Jak se projevuje nedostatek koenzymu Q10 a jak jej jednoduše doplnit?

Jak se projevuje nedostatek koenzymu Q10 a jak jej jednoduše doplnit?

Koenzym Q10, možná také známý jako ubiquinon nebo ubiquinol, je jednou z látek v našem organismu, která plní klíčové úkoly v energetických procesech buněk. Jeho přítomnost je nezbytná pro správné fungování našeho těla, a proto je důležité porozumět, jak důležité role hraje a jaké jsou důsledky jeho nedostatku, který může s přibývajícím věkem přijít jako přirozený důsledek stárnutí. 

V tomto článku se budeme věnovat problematice nedostatku koenzymu Q10, jeho příčinám, projevům, diagnostice, léčbě a způsobům, jak onomu nedostatku předcházet.


Co je to koenzym Q10 a co má v těle na starost?

Koenzym Q10 představuje životně důležitou látku, kterou naše tělo potřebuje v malém množství pro svou správnou funkci a zachování optimálního zdraví. Tato látka působí jako podpora pro mitochondrie, malé struktury v buňkách, které zajišťují produkci energie. 

Koenzym Q10 je také známý jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Dlouhodobá expozice UV záření ze slunce může způsobit předčasné stárnutí pokožky, degradaci a narušení v kolagenových vláknech. Důsledkem této poškozené pokožky jsou drobné linky a vrásky. Koenzym Q10 tak přispívá k udržení zdravého stavu pokožky a redukci známek stárnutí.

Poslední dobou se také hovoří o potenciálních účincích koenzymu Q10 na snižování hladiny cholesterolu, zmírnění migrén a zlepšení energetického stavu těla. Nicméně zatím nemáme k dispozici dostatek jednoznačných důkazů k potvrzení těchto teorií a výsledky studií jsou tedy nejednoznačné.

Koenzym Q10 je rozpustný v tucích a nachází se v potravinách jako jsou sójové boby, arašídy, listová zelenina, mastné ryby a hovězí maso. Výzkumy se soustředí na jeho potenciální úlohu při prevenci a léčbě srdečních onemocnění.


Nedostatek koenzymu Q10

Dva hlavní faktory přispívající k nedostatku koenzymu Q10 jsou věk a užívání statinů. Jak stárneme, naše schopnost přirozeně produkovat koenzym Q10 se snižuje. Statiny jsou léky široce používané k prevenci a léčbě některých srdečních onemocnění a mohou během užívání inhibovat přirozenou produkci koenzymu Q10 v těle. Statiny blokují syntézu cholesterolu, což je klíčový krok pro biosyntézu koenzymu Q10, a proto jsou spojovány se snížením hladiny koenzymu Q10 v těle.

Dále některé zdravotní stavy, včetně srdečních chorob, rakoviny, cukrovky a neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba, mohou vést k nižším hladinám koenzymu Q10.


Koenzym Q10 a kouření

Kouření cigaret má negativní vliv na tělesnou zásobu antioxidantů a metabolismus cholesterolu a koenzym Q10 je silný antioxidant.

Studie, která zahrnovala 55 kuřáků cigaret (25 žen a 30 mužů) a 51 nekuřáků (25 žen a 26 mužů) ve věkovém rozmezí 21 až 45 let, kteří neměli v anamnéze nadměrnou konzumaci alkoholu nebo chronická onemocnění, jako je diabetes mellitus, nebo obezitu, ukázala, že koncentrace koenzymu Q10 byly významně sníženy u kuřáků, zejména u žen, oproti jejich protějškům nekuřákům.


Koenzym Q10 a cukrovka

Několik studií uvádí významně snížené hladiny koenzymu Q10 v krvi u pacientů s diabetem 2. typu (cukrovkou). Cukrovka je tedy dalším faktorem, který snižuje hladinu koenzymu Q10 v organismu. Nejvíce se to týká lidí, kteří užívají v rámci léčby cukrovky antidiabetika. Perorální antidiabetika snižují přirozenou produkci koenzymu Q10 v těle a u pacientů, kteří užívají antidiabetika, a zároveň statiny je snížení hladiny koenzymu Q10 opravdu významné.


Koenzym Q10 a rakovina

Během léčby rakoviny pociťuje mnoho pacientů chuťové averze, zejména ke zdrojům bílkovin, a nemusí být schopni konzumovat dostatečné množství koenzymu Q10 ze stravy. Navíc antineoplastická léčba může mít přímý dopad na syntézu koenzymu Q10.

Dále bylo zjištěno, že výskyt deficitu koenzymu Q10 je významně vyšší u pacientů s rakovinou než u zdravých pacientů. Nedostatek koenzymu Q10 byl také ověřen u žen s diagnózou rakoviny prsu. Ve studii provedené na 200 ženách hospitalizovaných kvůli operaci rakoviny prsu byl nedostatek koenzymu Q10 zaznamenán u pacientek s maligními i nezhoubnými lézemi prsu.


Koenzym Q10 a nedostatek vitamínů

Vitamíny mají klíčovou úlohu v různých metabolických procesech, včetně těch, které se týkají syntézy koenzymu Q10. Mezi konkrétní vitamíny, které ovlivňují koenzym Q10 v našem těle patří například:

  • Vitamín B2 (riboflavin)
    Riboflavin je nezbytný pro konverzi koenzymu Q10 do jeho aktivní formy (ubichinol). Nedostatek riboflavinu může omezit tuto konverzi a snížit dostupnost aktivního koenzymu Q10.
  • Vitamín B3 (niacin)
    Niacin pomáhá regulovat hladinu koenzymu Q10 v těle a může mít vliv na jeho dostupnost.
  • Vitamín B6 (pyridoxin)
    Pyridoxin je zapojen do enzymatických procesů, které mohou ovlivnit syntézu koenzymu Q10.
  • Vitamín C
    Kyselina askorbová (vitamín C) má antioxidační vlastnosti a může pomáhat ochraňovat koenzym Q10 před vnějšími vlivy.

Nedostatek těchto vitamínů může tedy potenciálně ovlivnit dostupnost a funkci koenzymu Q10 v těle. Je důležité se proto zaměřit na pestrou a vyváženou stravu, která zahrnuje dostatečné množství těchto vitamínů, aby se podpořila optimální syntéza a funkce koenzymu Q10.


Koenzym Q10 a genetické mutace

V posledních desítkách let se studuje vliv genetických mutací v syntéze nebo využití koenzymu Q10 v lidském těle. Ruku v ruce s těmito defekty jsou také v hledáčku vědců mitochondriální mutace, což jsou dědičná metabolická onemocnění způsobená mutací buď v jádře v genech pro mitochondriální enzymy, nebo v mitochondriální DNA, která mají různé klinické projevy a vliv na syntézu a využití koenzymu Q10.

Při odhalení této příčiny nedostatku koenzymu Q10 v těle je vhodné začít po dohodě s lékařem koenzym Q10 suplementovat, protože v případě genetických mutací nemusí být tělo schopno si zajistit dostatek samo či s pomocí pestré stravy.


Kdo má vyšší riziko nedostatku koenzymu Q10?

Pojďme si tedy shrnout, které skupiny lidí by měly být na pozoru nebo se na dostatečný příjem koenzymu Q10 (ať už ze stravy nebo za pomoci doplňků stravy) zaměřit:

  • Starší osoby
    S věkem klesá produkce koenzymu Q10, takže starší osoby jsou náchylnější k nedostatku.
     
  • Lidé s nevyváženou stravou
    Osoby, které mají omezený příjem potravin bohatých na koenzym Q10, mohou trpět nedostatkem.
     
  • Sportovci a aktivní lidé
    Lidé s vyšší fyzickou aktivitou a sportovci mohou mít zvýšenou potřebu koenzymu Q10 kvůli jeho úloze v energetických procesech.
     
  • Osoby s určitými zdravotními stavy
    Lidé trpící srdečními chorobami, diabetem, neurodegenerativními onemocněními nebo genetickými poruchami mohou mít zvýšené riziko nedostatku koenzymu Q10.
     
  • Lidé užívající určité léky
    Některé léky, jako jsou statiny, mohou snižovat hladinu koenzymu Q10 v těle.
     
  • Těhotné a kojící ženy
    Během těhotenství a kojení může ženské tělo potřebovat více koenzymu Q10 pro podporu růstu a vývoje plodu.
     
  • Osoby vystavené vysokému stresu nebo toxickým látkám
    Vyšší hladiny stresu a expozice toxickým látkám mohou zvýšit spotřebu koenzymu Q10 v těle.
     
  • Lidé s genetickými predispozicemi a mutacemi
    Osoby s určitými genetickými mutacemi nebo polymorfismy mohou mít zvýšenou náchylnost k nedostatku koenzymu Q10.

Lidé z těchto rizikových skupin by tedy měli po dohodě s lékařem zvážit či přímo započít se suplementací koenzymu Q10 pro zachování optimálních hladin a celkového zdraví.


Projevy nedostatku koenzymu Q10

Nedostatek koenzymu Q10 se v začátcích projevuje především jako významný nedostatek energie a celkové životní síly. Můžete tedy pozorovat trvalou únavu, oslabený imunitní systém, často podlehnete nachlazení nebo zaznamenáte potíže se srdcem nebo svaly. 

Když máte málo koenzymu Q10 v těle, vaše buňky nemají dostatek energie, což může vést k bolestem svalů po náročném cvičení nebo rychlému vyčerpání. Stejně tak se nedostatek koenzymu Q10 může projevit na vaší pleti, která bude rychleji stárnout a zaznamenáte zvýšené množství vrásek. Je to proto, že koenzym Q10 je významný antioxidant, který chrání naše buňky a pomáhá při tvorbě buněčné energie.

V horších případech a těžších deficitech se mohou objevit i následující obtíže:


Svalová slabost

Nedostatek koenzymu Q10 může způsobit problémy s tvorbou energie v buňkách, což vede k nedostatečné produkci ATP (základní formě energie pro svaly). To může způsobit problémy s fungováním svalů a může to být spojeno i s vedlejšími účinky některých léků na snižování cholesterolu, jako jsou statiny. Přidání koenzymu Q10 formou doplňku do stravy může pomoci zmírnit problémy se svaly a zlepšit schopnost vykonávat každodenní aktivity.


Problémy s ledvinami

Nedostatek koenzymu Q10 může způsobit problémy s ledvinami, hlavně u mladých dospělých a dětí. Když v ledvinách chybí, může to způsobit potíže s dýchacím procesem v buňkách. To může poškodit části ledvin a způsobit, že se v moči bude objevovat více bílkovin. Vědeckými studiemi bylo prokázáno, že suplementace koenzymu Q10 pomáhá snižovat množství bílkovin v moči a také zlepšuje poměr mezi bílkovinami a látkou zvanou kreatinin. Koenzym Q10 také pomáhá udržet ledviny ve zdravém a funkčním stavu.


Zhoršení zraku

Koenzym Q10 se nachází v naší sítnici a jak už bylo uvedeno výše, s věkem jeho hladiny klesají. To může zvýšit riziko poškození sítnice. Výzkum ukazuje, že suplementace koenzymu Q10 může pomoci bránit tvorbě škodlivých oxidativních sloučenin. Toto může být užitečné při léčbě očních onemocnění, jako je glaukom, a dalších problémů spojených se stárnutím a jeho dopady na náš zrak.


Zhoršení či ztráta sluchu

Nedostatek koenzymu Q10 může při těžkém deficitu způsobit problémy se sluchem, zejména senzorineurální ztrátu sluchu. Některé studie naznačují, že přidání koenzymu Q10 do stravy může pomoci zlepšit sluch u lidí, kteří trpí zhoršeným či zhoršujícím se sluchem.


Potíže se srdcem

Nedostatek koenzymu Q10 v serdeční tkáni může způsobit různé problémy, které mohou odpovídat srdečnímu selhání či zvětšení srdce. Nedostatek koenzymu Q10 v srdci může způsobit problémy s ochranou buněk před poškozením a také problémy s energetickým zásobováním buněk. Když lidé v této situaci začnou se suplementací koenzymu Q10 ve formě doplňků stravy, může to pomoci snížit riziko srdečních problémů.


Jak zjistit nedostatek koenzymu Q10

Při podezření na nedostatek koenzymu Q10 je vhodné navštívit ošetřujícího lékaře, který stanoví vhodný postup a diagnostiku.

Diagnózu nedostatku koenzymu Q10 lze provést přímým měřením koenzymu Q10, nejlépe ve svalu; jelikož se však svalová biopsie u běžných případů běžně neprovádí, alternativní tkání pro diagnózu mohou být kožní fibroblasty.

Celkový koenzym Q10 se měří také v hemolyzované krvi, což znamená, že krevní buňky jsou před analýzou rozbity. Tento test koenzymu Q10 se primárně používá k diagnostice deficitu koenzymu Q10 u mitochondriálních poruch.


Kolik koenzymu Q10 je vhodné při deficitu doplňovat?

V případě významnějšího nedostatku, zejména u lidí se srdečními problémy, se doporučuje denní dávka 10 až 30 mg. U lidí s mírným až středním nedostatkem Q10 se hladina postupně zvyšuje, dokud se nepřiblíží k normálu. Než se tělo nasytí, může to trvat i déle než 3 měsíce. Avšak u lidí s výrazným nedostatkem Q10 může docházet k částečnému zlepšení již po několika dnech užívání. Důležité je si uvědomit, že léčba koenzymem Q10 bude účinná pouze u pacientů, jejichž onemocnění souvisí s nedostatkem Q10.


Jak předcházet nedostatku koenzymu Q10

Pokud se rozhodnete pro zvýšení příjmu koenzymu Q10 nebo prevenci jeho nedostatku, můžete se zaměřit na potraviny na něj bohaté.


Potravinové zdroje koenzymu Q10

Mezi nejbohatší zdroje koenzymu Q10 mezi potravinami patří:

Rostlinné potraviny

Obsah koenzymu Q10 v mg/kg

Sójové boby

54-280

Arašídy

27

Petržel

8-26

Vlašské ořechy

19

Sezamová semínka

18-23

Avokádo

10

Živočišné potraviny

Obsah koenzymu Q10 v mg/kg

Hovězí játra

39-50

Hovězí maso

26-40

Kuřecí stehna

24-25

Vepřové maso

14-45

Sardinky

5-64

Losos

4-8

Zdroj tabulkyecosh.com/coenzyme-q10-coq10-23-possible-health-benefits-of-coq10-based-on-science/ 

Kromě výše uvedených potravin obsahují koenzym Q10 také některé druhy ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a obilovin, i když v mnohem menším množství.


Doplňky stravy s obsahem koenzymu Q10

Hlídat si příjem koenzymu Q10 z potravinových zdrojů může být v běžném životě poměrně obtížné a nepraktické, proto je pro mnoho lidí snazší a pohodlnější volbou koenzym Q10 ve formě doplňku stravy.

Většina současných doplňků stravy obsahujících koenzym Q10 je vyráběna prostřednictvím procesu bakteriální fermentace, což znamená, že tyto produkty jsou tedy vhodné pro vegany. Nejčastěji používanou bakterií při výrobě koenzymu Q10 je bakterie Agrobacterium tumefaciens.


Dostupné formy koenzymu Q10

Koenzym Q10 je obvykle k dispozici ve dvou formách, známých jako ubiquinol a ubiquinon. Vědecký výzkum nám říká, že obě tyto formy, ubiquinol i ubiquinon, mají stejné účinky a nebyly pozorovány žádné významné rozdíly v jejich absorbci. Ačkoli některé zdroje tvrdí, že existuje rozdíl v účinnosti těchto dvou forem, tato tvrzení jsou nepodložená a mohou být způsobena marketingovými zájmy firem, které propagují jednu z forem jako "nejúčinnější".

Pokud by vás zajímaly konkrétní produkty, které stojí za to zvážit při výběru toho nejlepšího koenzymu Q10, jejich výhody, nevýhody, obsah koenzymu Q10 a jejich určení, pokračujte na tento článek, ve kterém najdete recenze na nejlepší produkty s obsahem koenzymu Q10.


Závěr

Nedostatek koenzymu Q10 není příliš častá diagnóza, nicméně je dobré mít o této problematice alespoň základní znalosti. Vzhledem k tomu, že s přibývajícím věkem začíná přirozená tvorba koenzymu Q10 v našem těle klesat a ve stáří zaniká, je na zvážení, zda začít s přibývajícím věkem s jeho suplementací. Pokud patříte do některé z rizikových skupin popsaných výše nebo máte obtíže, které by mohly být s jeho nedostatkem spojené, je vhodné si s vaším ošetřujícím lékařem o možném nedostatku koenzymu Q10 pohovořit.


Autor článku: Kateřina Brenkušová, certifikovaná poradkyně v oblasti rostlinné stravy

Zdroje informací:

  1. El-Ghoroury EA, Raslan HM, Badawy EA, et al. Malondialdehyde and CoQ10 in platelets and serum in type II diabetes: correlation with glycemic control. Blood Coagul Fibrinolysis 2009;20:248–51. https://doi.org/10.1097/MBC.0b013e3283254549
  2. Folkers K, Osterborg A, Nylander M, et al: Activities of vitamin Q10 in animal models and a serious deficiency in patients with cancer. Biochem Biophys Res Commun 234(2)
  3. Jolliet P, Simon N, Barre J, et al: Plasma coenzyme Q10 concentrations in breast cancer: Prognosis and therapeutic consequences. Int J Clin Pharmacol Ther 36(9)
  4. https://futureyouhealth.com/knowledge-centre/what-is-coq10?_gl=1*gda6wj*_up*MQ..*_ga*NDgzMjIyMzkxLjE2OTY2MTM0ODI.*_ga_2RTV1MRQEX*MTY5NjYxMzQ4MS4xLjAuMTY5NjYxMzQ4MS4wLjAuMA..#ref3
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9177262/
  6. https://doi.org/10.12659/MSM.890777
  7. https://www.eurekaselect.com/article/85094
  8. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2022/5250254/