Kyselina listová a její účinky na organismus (vše podstatné na jednom místě)

Kyselina listová a její účinky na organismus (vše podstatné na jednom místě)

Význam kyseliny listové se nejčastěji pojí s těhotenstvím a vývojem plodu, ale to zdaleka není vše. Kyselina listová má v lidském těle mnohem více funkcí. Jelikož si ji naše tělo nedokáže vytvořit samo, je důležité vědět, jak si zajistit její dostatečný příjem pomocí potravin nebo doplňků stravy.


Co je kyselina listová?

Je to jeden z vitamínů skupiny B, konkrétně B9, označovaný také jako folát. Ve skutečnosti ale kyselina listová a folát není jedno a totéž. Zatímco folát je přirozeně se vyskytující forma vitamínu B9 v rostlinných a živočišných potravinách, kyselina listová je syntetickou verzí tohoto vitamínu, která se nachází v doplňcích stravy. Při užití kyseliny listové ji musí tělo nejdříve metabolizovat na folát, který dokáže zužitkovat. V tomto textu ale budeme používat výraz „kyselina listová“ jako obecně užívaný ekvivalent k vitamínu B9.

Význam kyseliny listové souvisí zejména se správným dělením buněk, krvetvorbou a vývojem DNA a RNA.


Kdy může nastat nedostatek kyseliny listové v těle?

U zdravého člověka s pestrým a vyváženým jídelníčkem si organismus zajistí dostatek vitamínu B9 přímo ze stravy. Rizikovými skupinami, u kterých může nastat deficit, jsou:

  • těhotné ženy, u kterých výrazně roste spotřeba folátu pro správný vývoj plodu;
  • osoby trpící hypovitaminózou a chudokrevností;
  • osoby trpící celiakií, Crohnovou chorobou, případně s genetickou poruchou zabraňující zpracovávání kyseliny listové v těle.

Těmto skupinám lékaři doporučují užívat doplňky stravy s kyselinou listovouNedostatek kyseliny listové může způsobovat anémii, která se projevuje únavou, zimomřivostí, nedostatkem energie, bolestmi hlavy, dušností, vyskytují se také depresivní nálady a problémy se soustředěním. U těhotných žen může mít nedostatek kyseliny listové závažné dopady na vývoj dítěte.


Jaké má kyselina listová účinky?

Folát je důležitý pro celou řadu funkcí v těle, a to u všech osob. Jeho hlavní účinky popisujeme v odstavcích níže.


1. Správná tvorba červených krvinek

Kyselina listová ovlivňuje správný průběh metabolických procesů, které mají za úkol tvorbu červených krvinek. Nedostatek kyseliny listové tedy může vést k anémii.


2. Tvorba DNA a RNA 

Díky kyselině listové funguje obnova a syntéza bílkovin a nukleových kyselin DNA a RNA, které regulují důležité buněčné a biologické procesy v těle. Jsou také nositelkami genetické informace.


3. Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Bylo prokázáno, že vitamín B9 spolu s vitamíny B6 a B12 mají pozitivní vliv na prevenci cévní mozkové příhody. Společně tyto vitamíny regulují hladinu aminokyseliny zvané homocystein, která při vysokém množství zvyšuje riziko cévních a srdečních onemocnění, ale také osteoporózy.


4. Správný vývoj plodu a další vlivy na průběh těhotenství

Dostatečný příjem kyseliny listové u těhotných může snížit riziko vážných vývojových chyb plodu. Kyselina listová je klíčová pro správný vývoj plodu, zejména během raných stádií těhotenství. Její dostatečný příjem se pojí s podporou normálního vývoje nervové trubice, která později formuje mozek a míchu.


Jaké množství kyseliny listové potřebujeme?

Odborníci doporučují pro konkrétní věkové a zdravotně indikované skupiny následující denní množství příjmu kyseliny listové:

  Kategorie

  Doporučená denní dávka  

  Novorozenci do 6 měsíců  

  65 μg

  (6–12 měsíců)

  80 μg

  Batolata (1–3 roky)

  150 μg

  Děti (4–8 let)

  200 μg

  Děti (9–13 let)

  300 μg

  Teenageři 14+ a dospělí

  400 μg

  Těhotné ženy

  600 μg

  Kojící ženy

  500 μg


Horní hranice denního příjmu kyseliny listové je kolem 1000 mikrogramů. Nebylo zatím prokázáno, že by překročení maximální dávky škodilo, ale nedoporučuje se užívat příliš vysoké dávky, zejména lidem trpícím deficitem vitamínu B12. Jak užívat a dávkovat kyselinu listovou rozebereme podrobněji v našem dalším článku.


Zdroje kyseliny listové

Kyselina listová je obsažena v celé řadě potravin. Najdeme ji v živočišných zdrojích, ale také v rostlinné stravě. Obsah folátu v jednotlivých potravinách uvádí následující tabulka.

  Potravina

  Obsah folátu v 100 g  

  zelené sójové boby (Edamame)

  311μg

  listová zelenina – špenát, zelí, hlávkový salát  

  136–194 ug

  brokolice

  108 μg

  růžičková kapusta

  61 μg

  hrášek

  65 μg

  chřest

  52 μg

  luštěniny (fazole, čočka)

  181 μg

  citrusy

  30 μg

  různé ovoce (banány, meloun, mango, hrozny)

  20–40 μg

  vločky

  56 μg

  ořechy

  98 μg


Jak vybrat správný doplněk stravy s kyselinou listovou?

Při hrozícím nedostatku kyseliny listové je jedinou možností užívat výživové doplňky. Ty můžete najít například ve formě účinné látky methylfolátu, která je nejlépe vstřebatelnou formou kyseliny listové. Setkat se můžete také s názvem 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), což je folát v bioaktivní a mimořádně stabilní formě, vhodný zejména pro osoby s poruchou metabolismu a vstřebávání klasické formy kyseliny listové. Na trhu naleznete všechny typy doplňků: tablety, kapsle, prášek nebo tekuté formy, jako jsou kapky a spreje.

Užívat doplňky stravy s kyselinou listovou by měly, jak již bylo zmíněno výše, ženy během těhotenství, ale i před otěhotněním, tedy v době, kdy těhotenství teprve plánují. Rovněž je vhodné užívat kyselinu listovou ve výživových doplňcích i během kojení. Důležité je vybrat si doplňky speciálně určené pro těhotné a kojící ženy, s odpovídající doporučenou denní dávkou a v bioaktivní formě. 

Kyselina listová hraje důležitou roli také v mužském organismu, zejména v oblasti tvorby krve, dělení buněk a správné funkce imunitního systému. Rovněž je důležitá kyselina listová pro děti s anémií, při vybírání vhodných výživových doplňků dbejte na doporučenou denní dávku. Kyselina listová pro děti je vhodná ve formě výživového doplňku, který se snadno užívá, jako jsou právě spreje nebo kapky.

Na závěr je potřeba znovu připomenout, že v ideálním případě by zdravému člověku měl bohatě stačit příjem kyseliny listové ze stravyVařením nebo skladováním však mohou potraviny ztratit až 95 % tohoto vitamínu. Pokud tedy chcete maximalizovat příjem vitamínu B9 z potravin, je nejlepší užívat je tepelně neupravené a čerstvé (neplatí to však pro luštěniny, rýži či jiné potraviny, které je nutno před konzumací uvařit).


Redakce Vegmart

Zdroje:

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/ 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29078842/
  3. https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/faqs/faqs-safety.html 
  4. https://www.gsklub.sk/magazin/kyselina-listova-folat-vitamin-b9-tri-nazvy-pre-jeden-dolezity-vitamin/
  5. https://www.healthline.com/health/folate-deficiency