Vitamín B12, nazývaný také kobalamin, patří mezi vitamíny skupiny B. Vitamín B12 je produkován mikroorganismy i naší střevní mikroflórou, ale jen v nepatrném množství. Je obsažen v mase, masných výrobcích, v menším množství v mléce a mléčných produktech. Rostlinná strava neobsahuje vitamín B12, proto je důležité, aby ho zejména vegani a vegetariáni doplňovali. Na rozdíl od ostatních vitamínů skupiny B se značné množství (4–5 mg) vitamínu B12 ukládá do zásob v játrech a ledvinách.
V doplňcích stravy se niacin (vitamín B12) vyskytuje v následujících 4 formách:
- kyanokobalamin – nejstabilnější forma;
- hydroxokobalamin;
- metylkobalamiín – vhodný pro kuřáky;
- adenosylkobalamin.
Vitamín B12 a jeho účinky
Vitamín B12 se podílí na správném fungování nervového systému, na tvorbě DNA, tvorbě červených krvinek a snižování vyčerpání a únavy.
Vitamín B12 (kobalamin) přispívá také k:
- normální látkové přeměně důležité pro tvorbu energie;
- správné látkové přeměně homocysteinu (regenerace methioninu z homocysteinu);
- normálnímu fungování psychiky a imunitního systému.
Vitamín B12 a jeho nedostatek
Mezi hlavní příznaky nedostatku vitamínu B12 v našem těle patří:
- únava;
- dušnost;
- nechutenství;
- obstipace (zácpa);
- bolest hlavy;
- bušení srdce.
Nedostatek vitamínu B12 může vyústit až ke vzniku perniciózní anémie (megaloblastové anémie) nebo neurologickému onemocnění.
Pokud chybí vitamín B12, projeví se to hlavně na rychle se dělících tkáních a buňkách, dochází k potlačení replikace DNA a dělení buněk. Dalším projevem jsou neurologické poruchy, jako například: poruchy hybnosti, reflexů a vyšší nervové činnosti.
Deficit se může projevit při:
- poruše vstřebávání z trávicího traktu;
- sníženém vstřebávání, které je způsobeno chybějícím vnitřním faktorem;
- primárním onemocnění střev s poruchou vstřebávání;
- veganství a vegetariánství (podle různých výzkumů se udává, že 32–86,5 % veganů trpí nedostatkem vitamínu B12).
Vitamín B12 a jeho dávkování
Denní spotřeba vitamínu B12 je velmi malá, proto je v doplňcích stravy jeho množství pouze v mikrogramech. Jako doplněk stravy je dostupný ve více formách, konkrétně jako vitamín B12 v tabletách, v tekuté formě jako kapky či ve formě praktického spreje.
V tabulce jsou uvedeny doporučené dávky pro vitamín B12 (kobalamin) podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) a současných vědeckých poznatků. Hodnoty adekvátního příjmu vitamínu B12 jsou závislé na příjmu vitamínu B12 v malých dávkách v průběhu celého dne. Proto se denní dávka tohoto vitamínu liší u veganů, kteří vitamín B12 užívají jednorázově v doplňcích stravy.
Ani v dávkách vyšších než 1000 mikrogramů denně nemá vitamín B12 účinky, které by představovaly zdravotní riziko. Horní hranice pro vitamín B12 nebyla stanovena.
Věk | Pohlaví | Dávka (EFSA) | Dávky pro vegany (z doplňků stravy) |
7–11 měs. | obě pohlaví | 1,5 μg | 5 μg |
1–3 let | obě pohlaví | 1,5 μg | 5 μg |
4–6 let | obě pohlaví | 1,5 μg | 25 μg |
7–10 let | obě pohlaví | 2,5 μg | 25 μg |
11–14 let | obě pohlaví | 3,5 μg | 50 μg |
≥ 15 let | obě pohlaví | 4 μg | 50 μg |
≥ 18 let | těhotné ženy | 4,5 μg | 50 μg |
≥ 18 let | kojící ženy | 5 μg | 50 μg |
Zdroj: EFSA, Baroni, et al., 2019, Del Bo, et al., 2018
Z kategorie Vitamín B12 Kobalamin si naši zákazníci nejčastěji kupují následující produkty: