4 důvody, proč je rostlinný kolagen lepší než živočišný + recenze na nejlepší veganské kolageny

4 důvody, proč je rostlinný kolagen lepší než živočišný + recenze na nejlepší veganské kolageny

Pokud jste si doposud mysleli, že kolagen lze do těla dostat jen v živočišné formě, tak vás vyvedeme z omylu a navíc vám odhalíme i 4 hlavní výhody rostlinných kolagenů oproti těm živočišným. V závěru článku navíc naleznete recenze na kolagenové doplňky výživy z rostlinných surovin, které najdete v nabídce našeho e-shopu.

Kolagen je důležitá součást lidského těla. Je to bílkovina, kterou si tělo dokáže přirozeně vytvořit samo a tvoří až 30 % z celkového množství bílkovin lidského těla. Je nezbytný pro zachování zdraví kostí, kloubů, svalů, vlasů, nehtů, pokožky i cév, pomáhá při srážení krve a zajišťuje kvalitní spánek. Po 30. roce života však dochází k poklesu množství této bílkoviny v těle a právě tehdy je vhodné zvážit dostupné možnosti, kterými lze podpořit tvorbu kolagenu a udržet si tak zdravé tělo co nejdéle. Více o tvorbě kolagenu, o znacích poklesu hladiny kolagenu v těle a o způsobech jak podpořit tvorbu kolagenu si přečtete v článku Co je to kolagen a jak podpořit jeho tvorbu v těle?

Kromě změny životního stylu a přijímání stravy bohaté na živiny podporující tvorbu kolagenu můžete sáhnout i po výživových doplňcích, které zaručují zvýšení jeho hladiny v těle. V řádcích níže se dozvíte o 4 hlavních rozdílech mezi živočišnými a rostlinnými (veganskými) kolagenovými doplňky.


Kolagenové výživové doplňky – jaký kolagen je nejlepší, živočišný nebo veganský rostlinný?

Produktů, které slibují zvýšení hladiny kolagenu v těle, najdeme v dnešní době mnoho. Prodávají se nejčastěji ve formě prášků, ale také kapslí a tablet. Stejně jako u potravinových zdrojů kolagenu, i zde existují 2 hlavní druhy výživových doplňků z pohledu zdrojů: rostlinné a živočišné. Ptáte se, který z těchto 2 druhů výživových doplňků je lepší? Abychom našli odpověď na tuto otázku, pojďme se spolu blíže podívat na 4 hlavní rozdíly mezi oběma druhy. 


1. Absorpce kolagenu v těle

Přijatý živočišný kolagen musí tělo před použitím nejprve rozložit, nepromění se v těle na kolagen okamžitě, jak by se mnozí mohli mylně domnívat. Kolagen se ve střevě rozkládá na aminokyseliny a peptidy, které k tomu aby je tělo využilo, musí být absorbovány tenkým střevem a přejít do krevního oběhu. Tam je tělo využívá k tomu, k čemu potřebuje, a tak je nemusí nutně vždy použít k tvorbě kolagenu.

Rostlinné doplňky pro tvorbu kolagenu fungují jinak než ty živočišné. Namísto přidávání vnějšího kolagenu do těla, se veganské kolagenové doplňky zaměřují na zvýšení produkce vlastního kolagenu v těle. Veganský kolagen ve své podstatě ani neexistuje, neboť rostliny kolagen neobsahují. Veganské kolagenové výživové doplňky tedy neobsahují kolagen jako takový, ale místo toho obsahují jednotlivé složky potřebné pro tvorbu kolagenu a bílkovin v těle. Jedná se tak o přirozenější přístup k tvorbě kolagenu v těle směrem zevnitř ven.


2. Porovnání aminokyselin z rostlinných a živočišných zdrojů

Kolagen je složen z aminokyselin glycin, arginin, prolin a hydroxyprolin. Pro udržení dostatečné hladiny kolagenu v těle je proto důležité, aby mělo tělo dostatek těchto aminokyselin, ale také vitamínu C, zinku, mědi a manganu. Výhodou rostlinných aminokyselin je, že mohou být snadněji stravitelné, než ty živočišné, zejména jsou-li fermentovány. Protože rostlinné aminokyseliny se dokážou rychleji absorbovat a využít v těle, mohou být prospěšnější při budování kolagenu. Kromě toho se rostlinná strava oproti živočišné spojuje u lidí i s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a snižuje se při ní i riziko několika závažných onemocnění, jako je např. cukrovka.


3. Rostlinný kolagen je udržitelnější

Živočišný kolagen může být vyroben z prasat, krav či slepic a známý je také kolagen z mořských živočichů. K výrobě živočišného kolagenu se používají kosti, šlachy a kůže těchto zvířat a také vaječné skořápky. Většina kolagenu pochází z kůží a pojivových tkání krav a ryb – jedná se o hovězí a mořský kolagen. I když tato zvířata nemusí být chována výlučně pro výrobu kolagenu, v určitém bodě svého života byla součástí systému živočišného zemědělství.

Živočišné zemědělství je v současnosti zodpovědné za více skleníkových plynů než celý globální dopravní systém dohromady. Jednou z největších výhod používání veganských doplňků výživy pro tvorbu kolagenu je tak to, že jsou udržitelnější a etičtější. Ve snaze podpořit humánní zacházení se zvířaty je tak používání rostlin, které pomáhají vašemu tělu produkovat vlastní kolagen, mnohem lepší alternativou k tradičnímu kolagenu na živočišné bázi.


4. Veganský kolagen má vyšší bezpečnostní profil

Problém s živočišným kolagenem je i v tom, že existuje obava z rizika přenosu nemocí. Kolagen živočišného původu se s větší pravděpodobností dostane do kontaktu s běžnými alergeny nebo bakteriemi. Stejně jako vše, co pochází z masného průmyslu, tak i živočišný kolagen je náchylný ke kontaminaci pesticidy, herbicidy, steroidy, antibiotiky, metabolity léků na předpis, insekticidy, parabeny a glyfosáty uloženými v kostech konvenčně chovaných zvířat.

Oproti tomu jsou produkty vyrobené z rostlin pro spotřebitele mnohem bezpečnější volbou. I když jednou z největších výhod veganských kolagenových produktů je, že při jejich výrobě nemusela být zabita žádná zvířata, je rostlinný povzbuzovač tvorby kolagenu navíc ve většině případů vhodný i pro lidi s alergiemi. Některé živočišné kolageny totiž obsahují měkkýše a vejce, což jsou dva z osmi nejčastějších potravinových alergenů. U veganského „kolagenu“ je tak mnohem nižší riziko alergické reakce.


Recenze na nejlepší veganské kolagenové výživové doplňky z naší nabídky

Chcete se cítit a vypadat mladší, zdravější a svěžejší? Zaznamenali jste ve vašem těle úbytek kolagenu, nebo se snažíte o včasnou prevenci? Vyzkoušejte některý z 5 nejúčinnějších veganských kolagenů z naší nabídky, které mohou vašemu tělu pomoci při tvorbě kolagenu. Vy se tak po jejich užívání budete cítit a vypadat mladší, vaše vrásky budou méně výrazné, pocítíte úlevu od bolesti kloubů a po cvičení či fyzické námaze se budete rychleji zotavovat.


Závěr

V současné době neustále roste poptávka po udržitelných produktech a společnost se začíná přiklánět k etičtějším způsobům života. Je proto skvělou zprávou, že existují takové alternativy i v oblasti jako jsou kolagenové doplňky stravy a to zejména v době, kdy narůstá po těchto produktech poptávka. Kromě toho má rostlinný „kolagen“, či rostlinný výživový doplněk pro přirozenou tvorbu kolagenu, oproti živočišnému kolagenu mnoho dalších výhod – lepší absorpce v těle, dobrá stravitelnost rostlinných aminokyselin a také skutečnost, že se jedná o zdravější alternativu bez alergenů. Navíc je důležité myslet i na to, že účinnost těchto 2 druhů kolagenových posilovačů (rostlinných vs. živočišných) je přibližně stejná, v některých případech se dokonce jazýček pomyslných vah přiklání ve prospěch těch rostlinných. Stačí se tak už jen odhodlat a vyzkoušet všechny výhody přírodního rostlinného kolagenu na vlastní kůži.


Redakce Vegmart

Zdroje informací:

  1. https://happyhealthyhippieco.com/blogs/news/vegan-collagen-vs-animal-collagen-supplements
  2. https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/is-vegan-collagen-as-good-as-animal-collagen
  3. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.012865
  4. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen
  5. https://www.webmd.com/beauty/vegan-collagen-what-to-know