Co způsobuje a jak se projevuje nedostatek kyseliny listové?

Co způsobuje a jak se projevuje nedostatek kyseliny listové?

Kyselina listová je syntetickou formou vitamínu B9. Za běžných okolností ji zdravý člověk získává ze stravy. Nedostatek kyseliny listové je přesto poměrně častý jev, zejména u určitých rizikových skupin, který s sebou přináší zdravotní komplikace. Kdo a v jakých případech může mít nedostatek kyseliny listové, jak se to projevuje a jak tomu zabránit, si povíme v následujícím článku.

Přírodní vitamín B9 se vyskytuje v potravinách a nazývá se folát, zatímco kyselina listová je syntetickou formou vitamínu B9 v doplňcích stravy. Všechny tři výrazy se však používají rovnocenně, my budeme v tomto článku používat výraz kyselina listová.


Kyselina listová – co to je?

Tento důležitý vitamín skupiny B se podílí na mnoha chemických procesech v těle. Mezi nejdůležitější z nich patří dělení buněk, tvorba červených krvinek, syntéza a obnova DNA, metabolismus aminokyselin, růst zárodečných tkání a vývoj nervového systému u embrya. Také má význam jako prevence infarktu a srdečních onemocnění, mozkové mrtvice či vzniku osteoporózy.

Více se o její důležitosti dozvíte v článku Kyselina listová a její účinky.


Kdo by si měl dát pozor na nedostatek kyseliny listové?

Deficit kyseliny listové může nastat u osob, jejichž tělo má mnohem vyšší nároky nebo má problémy se vstřebáváním vitamínů. Typickou skupinou jsou:

  • těhotné ženy a ženy plánující těhotenství;
  • kojící ženy;
  • děti a dospělí s onemocněními, která brání správnému vstřebávání látek do těla;
  • starší osoby;
  • těžcí alkoholici.

Vysvětlíme si, proč právě tyto skupiny patří mezi rizikové a co jim při nedostatku kyseliny listové hrozí.


Nedostatek kyseliny listové u těhotných žen

Těhotné ženy mají vyšší spotřebu kyseliny listové kvůli vyvíjejícímu se embryu, a to až 650 mikrogramů denně. I ženy plánující těhotenství by měly zvýšit svůj příjem kyseliny listové. Důvodem je prevence vývojových vad plodu nebo spontánního potratu, jelikož nejvyšší spotřebu kyseliny listové má tělo zejména v prvních týdnech těhotenství. Vyšší denní příjem kyseliny listové potřebuje tělo i pro dostatečnou tvorbu mateřského mléka, proto se doporučuje pokračovat v užívání doplňků stravy i po porodu.

Při nedostatku kyseliny listové během těhotenství hrozí plodu vážné vývojové vady neurální trubice, mozku (anencefalie), rozštěp páteře, ale stoupá také riziko předčasného porodu či nízké porodní hmotnosti miminka.

>>> Kvalitní doplňky stravy s obsahem kyseliny listové pro těhotné
>>> Doplňky stravy s kyselinou listovou na podporu otěhotnění


Děti, dospělí a starší lidé se zhoršeným vstřebáváním živin 

Patří sem například lidé trpící celiakií nebo Crohnovou chorobou, ale také genetickými onemocněními, jejichž následkem nedochází k dostatečnému vstřebávání kyseliny listové do těla. Ohroženou skupinou jsou také senioři, kteří příliš nedbají na vyvážený jídelníček, užívají léky ovlivňující schopnost těla doplnit si kyselinu listovou a jsou náchylnější k rozvoji srdečně-cévních chorob či osteoporózy.


Alkoholici

Při nadměrném pití alkoholických nápojů trpí celý organismus, protože to jde zpravidla ruku v ruce se špatným a nevyváženým jídelníčkem. Následkem špatného trávení se folát ze stravy nedostatečně vstřebává a nevyužitý odchází z těla.

Nedostatek kyseliny listové může zvyšovat nejen riziko kardiovaskulárních, ale i rakovinných onemocnění, může také vést k anémii, zhoršenému psychickému stavu i slabé imunitě.


Projevy a příznaky nedostatku kyseliny listové

Při deficitu kyseliny listové lze pozorovat různé akutní projevy nebo potíže. 


1. Makrocytární forma anémie

Červené krvinky nejsou při této formě anémie dostatečně vyvinuty a ztrácí schopnost nést kyslík. Projevuje se to zejména výraznou únavou, slabostí, bolestmi hlavy a bušením srdce.


2. Problémy s trávením

Nedostatek kyseliny listové můžete pozorovat také jako dlouhodobé trávicí potíže v podobě průjmu či nadýmání. 

3. Zhoršení psychického stavu a paměti

Pozorovat lze nespavost, zhoršenou paměť, výskyt depresivních stavů, nervozity, při opravdu výrazném nedostatku vitamínu B9 stoupá zejména u starších osob riziko rozvoje demence.


4. Další příznaky

Člověk s nedostatkem kyseliny listové může pozorovat citlivý zarudlý jazyk, výskyt aftů, necitlivost končetin, průjem, zhoršenou imunitu.


Jak si nejlépe doplnit kyselinu listovou?

Přirozeným zdrojem kyseliny listové jsou potraviny, zejména tepelně neupravená listová zelenina nebo luštěniny. V následující tabulce uvádíme množství kyseliny listové v některých rostlinných zdrojích:

  Potravina

  Obsah folátu ve 100 g  

  zelené sójové boby (Edamame)  

  311 μg

  arašídy

  240 μg

  slunečnicová semínka

  227 μg

  špenát, zelí, hlávkový salát 

  136–194 μg

  vařená čočka

  181 μg

  vařený chřest

  149 μg

  žitný chléb

  110 μg

  brokolice

  108 μg


Kdy je vhodné předcházet nedostatku kyseliny listové užíváním doplňků stravy?

Při zvýšené spotřebě těla nebo zhoršeném vstřebávání kyseliny listové ze stravy je třeba ji tělu dodávat prostřednictvím výživových doplňků. Týká se to zejména těhotných žen, dále žen plánujících těhotenství, užívat by ji měly i kojící ženy, dále celiaci a obecně osoby s diagnostikovanými onemocněními trávení a metabolismu či osoby trpící anémií.

Doplňky stravy s účinnou látkou methylfolát patří mezi nejlepší vstřebatelné formy kyseliny listové. Stabilní a bioaktivní formou je 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), který je vhodný zejména pro osoby se zhoršeným metabolismem kyseliny listové. 

Na trhu najdeme kyselinu listovou ve formě tablet, kapslí, prášku, ale i kapek či sprejů, které jsou díky snadnému užívání vhodné zejména pro děti. Pokud si nejste jisti, jak kyselinu listovou užívat a dávkovat, můžete se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem. Běžná denní dávka pro dospělé je 400 μg.

Pokud jste u sebe zpozorovali příznaky a máte podezření na nedostatek kyseliny listové, navštivte lékaře. Diagnostikovat to lze jednoduše pomocí laboratorního rozboru krve.


Redakce Vegmart

Zdroje informací:

  1. https://tools.myfooddata.com/nutrient-ranking-tool
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29078842/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172791/
  5. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/folic-acid-deficiency-anemia