Vitamín E je vitamín, kterému mnohdy nevěnujeme velkou pozornost. Možná i proto, že jeho zdrojem je mnoho rostlinných potravin, které jsou běžnou součástí vyváženého jídelníčku. Tento vitamín je však nezbytný pro udržení zdraví kůže, očí a imunitního systému a často se s ním můžeme setkat i v pleťové kosmetice. V tomto článku se dozvíte více o významu vitamínu E pro lidské zdraví, faktorech, které způsobují jeho nedostatek, a konkrétních účincích, které má na naše tělo.
Co je to vitamín E?
Vitamin E je vitamin rozpustný v tucích důležitý pro zrak, reprodukci a zdraví naší krve, mozku a kůže. Jeho hlavní úlohou je působit jako antioxidant, zachycující volné elektrony – takzvané „volné radikály“ – které mohou poškozovat buňky. (Ty se produkují, když naše tělo rozkládá jídlo nebo je vystaveno tabákovému kouři a radiaci.)
Volné radikály mohou hrát roli při srdečních chorobách, rakovině a dalších onemocněních. Vitamín E také posiluje imunitní funkce a zabraňuje tvorbě sraženin v srdečních tepnách.
Co způsobuje nedostatek vitamínu E?
Přestože je vitamín E přirozeně přítomen v mnoha potravinách a jeho nedostatek je poměrně vzácný a ve většině případů bezpříznakový a spolehlivě jej zjistíme pouze za pomoci krevních testů. Napovědět nám však může zvýšená krvácivost dásní, praskání koutků, celková únava, slabost, ale i špatná kvalita vlasů a nehtů.
Určité skupiny lidí mohou být na jeho deficit náchylnější. Nedostatek vitamínu E může mít vážné důsledky pro zdraví, a proto je dobré mít o jeho příčinách přehled, abychom nedostatku tohoto důležitého vitamínu předešli.
1. Nedostatek vitamínu E kvůli nízké porodní hmotnosti
Předčasně narozené děti s velmi nízkou porodní hmotností (méně než 1 500 gramů) mohou mít nedostatek vitaminu E protože značné množství vitamínu E se přenáší z matky na plod během posledních týdnů těhotenství.
Suplementace vitaminu E u těchto kojenců může snížit riziko některých komplikací, například při vývoji očí.
2. Nedostatečný příjem vitamínu E ze stravy
Vitamín E se nachází především v rostlinných olejích, oříšcích, semínkách a zelené zelenině. Lidé, kteří konzumují málo těchto potravin, mohou mít nedostatek vitamínu E.
3. Nedostatek vitamínu E u seniorů
Starší lidé jsou častěji náchylní k nedostatku vitamínu E, částečně kvůli sníženému příjmu potravy (lidé staršího věku často jedí méně), ale také kvůli snížené schopnosti těla vstřebávat živiny, což je přirozený projev procesu stárnutí.
4. Nedostatek vitamínu E kvůli špatnému vstřebávání
Vitamín E je vitamín rozpustný v tucích a jeho absorpce je závislá na normální funkci trávicího systému, zejména na schopnosti těla vstřebávat tuky. Onemocnění jako jsou cystická fibróza, celiakie nebo chronická pankreatitida mohou narušit vstřebávání vitamínu E.
5. Nízkotučné diety a nedostatek vitamínu E
Lidé, kteří dodržují striktně nízkotučné diety, mohou mít nedostatek vitamínu E, protože tuky jsou potřebné pro jeho správné vstřebávání.
6. Genetické důvody nedostatku vitamínu E
Existují genetické poruchy, jako je abetalipoproteinémie, které mohou způsobit nedostatek vitamínu E. Tyto poruchy ovlivňují schopnost těla transportovat a využít vitamín E.
7. Další onemocnění ovlivňující dostatek vitamínu E v těle
Kromě různých poruch trávení mohou i jiné zdravotní stavy, jako jsou onemocnění jater nebo ledvin, ovlivnit metabolismus vitamínu E a způsobit jeho nedostatek.
Účinky vitamínu E
Vitamín E, známý svými silnými antioxidačními vlastnostmi, hraje klíčovou roli v podpoře našeho zdraví a pohody. Pojďme si nyní shrnout, na co je vitamín E dobrý v našem těle a jaké jsou jeho účinky:
Možné snížení rizika kardiovaskulárních potíží
Vysoký krevní tlak a vysoké hladiny krevních lipidů, jako je LDL (špatný) cholesterol a triglyceridy, mohou zvýšit riziko vzniku srdečních onemocnění.
Výzkumy slibně naznačují, že doplňky stravy s obsahem vitamínu E mohou u některých lidí pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Přezkum 18 studií z roku 2019 zjistil, že ve srovnání s placebem snížily doplňky vitaminu E systolický krevní tlak skutečně významně, ale nikoli však tlak diastolický.
Některé studie také ukazují, že užívání vitaminu E s doplňky omega-3 může pomoci snížit hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů u lidí s metabolickým syndromem, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění a dalších zdravotních stavů.
Pozitivní vliv vitamínu E na pleť
Užívání doplňků stravy s obsahem vitamínu E může být užitečné pro osoby s určitými kožními poruchami, mezi něž patří například ekzém. Výzkum je však v současnosti omezený a je zapotřebí více studií, abychom mohli toto tvrzení brát za 100% platné.
Dle dosavadních informací víme, že vitamín E aplikovaný v rámci pleťového či hydratačního krému nebo séra může zabraňovat ztrátě vlhkosti pleti, chránit buňky před poškozením a celkově pokožku zjemňovat. Vitamín E také může pomoci snížit poškození sluncem tím, že absorbuje UVB paprsky a sníží zánětlivou reakci. Jak již bylo zmíněno, je třeba dalších studií pro potvrzení těchto potenciálních účinků. Podobně jako u pozitivních účinků na pleť se jeví vitamín E jako vhodný na vlasy a podporu jejich zdraví.
Vitamín E a oční poruchy
Makulární degenerace (onemocnění sítnice) a šedý zákal jsou nejčastější oční onemocnění související s věkem, která jsou spojená s oxidačním stresem a poškozením volnými radikály. Antioxidační aktivita vitamínu E z něj dělá ideálního kandidáta pro prevenci a léčbu těchto onemocnění.
Jedna studie zkoumala přínosy antioxidačních mikroživin na zdraví očí a onemocnění sítnice. Bylo zjištěno, že vitamín E pomáhá snižovat buněčný oxidační stres sítnice. Další studie zjistily zpomalení progrese onemocnění při zvýšeném užívání vitamínu E.
Kromě toho vitamin E napomáhá opravě sítnice, rohovky a pigmentované části oka.
Ačkoli důkazy pro vitamín E jsou slibné a naznačují prevenci očních poruch souvisejících s věkem, je zapotřebí ještě více výzkumu.
Vitamín E pro zdravé těhotenství
Pokud se snažíte otěhotnět, je vhodné si zajistit dostatek všech živin, vitamínů a minerálů, včetně vitamínu E. Vitamin E může pomoci našemu tělu udržovat vyvážené hladiny hormonu prolaktinu, což pomáhá ženskému reprodukčnímu systému, aby byl vyvážený, dobře fungoval a podporoval zdravý vývoj plodu.
Pokud dojde během těhotenství a také v prvních letech života dítěte k nedostatku vitamínu E, může to mít celoživotní dopad na zdraví dítěte, konkrétně se jedná o oční vady či poruchy neurologického a mozkového vývoje.
Vitamín E a premenstruační syndrom neboli PMS
Premenstruační syndrom, známý také jako PMS, je charakterizován různými příznaky, které zažívají ženy obvykle před začátkem menstruačního cyklu. Tyto příznaky zahrnují změny nálad, specifické chuťové preference, pocity únavy, podrážděnost, náznaky deprese a zvýšenou citlivost prsou.
Existují nadějné vědecké poznatky, že vitamín E může být efektivní a přirozenou možností jak zmírnit tyto premenstruační příznaky. Jeden výzkum se 86 účastnicemi prokázal, že vitamín E pomohl výše uvedené symptomy zmírnit. Další výzkum dospěl k podobným závěrům, přičemž zdůraznil, že doplnění stravy o vitamín E mělo pozitivní vliv na zlepšení tří ze čtyř skupin příznaků PMS u zkoumaných žen.
Vitamín E na podporu imunitního systému
Funkce vitamínu E v těle zahrnuje i podporu imunitního systému a prevenci nemocí. Vitamín E k tomu přispívá podporou růstu bílých krvinek. Bílé krvinky pak bojují proti infikovaným buňkám a aktivují ostatní imunitní buňky pro účinnou obranu. Vitamín E je tedy nezbytnou látkou, která pomáhá našemu tělu bojovat s infekcemi (a předcházet jim).
Kolik vitamínu E potřebujeme na den?
Doporučený denní příjem vitamínu E se liší u různých věkových skupin a mnohdy se i v rámci zdrojů setkáme s rozdílnými stanovisky. V České republice se obecně doporučuje dávka 12 mg u dospělých osob, v zahraničí se pak často setkáme s dávkou ve výši 15 mg.
Doporučený denní příjem vitamínu E u různých skupin
Věk | Muži | Ženy |
---|---|---|
0-6 měsíců | 4 mg | 4 mg |
7-12 měsíců | 5 mg | 5 mg |
1-3 roky | 6 mg | 6 mg |
4-8 let | 7 mg | 7 mg |
9-13 let | 11 mg | 11 mg |
14 a více let | 12*–15 mg | 12*–15 mg |
Těhotenství | – | 15 mg |
Kojení | – | 19 mg |
* zakomponována doporučená dávka pro Českou republiku
Jaká je horní tolerovaná hranice vitamínu E?
Podle vyjádření EFSA je horní tolerovaná hranice vitamínu E u různých věkových kategorií následující:
Věk | Horní tolerovaná hranice |
---|---|
0-6 měsíců | – |
6-12 měsíců | – |
1-3 roky | 100 mg |
4-6 let | 120 mg |
7-10 let | 160 mg |
11-14 let | 220 mg |
15-17 let | 260 mg |
18+ | 300 mg |
Těhotenství | 300 mg |
Kojení | 300 mg |
Předávkování vitamínem E
Hrozí při nadměrné konzumaci vitamínu E nějaké negativní účinky? Obecně platí, že při příjmu vitamínu E ze stravy nehrozí velký nadbytek vitamínu E tak, jako hrozí u nadměrné suplementace.
Jednou ze závažnějších komplikací při předávkování vitamínem E je zvýšené riziko krvácení, zejména pak u lidí, kteří jsou na antikoagulační léčbě (snižování srážlivosti krve) nebo protidestičkové léčbě (léčba ovlivňující funkci trombocytů). Ohniska krvácení se mohou objevit kdekoliv v těle a u známých případů předávkování byly hlášeny i závažné život ohrožující hemoragické mrtvice (krvácení do mozku).
Výrazný nadbytek vitamínu E může také narušit srážení krve, což je přirozená obrana vašeho těla proti nadměrnému krvácení po zranění. Vzhledem k těmto potenciálně závažným rizikům byste neměli užívat velké dávky doplňků vitamínu E bez dohledu a doporučení lékaře.
Více informací o užívání a dávkování vitamínu E se dočtete v tomto článku.
V čem se nachází vitamín E?
Vitamín E je přirozeně přítomen v mnoha potravinách. Patří mezi ně zejména rostlinné oleje, jako je olivový, slunečnicový a mandlový olej. Dalšími bohatými zdroji jsou ořechy a semínka, například mandle, lískové ořechy a slunečnicová semínka. Vitamín E je také obsažen v některých druzích zeleniny a ovoce, kam patří například špenát, brokolice a avokádo.
V živočišných potravinách můžeme nalézt vitamín E ve vajíčkách a některých druzích masa a ryb, ale pouze v malém množství. Vitamín E se obvykle nenachází v potravinách, které jsou chudé na tuky a oleje, jelikož je to vitamín rozpustný v tucích.
V následující tabulce najdete některé z nejbohatších potravin na vitamín E:
Potravina | mg/100 g |
---|---|
Olej z pšeničných klíčků | 150 |
Řepkový olej | 44 |
Slunečnicový olej | 41 |
Mandlový olej | 39 |
Olej z hroznových jader | 29 |
Slunečnicová semínka | 26 |
Mandle | 26 |
Pšeničné klíčky | 19 |
Lískové ořechy | 15 |
Olivový olej | 14 |
Píniové orechy | 9 |
Arašídové máslo | 9 |
Arašídy | 8 |
Zdroj tabulky: Národní nutriční databáze USDA
Vitamín E a doplňky stravy
Vitamín E je jako doplněk stravy dostupný v několika různých formách podání:
Kapsle a tablety s vitamínem E
Nejčastější formou doplňků vitamínu E jsou měkké kapsle obsahující olejový roztok vitamínu E. Kromě toho jsou dostupné i tvrdé tablety nebo kapsle s práškovým vitamínem E. (Tyto formy je vhodné užívat spolu s tučným jídlem.)
Tekuté formy
Vitamín E je také dostupný v tekuté formě nebo v podobě kapek, obojí je většinou na bázi oleje, které lze přidávat do potravin nebo konzumovat přímo.
Vitamín E se hojně využívá i v kosmetickém průmyslu pro jeho příznivé účinky při zevním použití. Nejčastěji ho najdeme v pleťových či tělových krémech a sérech.
Vitamín E se vyskytuje v osmi chemických formách, které se dělí na dvě hlavní skupiny:
Tokoferoly
Zahrnují alfa, beta, gamma a delta tokoferoly. Alfa-tokoferol je nejaktivnější a nejčastěji používanou formou vitamínu E v doplňcích stravy a potravinách.
Tokotrienoly
Tyto zahrnují alfa, beta, gamma a delta tokotrienoly. Tokotrienoly jsou méně běžné a jsou v současné době předmětem výzkumů, které zkoumají jejich potenciální zdravotní přínosy.
Je důležité vzít na vědomí, že různé formy vitamínu E mohou mít odlišné účinky na zdraví, a při výběru doplňků stravy je dobré se zaměřit na konkrétní formu, která je pro vaše potřeby nejvhodnější. Navíc je vždy důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat případné doplňky stravy s lékařem, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy.
Více informací o doplňcích stravy s obsahem vitamínu E a recenze konkrétních produktů najdete v tomto článku.
Vedlejší účinky vitamínu E
Mezi běžné vedlejší účinky užívání vitamínu E patří:
- nevolnosti,
- nadměrné krvácení,
- únava,
- bolesti hlavy.
Použití vysokých dávek může zvýšit riziko určitých nežádoucích účinků.
Ačkoliv to není příliš časté, může se vyskytnout na vitamín E alergická reakce. Příznaky této reakce po požití vitamínu E zahrnují kopřivku, obtížné dýchání, otok obličeje, rtů, jazyka nebo hrdla. Pokud máte podezření na alergickou reakci, okamžitě vyhledejte lékaře nebo přivolejte pomoc.
Závěr
Vitamín E, jako silný antioxidant, hraje klíčovou roli v ochraně buněk před oxidačním stresem, což je zásadní pro udržení celkového zdraví a prevenci mnoha onemocnění. Jeho příjem prostřednictvím vyvážené stravy nebo doplňků stravy může podporovat zdraví srdce, posilovat imunitní systém a přispívat k dobrému stavu pokožky a očí.
Přestože výzkum pokračuje ve studiu dalších potenciálních přínosů vitamínu E, je důležité přistupovat k jeho doplňování s rozvahou a vždy zvažovat individuální potřeby a možná rizika. Doplňování vitamínu E raději vždy konzultujte s lékařem.
Autor článku: Kateřina Brenkušová, certifikovaná poradkyně v oblasti rostlinné stravy
Zdroje:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519051/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33070130/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30846828/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31405672/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
- https://www.mdpi.com/2076-3921/8/4/85
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8406700/
- https://www.researchgate.net/publication/225188527_GLOBAL_JOURNAL_OF_BIOCHEMISTRY_28_Global_Journal_of_Biochemistry_Volume_2_Issue_1_March_2011_The_fat_soluble_antioxidant_vitamin_E_Its_metabolism_and_biological_and_physiological_significance
- https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/#h14
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123869609000083
- https://www.drugs.com/vitamin_e.html