky/vanilkové esence (volitelné)

Dekorace

  • sušený pomeranč, kokosové lupínky, celá skořice,....cokoli podle vaší vůle a toho, co najdete doma v kuchyni či spíži ;-)

Postup

Předpříprava: Ořechy jsme přes noc namočili do vody, aby se v nich aktivovaly všechny potřebné živiny. Druhý den jsme vodu slili a promyli (tento krok můžete vynechat, ale doporučujeme ořechy vždy před konzumací či přípravou jakéhokoli jídla namočit na několik hodin do studené vody a následně vodu vylít a ořechy promýt čistou vodou).

1. Nejdříve si připravíme základ - korpus. Datle zalijeme trochou vařící vody aby změkli, a mezitím si do mixéru dáme ořechy a rozmixujeme. K ořechům přidáme změklé datle i s trochou vody, ve které byly namočené a rovněž přidáme kurkumu, sůl a mletý pepř. Všechny ingredience spolu rozmixujeme v mixéru, aby nám vznikla jemně lepkavá hmota, kterou rovnoměrně rozprostřeme (nejlépe rukama) na kruhovou formu (použili jsme formu o průměru 24 cm). Korpus dáme odležet do chladničky, než si připravíme krém z kokosového mléka a pomerančové šťávy.

2. Do hrnce přidáme kokosové mléko, pomerančovou šťávu a přivedeme k varu. Škrob a prášek agar si mezitím rozmícháme v troše pomerančové šťávy a přidáme do hrnce, když nám tekutiny v něm začnou vařit. Rovněž přidáme i kurkumu a vanilku a promícháme. Plamen ztišíme a za stálého míchání vaříme cca 5 min. - když spatříme, že tekutina v hrnci začíná houstnout (podobně jako kdybyste dělali pudink) tehdy chvíli ještě povaříme za stálého míchání a následně odstavíme z plamene. Takto vzniklou hmotu vylijeme na korpus, který předtím vyjmeme z chladničky. 

3. Dort necháme chvíli vychladnout a následně ho vložíme do chladničky minimálně na 1 hodinu, aby krém dokonale ztuhl. 

4. Po hodině zkontrolujete, zda krém dokonale ztuhl, pokud ano, můžete před servírováním dort ještě libovolně ozdobit. My jsme jako dekoraci použili sušený pomeranč, celou skořici a kokosové plátky, ale fantazii se meze nekladou, takže je to jen na vás, jakou dekoraci zvolíte. Pokud se vám se zdobením dortu nechce ztrácet čas, nic se neděje, dort se dá konzumovat i bez dekorace a na jeho chuti to nic nezmění. ;-)

Přejeme vám příjemný zážitek z přípravy dortu, dobrou chuť a pevné zdraví. ;-)

TIP na závěr: Posílit imunitu kurkumou můžete také legendárním zlatým mlékem.