Hořčík v ​​těhotenství – vše, co potřebujete vědět

Hořčík v ​​těhotenství – vše, co potřebujete vědět

Magnesium je pro lidské tělo důležitý minerál podílející se na mnoha procesech látkové výměny. Za normálních okolností ho tělo zdravého člověka dokáže přijímat v dostatečném množství ze stravy. V určitých případech ale může dojít k jeho nedostatku a rizikovou skupinou jsou právě i těhotné ženy. Dostatečné množství hořčíku je důležité nejen pro matku, ale také pro správný vývoj dítěte. Lékaři proto běžně doporučují užívání hořčíku v těhotenství ve formě doplňků stravy.


Pokud si tedy i vy kladete otázku, jestli můžete užívat magnesium v těhotenství, odpověď je ano. Je však důležité vědět, po jakých formách hořčíku byste měla sáhnout, a případně se o užívání poradit se svým lékařem.


Proč je důležité užívání magnesia v těhotenství

Magnesium (hořčík) je klíčovým minerálem pro každého z nás. Stará se o správné fungování kostí a svalů, ale také nervové soustavy či srdce. Běžně pomáhá na svalové křeče, při psychické zátěži a stresu, na celkové uvolnění organismu, regulaci krevního tlaku a při srdeční činnosti. Pomáhá i k lepšímu spánku, psychické rovnováze a u žen, které nejsou těhotné, je výborným pomocníkem při menstruačních křečích.

Během těhotenství hladina hořčíku v ženském těle klesá přibližně až o 10 % a také dochází k jeho zvýšenému vylučování. Proto by měly těhotné ženy dbát na jeho vyšší příjem. Má důležitou funkci při dělení buněk během růstu dělohy a plodu, pečuje o energetické procesy, o správný vývoj kostí u dítěte, udržuje stabilní hladinu krevního tlaku a zabraňuje vzniku křečí v nohou, které jsou v těhotenství častou nepříjemností. Budoucím maminkám také pomůže si udržet nervovou rovnováhu, dosáhnout kvalitnějšího spánku i lépe zvládat stres.

Velmi důležitý je účinek hořčíku při prevenci nebo léčbě různých komplikací v těhotenství. Patří mezi ně preeklampsie nebo hrozba předčasného porodu. 


Způsoby, jak si můžete doplnit magnesium

Hořčík nalezneme v celé řadě potravin, proto ho zdravý člověk s pestrým jídelníčkem zpravidla doplňovat nemusí. Zdravou životosprávu je důležité dodržovat už při plánování těhotenství a jíst potraviny s vysokým obsahem hořčíku, jako je listová zelenina, vláknina, ořechy a luštěniny. V následující tabulce nabízíme pro lepší představu nejlepší zdroje hořčíku spolu s jeho přibližným obsahem.

Obsah magnesia ve 100 g potravin

Sušená dýňová semínka

535 mg

Slunečnicová semínka

420 mg

Lněná semínka

350 mg

Pražené mandle

278 mg

Pšeničné a žitné klíčky

270 mg

Ořechy kešu

268 mg

Banány

45 mg

V těhotenství však někdy nastávají situace, kdy je vysloveně nezbytné urychleně zvýšit příjem hořčíku a samotná strava už nestačí. V takových případech je nutné nasadit doplňky stravy s hořčíkem.


Kolik užívat magnesia v těhotenství?

Podle nedávných vědeckých studií je ideální denní dávkou hořčíku v těhotenství množství 360 až 400 mg. I bez porady s lékařem je u těhotných žen denní dávka kolem 300 mg považována za bezpečnou.


Kdy začít a dokdy brát magnesium v těhotenství

Na příjem hořčíku byste měla dbát již během období, kdy plánujete otěhotnět. Jeho hladina ale nejvíc klesá mezi 24. až 30. týdnem těhotenství, v tomto období je proto vhodné užívat doplňky stravy s obsahem hořčíku. S obecně doporučenou denní dávkou 390 mg magnesia můžete pokračovat i během kojení.


Jaký hořčík v těhotenství?

U hořčíku je důležité dbát na výběr správné formy, aby se dokázal do těla vstřebat a byl účinný. Dobře využitelné soli hořčíku jsou magnesium orotát, magnesium laktát, magnesium citrát, případně chelát. Naopak slabou vstřebatelnost mají sloučeniny uhličitan hořečnatý nebo oxid hořečnatý. Někdy narazíte na doplňky stravy, které kombinují několik typů nosičů hořčíku s různou vstřebatelností, což je také vhodné řešení.


Dávejte si pozor na nedostatek hořčíku v těhotenství

Zmínili jsme, že magnesium u budoucích maminek pomáhá jako prevence preeklampsie. Jedná se o stav po 20. týdnu těhotenství ohrožující matku i dítě. Je to onemocnění cév placenty, které může vést k vysokému krevnímu tlaku a nedostatečné výživě plodu. Nízká hladina hořčíku zvyšuje riziko preeklampsie. Nedostatek hořčíku souvisí také s rizikem předčasného porodu. Právě v těchto situacích je opodstatněné užívání hořčíku ve vyšších dávkách prostřednictvím doplňků stravy pod dohledem lékaře. 


Autor: Redakce Vegmart

Zdroje informací:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445320/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5590399/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014514/#CIT0007
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472952/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8453627/