10 účinků, které potřebujete vědět o hlívě ústřičné

10 účinků, které potřebujete vědět o hlívě ústřičné

Tato nenápadná houba v sobě skrývá bohatství živin a látek prospěšných pro lidské zdraví. Podívejme se blíže na to, jaké benefity má hlíva pro naše zdraví, proč je životabudičem pro naši imunitu a také kdy a v jaké formě je nejlepší zařadit ji do svého jídelníčku.

Hlíva ústřičná, známá také pod latinským názvem Pleurotus ostreatus, je jedlá dřevokazná houba, která roste v trsech na kmenech listnatých stromů, zejména dubů a buků. Její název pochází z charakteristického tvaru a barvy klobouku, který připomíná ústřici. Barva klobouku se může měnit od bílé přes šedou až po modrošedou. Klobouk má průměr od 5 do 35 cm. Hlíva ústřičná roste od jara do podzimu a díky nenáročným podmínkám pěstování ji lze pěstovat i doma.

Již v tradiční čínské medicíně se houby využívaly k podpoře organismu. Hlívě, díky jejímu typickému tvaru, přisuzovali příznivé účinky zejména na činnost jater a ledvin. V současnosti svou popularitu nabývá nejen v kuchyni, ale zejména jako součást různých výzkumů pro její možné účinky na zdraví.


Proč je hlíva ústřičná tak oblíbená?

Hlíva ústřičná je oblíbená z několika důvodů. V první řadě je to výborná jedlá houba s jemnou chutí a mírně anýzovým aroma. Dá se připravovat na mnoho různých způsobů a je běžnou součástí zejména asijských jídel.

Hlíva ústřičná se stává stále oblíbenější nejen pro svou chuť a účinky na zdraví, ale také pro nenáročné pěstování. Díky svým vlastnostem je skvělou volbou pro vegetariány, vegany a všechny, kteří se snaží o zdravý životní styl.


Jaké živiny obsahuje hlíva ústřičná?

Kromě skvělé chuti je hlíva ústřičná nabitá i zdraví prospěšnými látkami. Obsahuje vitamíny B, C, D a minerály draslík, hořčík, zinek a selen. Má také vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.


Vitamíny

Hlíva je bohatá na vitamíny skupiny B, jako je B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) a B6 (pyridoxin). Tyto vitamíny přispívají ke snížení vyčerpání a únavy, ke správnému fungování nervového systému a také k udržení zdravé pokožky. Zároveň je také cenným zdrojem vitamínů C, D a K.


Minerály

Z minerálů je hlíva ústřičná bohatá na draslík, hořčík, zinek a selen. Draslík přispívá k udržení normálních hodnot krevního tlaku, hořčík je přínosný pro správné fungování svalů a nervového systému. Zinek přispívá k udržení zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zároveň ovlivňuje správné fungování imunitního systému. Selen jako významný antioxidant pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.


Betaglukany

Betaglukany jsou přírodní polysacharidy, které se vyskytují v buněčných stěnách rostlin, zejména v ovsu, ječmeni a pšenici. Jsou také přítomny v buňkách pekařských kvasnic, v buněčných stěnách hub (jako je hlíva) a některých mikroorganismech. Připisuje se jim množství zdraví prospěšných vlastností, včetně podpory při některých trávicích obtížích a podpory imunitního systému.

Betaglukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Nejznámější jsou ovšem pro svůj pozitivní vliv na imunitu. Betaglukany aktivují makrofágy, bílé krvinky, které jsou spouštěči imunitní odpovědi v boji proti infekcím. Betaglukany se řadí do skupiny prebiotik, díky čemuž kromě přímé podpory imunitních buněk dokáží zároveň zlepšit aktivitu přirozené střevní mikroflóry.


Tabulka nutričního profilu hlívy ústřičné ve 100 g

Látka

Množství

Voda

87 g

Bílkoviny

3,3 g

Sacharidy

6 g

Vláknina

2–3 g

Tuky

0,4 g

Vitamín B1 (thiamin)

0,1 mg

Vitamín B2 (riboflavin)

0,3 mg

Vitamín B3 (niacin)

5 mg

Vitamín B6 (pyridoxin)

0,1 mg

Vitamín C

10 mg

Vitamín D

2 mcg

Draslík

420 mg

Hořčík

18 mg

Zinek

0,8 mg

Selen

2,6 mcg

Betaglukany

1–3 g

Zdroj tabulky: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168580/nutrients 

Nutriční hodnoty hlívy ústřičné se mohou lišit v závislosti na druhu, podmínkách pěstování a způsobu zpracování.


Účinky hlívy ústřičné

Díky pestrému složení vitamínů, minerálů a antioxidantů má hlíva ústřičná širokou škálu prospěšných účinků na lidský organismus:

  • díky betaglukanům pozitivně působí na imunitní systém,
  • je bohatým zdrojem antioxidantů,
  • je přirozeně nízkokalorická potravina,
  • pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu,
  • příznivě působí na hodnoty krevního tlaku,
  • podporuje fungování trávicího traktu,
  • podporuje pevné kosti a funkční klouby,
  • podporuje kognitivní funkce,
  • přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání.


1. Podpora imunitního systému

Hlíva ústřičná je bohatá na betaglukany, polysacharidy, které podporují imunitní systém na více úrovních. Pozitivní účinky na podporu imunitního systému byly prokázány také v 8týdenní studii užívání doplňku s extraktem z hlívy ústřičné ve srovnání s placebem.


2. Bohatý zdroj antioxidantů

Zánětlivé procesy mohou v organismu probíhat i bez toho, abychom o nich věděli nebo je pociťovali. Proto je důležité, aby se v naší stravě nacházely látky, které pomohou organismu zánětlivé procesy přirozeně kontrolovat. Právě houby se jeví jako cenný zdroj antioxidantů, které mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály. Volné radikály jsou zodpovědné za stárnutí a různá chronická onemocnění. Antioxidanty v hlívě ústřičné pomáhají předcházet těmto onemocněním. Mezi typické antioxidanty patří například vitamín C a vitamín E.


3. Přirozeně nízkokalorická potravina

Hlíva ústřičná, stejně jako jiné houby, je nízkokalorická houba bohatá na vlákninu, která zasytí a podpoří trávení. Zároveň je zdrojem bílkovin, které prodlužují pocit sytosti a podporují metabolismus. Hlíva je skvělou potravinou pro podporu zdravé hmotnosti a také jako příjemné zpestření chutí, pokud upřednostňujete vegetariánskou nebo veganskou stravu.


4. Vliv na hladinu cholesterolu

Betaglukany, které se nacházejí v hlívě, se řadí mezi typy vlákniny. Když jsou fermentovány bakteriemi ve střevě, tvoří se z nich mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou schopny snížit produkci cholesterolu v těle.

Podobný účinek byl prokázán ve studii s 20 dospělými účastníky, kteří pili polévku o obsahu 30 gramů sušené hlívy po dobu 21 dnů. Ve srovnání s placebem bylo u nich zaznamenáno snížení hladiny triglyceridů a oxidovaného LDL (špatného) cholesterolu a také pokles hladiny celkového cholesterolu v krevním séru.


5. Regulace krevního tlaku

Hlíva ústřičná obsahuje draslík, minerál, který přispívá k udržení normálního krevního tlaku. Ve spojení s příznivým efektem na udržování hladiny cholesterolu může přispět ke správnému fungování srdečně-cévního systému a metabolického zdraví.


6. Podpora trávení

Vláknina v hlívě ústřičné je přirozenou potravou pro prospěšné bakterie ve střevech. Pomáhá nejen k jejich rozvoji, ale také brání přerůstání patogenních bakterií, které by mohly vést k trávicím obtížím. Díky rozkladu betaglukanů bakteriemi získá organismus zdroje mastných kyselin s krátkým řetězcem, které mu slouží jako zdroj energie.


7. Potenciální ochrana před rozvojem některých typů rakoviny

Hlíva ústřičná obsahuje látky, které ve studiích prokazují své možné účinky proti vzniku nádorů. Ve studii na zvířatech se prokázal synergický efekt kombinace betaglukanů s resveratrolem a vitamínem C jako přírodními antioxidanty. Tato trojkombinace může mít potenciálně ochranný efekt před rozvojem rakoviny prsu a plic. V současnosti probíhá další výzkum, který se pokouší odhalit přesné mechanismy pozorovaných účinků.


8. Podpora zdraví kostí a kloubů

Díky obsahu vitamínu C, D a hořčíku má hlíva pozitivní vliv na zdraví kostí a kloubů. Vitamín D pomáhá tělu vstřebávat vápník, který je důležitý pro budování a udržování silných kostí. Studenti farmaceutické fakulty na Univerzitě Gadjah Mada v Indonésii provedli v roce 2016 výzkum o výhodách této houby pro zdraví kostí. Zjistili, že konzumace hlívy ústřičné snižuje riziko vzniku osteoklastogenezy, procesu, při kterém se v kostní dřeni tvoří osteoklastické buňky. Pokud se ujistíte, že vaše tělo dostává i dostatek vitamínu D, snížíte riziko osteoporózy, nemoci, která způsobuje křehké kosti a řídnutí kostní hmoty.


9. Podpora kognitivních funkcí

Hlíva ústřičná obsahuje látky, které mohou zlepšit kognitivní funkce, jako je paměť, učení a koncentrace. Některé studie naznačují, že hlíva ústřičná může být prospěšná při prevenci nebo léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a demence.


10. Snížení pocitu únavy a vyčerpání

Vitamíny skupiny B hrají důležitou roli v energetickém metabolismu. Jejich bohaté zastoupení najdeme právě v extraktu z hlívy. Vitamíny skupiny B, jak je známo, mohou pomoci zmírnit pocity únavy a přispět ke správnému fungování látkové přeměny pro tvorbu energie.


Hlíva ústřičná v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně (TČM) se hlíva ústřičná považuje za důležitý podpůrný prostředek s mnoha benefity pro zdraví. Hlíva ústřičná se v TČM klasifikuje jako „teplá“ a „sladká“ a používá se zejména na:

  • Podporu imunitního systému: Hlíva ústřičná se v TČM považuje za posilovač Qi (životní energie) a imunitního systému. Používá se při problémech dýchacích cest, nachlazení a chřipce.
  • Úpravu cholesterolu a krevního tlaku: Hlíva ústřičná má v TČM močopudné a detoxikační vlastnosti. Používá se ke snížení cholesterolu a krevního tlaku, na podporu zdraví srdce a cév.
  • Podporu trávení a úlevu od trávicích potíží, jako je průjem, zácpa nadýmání.
  • Podporu funkce jater: Hlíva svým tvarem připomínala lidem játra, proto věřili, že je vhodná právě pro detoxikaci a podporu funkcí tohoto orgánu.


Hlíva ústřičná v kuchyni

Jak jsme již zmiňovali, hlíva ústřičná je lahodná a všestranná ingredience, kterou lze využít v kuchyni na různé způsoby. Můžete ji dusit, smažit, grilovat, sušit, marinovat a používat do polévek, omáček či rizota. Má jemnou chuť a mírně anýzové aroma, díky čemuž z ní vykouzlíte rozličné pokrmy.


3 tipy na pochoutky z hlívy ústřičné

  • Dušená hlíva: Hlívu si nakrájíme na menší kousky a podusíme na oleji s cibulí a česnekem. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Podáváme s rýží, bramborem nebo těstovinami.
  • Grilovaná hlíva: Hlívu nakrájíme na plátky a potřeme olivovým olejem, solí a pepřem. Grilujeme na grilu nebo pánvi dozlatova. Podávat ji můžeme jako přílohu nebo hlavní jídlo.
  • Marinovaná hlíva ústřičná: Hlívu nakrájíme na menší kousky a marinujeme v oleji s cukrem, bylinkami, pepřem a trochou octa. Marinovanou hlívu můžeme podávat jako předkrm nebo přidat do salátů.


Hlíva ústřičná v doplňcích stravy

Pro své nutriční složení a známé účinky na zdraví se hlíva může stát cenným pomocníkem při podpoře imunity a udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. V podobě sušeného extraktu se její účinky výrazně znásobují. Na trhu může být extrakt z hlívy dostupný nejčastěji jako:

  • Tablety: Jsou nejběžnější formou výživových doplňků s hlívou ústřičnou. Jsou snadno polykatelné a poskytují koncentrovanou dávku účinných látek.
  • Kapsle: Jsou podobné tabletám, ale jsou měkčí a snáze se vstřebávají. Některé kapsle obsahují také tekutý extrakt z hlívy ústřičné.
  • Tekuté doplňky: Tinktury a kapky mají výhodu rychlejšího vstřebávání. Jsou vhodné pro lidi, kteří mají potíže s polykáním tablet nebo kapslí. V naší nabídce naleznete tinkturu z hlívy bez obsahu alkoholu od Salvia paradise.
  • Prášek: Hlívu ústřičnou v prášku lze přidávat do smoothies, jogurtů, cereálií a jiných jídel a nápojů. Je to skvělý způsob, jak do stravy nenápadně zakomponovat hlívu.


Jak užívat doplňky s hlívou ústřičnou

Denní dávka hlívy ústřičné ve výživových doplňcích se může lišit v závislosti na produktu a jeho koncentraci. Obecně se doporučuje užívat 200–500 mg hlívy ústřičné denně, přičemž tato dávka by měla obsahovat 50–150 mg betaglukanů.

Je důležité poznamenat, že pro hlívu ústřičnou ve výživových doplňcích není stanovena oficiální doporučená denní dávka (ODD). Tato informace se může lišit v závislosti na výrobci a typu produktu. Vždy se řiďte pokyny na obalu a v případě jakýchkoliv otázek se obraťte na svého lékaře nebo lékárníka.

Hlívu ústřičnou ve výživových doplňcích můžete užívat kdykoliv během dne, ale nejčastěji se doporučuje užívat ji ráno s jídlem. Užívání s jídlem může pomoci při vstřebávání účinných látek.

Některé produkty s hlívou ústřičnou se doporučuje užívat před spaním, protože hlíva ústřičná díky obsahu B vitamínů a magnézia může mít zároveň i relaxační a zklidňující účinky. Vždy se řiďte pokyny na obalu.


Zvýšení vstřebatelnosti

Vstřebávání účinných látek z hlívy ústřičné ve výživových doplňcích může pomoci zvýšit vitamín C. Doporučuje se užívat hlívu ústřičnou spolu s vitamínem C, protože ten pomáhá zvyšovat vstřebávání a imunostimulační účinnost betaglukanů, hlavních účinných látek v hlívě.

Užívání hlívy ústřičné z výživových doplňků je prospěšné v každém ročním období, ale obzvlášť vhodné je na podzim a přes zimu. Naše tělo je vlivem sychravého a chladného počasí náchylnější k infekcím dýchacích cest. Extrakt z hlívy ústřičné může být vítaným pomocníkem při podpoře imunity, aby se organismus dokázal lépe bránit před nachlazením a chřipkou.


Nežádoucí účinky hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je obecně bezpečná pro konzumaci a užívání formou výživových doplňků. Nicméně jako každý přírodní produkt, i hlíva ústřičná může mít v některých případech nežádoucí účinky, jako například:

  • Žaludeční potíže: Nejčastější nežádoucí účinky hlívy ústřičné jsou mírné žaludeční potíže, jako je nadýmání, plynatost, nevolnost a průjem. Tyto příznaky obvykle zmizí samy od sebe po snížení dávky nebo po několika dnech užívání.
  • Alergické reakce: Někteří lidé mohou být alergičtí na hlívu ústřičnou. Pokud po užití hlívy ústřičné zpozorujete jakékoli příznaky alergické reakce, jako je vyrážka, svědění, otok obličeje nebo dýchací potíže, okamžitě přestaňte hlívu užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Interakce s léky: Hlíva ústřičná může interagovat s některými léky, jako jsou léky na ředění krve, léky na cukrovku a imunosupresiva. Pokud užíváte jakékoliv léky, před zahájením užívání hlívy ústřičné se poraďte se svým lékařem.


Kdo by hlívu ústřičnou neměl užívat?

Obecně je vhodné se při užívání jakéhokoli doplňku poradit předem s lékařem nebo lékárníkem, zejména u dětí, těhotných a kojících žen. Přestože je užívání medicinálních hub spojeno s podpůrnými účinky na zdraví, je důležité dbát při výběru na kvalitu výrobku, abyste předešli riziku kontaminovaného produktu.

Zvýšenou opatrnost při užívání doplňků s hlívou by měli mít také lidé s poruchami srážlivosti krve nebo pacienti, kteří užívají léky na ředění krve, léky na snižování hladiny cukru nebo imunosupresiva. V těchto případech konzultujte užívání doplňků se svým lékařem.


Závěr

Hlíva ústřičná je oblíbenou přísadou do vaření nejen pro její příjemnou chuť, ale také pro snadné pěstování. Díky obsahu aktivních látek přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu a krevního tlaku a také pozitivně ovlivňuje imunitní systém. V tradiční čínské medicíně či lidovém léčitelství se účinky medicinálních hub na podporu zdraví využívaly již po staletí. Kromě hlívy existuje také mnoho jiných zajímavých hub, které se liší svým vlivem na organismus. Více o nich se dočtete v článku 9 nejlepších druhů medicinálních hub a jejich účinky.


Autorka článku: Ing. Jana Guráňová, výživová poradkyně

Zdroje:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1041/beta-glucans
  2. https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/31960663/
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168580/nutrients
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067930/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308413/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30775990/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230384/
  8. https://ar.iiarjournals.org/content/32/1/81
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22213291/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5297730/
  11. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464610000630
  12. https://ugm.ac.id/en/news/12202-oyster-mushroom-can-reduce-osteoporosis-risks/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9328747/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7869438/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3382753/
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146517/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10302218/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10608147/